IFA-messen i Berlin:

Tenkende tørketrommel eller vakuumpakkende kjøleskap?

Her er noen av hvitevarene bransjen mener du trenger.

HVITEVARE-NYHETER: Lyst på en snurrende kjøleskapshylle? Det er en av tingene som ble vist på årets IFA-messe i Berglin. Foto: AEG
HVITEVARE-NYHETER: Lyst på en snurrende kjøleskapshylle? Det er en av tingene som ble vist på årets IFA-messe i Berglin. Foto: AEG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I disse dager foregår verdens største teknologimesse IFA i Berlin, og foreløpig har det kommet presentasjoner av nye telefoner, PC-er, smartkontakter, TV, hodetelefoner og andre fritids-gadgets.

Men det er ikke bare i mobil- og dataverden vi kan benytte oss av teknologiske framskritt.

På messen ble det nemlig også presentert nyheter for både klesvasken og matlagingen.

Det er ikke alltid snakk om virkelige nyvinninger. Mye har vi sett før, men når flere tar i bruk ny teknologi synker ofte prisene samtidig som at produktene blir mer raffinerte.

Tenkende tørketrommel

Stadig flere hvitevarer kommer med teknologi som lar deg snakke med dem. Tidligere har vi skrevet om hvor trøblete det er å få hvitevarene til å snakke med hverandre.

På årets IFA-messe var det mye som tyder på at dette snart vil bedre seg.

Et eksempel er vaskemaskinen og tørketrommelen fra LGs Premium-serie.

TENKER SELV: Denne maskinen fra LG tenker selv, og tilpasser tørkeprogram til vaskeprogram. Foto: LG
TENKER SELV: Denne maskinen fra LG tenker selv, og tilpasser tørkeprogram til vaskeprogram. Foto: LG Vis mer

Fra før er vi vant til at stadig flere elektroniske dingser i huset kan styres via app eller tale, men disse maskinene skal altså etter sigende kunne prate med hverandre.

Setter du på en vask, skal tørketrommelen kunne identifisere vaskeprogrammet, og deretter sette på passende tørketrommel-program, skriver tek.no

Hjelpende oppvaskmaskin

Er du av typen som irriterer deg over at du må bøye deg for å komme til den nederste skuffen i oppvaskmaskinen? Da kan Electrolux ha løsningen.

De lanserte nemlig en ny oppvaskmaskin hvor nederste hylle hever seg til høyde, som gjør det lett å få tak i tallerkener og glass.

Med sin The ComfortLift-teknologi, som første gang ble lansert for to år siden, løfter den hyllen opp til liv-høyde, og skuffen skal lett kunne dyttes ned igjen via en hendel. I

Det nye i år er maskinens miljøfokus. På maskinens touchskjerm kan du bestemme hvor lang tid du vil at vaskeprogrammet skal ta. Når du drar fingeren over skjermen endrer du tidsinnstillingen på en skala, som samtidig viser deg hvor miljøvennlig, eller ikke, tidsinnstillingen er. Kanskje en kilde til dårlig miljøsamvittighet, men i det minste tar du et bevisst valg.

LØFTER SKUFF: Comfortlift fra Electrolux løfter den nederste skuffen opp i hoftehøyde. Foto: IFA
LØFTER SKUFF: Comfortlift fra Electrolux løfter den nederste skuffen opp i hoftehøyde. Foto: IFA Vis mer

Kanskje du heller vil ha en oppvaskmaskin du nesten ikke trenger å forholde deg til? Miele lanserte en oppvaskmaskin som forer seg selv med vaskemiddel. Den selvdoserer pulvervaskemiddel ved hjelp av en såkalt Powerdisk, en verdensnyhet ifølge dem selv.

Kort fortalt fyller du vaskemiddel på maskinen én gang i måneden, resten av tiden er det maskinen selv som doserer seg selv til hver enkelt vask.

Dessverre kan du ikke bruke et hvilket som helst pulvervaskemiddel. Hver enkelt Powerdisk-enhet med spesialpulver koster 8,95 euro (om lag 87 kroner), holder til 20 omganger med vask og kastes etter bruk.

POWERDISK: Den CD-formede installasjonen på døren skal dosere maskinen selv. Foto: IFA
POWERDISK: Den CD-formede installasjonen på døren skal dosere maskinen selv. Foto: IFA Vis mer

Vakumpakkende kjøleskap?

Hva med en gjennomsiktig kjøleskapsdør? Hvis du er typen som bruker lang tid på å finne ut hva du skal ha på brødskiva, så kunne kanskje dette vært noe for deg.

Kjøleskapet Smart Window Refrigerator fra The Haier kommer med en frontdør som blir gjennomsiktig når noen nærmer seg. Dette gjør at man kan se innsida av kjøleskapet uten å måtte åpne døra. Ideen er for øvrig ikke helt ny, og finnes blant annet på InstaView-kjøleskapene til LG.

Og mens vi er inne på kjøleskap, så kan du snart vakuumpakke matrestene I kjøleskapet. Sharps nye VacPac Pro kjøleskap kommer med en integrert vakuumpakker, som skal være kompatibel med alle typer vakuumposer.

Ifølge produsenten kan den vakuumpakkede maten også legges rett i en Sous-Vide, hvis man er eier av en sånn. Dette er en del av deres ønske om å gjøre forbrukers hverdag enda enklere.

Syns du det er vanskelig å nå de innerste varene i kjøleskapet ditt? Da er det kanskje heller et kjøleskap fra AEG du skal investere i. De nye MultiSpace Fridge Freezer kommer med en såkalt Lazy Susan, et amerikansk begrep for et roterende fat.

Syns du dette hørtes fristende ut, så kan vi fortelle at du også får med oppbevaringsbokser som kan henges hvor du måtte ønske i kjøleskapet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer