Vedlikehold av ski

Tenk på vinteren allerede nå

Satte du bare skiene i boden etter årets sesong, bør du gi dem litt ekstra kjærlighet. Det vil lønne seg når bakken blir hvit igjen.

SMART: Trenger du litt skygge for sola, hvorfor ikke gå i boden, rense og glide skiene? Det vil du takke deg selv for når vinteren melder sin ankomst. Foto: Embla Hjot-Larsen.
SMART: Trenger du litt skygge for sola, hvorfor ikke gå i boden, rense og glide skiene? Det vil du takke deg selv for når vinteren melder sin ankomst. Foto: Embla Hjot-Larsen. Vis mer
Publisert

Vinter og snø er kanskje det siste du tenker på i disse dager, men hvordan behandlet du egentlig skiene da de ble satt bort etter endt sesong i år?

Dersom du ikke har renset og glidet skiene ennå, er det slett ikke en dum idé å sette av litt tid til dette en av disse late sommerdagene.

Det vil du nemlig få glede av når høsten går over i en ny vinter og du vil ha skiene klare til første snøfall.

Her får du behandling av ski steg-for-steg:

1. Rens

Det første du bør gjøre etter endt skisesong er egentlig å rense skiene. Rester av voks og klister, samt barnåler og hundehår fra løypa og mye annet skitt har nok samlet seg under skisålen, og det skal mer til enn ei skrape og papir for å få dette bort.

Ifølge eksperten i Superski er det lurt å fjerne smørerestene og de andre «vinterminnene» så fort som mulig etter endt skisesong - det er nemlig vanskeligere å fjerne det etter at skiene har stått stuet bort en hel sommer og høst.

Og, det er jo mye kjekkere å ha helt rene og klare ski stående i boden, slik at du kan hente dem og komme deg ut i løypa så snart det første snøfallet kommer.

SMØRESKI: Om voks og klister sitter hardt og du ikke får fjernet det med skirens, er fiberlene og strykejern redningen! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Har du smøreski, kan du bruke alternative rensemidler om du tør, men har du felleski, bør du helt klart holde deg til spesialrensemidler:

VEDLIKEHOLD: Felleski som alle andre ski trenger vedlikehold. Her får du svaret på hvordan felleski bør renses. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

2. Slipe

Begynner skisålen å bli slitt og full av riper, er det kanskje på tide å slipe dem:

SLIPE SKI: Skiene bør slipes for å få bort riper, og ikke minst gir det bedre glid. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

3. Finne riktig spenn

Når du har hatt skiene ei stund, kan spennet i dem ha endret seg. I tillegg kan dine egne vektendringer også påvirke hvor godt oppmerket smørefelt funker.

Derfor kan det være lurt å måle opp på nytt:

SPENN: Det er en fordel å måle opp skiene en gang i blant. Skiene vil nemlig etterhvert sette seg og bli mykere. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Har du felleski, kan du jo ikke endre smørefeltet, men du har heldigvis mulighet til å justere bindingen for å få maks ut av feste og glid.

4. Glide

Etter at skiene er ferdig renset, eventuelt slipt og du har målt opp spenn, må du legge på glider. Dette kan du bruke et smørejern til, eller du kan bruke et gammelt strykejern du eksempelvis kjøper på loppemarked.

SKI: Med et strykejern kan du enkelt glide skiene dine selv, men du bør være påpasselig med varmen. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Og, nå er det bare å vente på snøen 😍

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer