Test av sykkelhjelmer

Her er de beste sykkelhjelmene for barn og voksne.

TEST AV SYKKELHJELMER: De beste hjelmene kan gi opptil fire ganger bedre beskyttelse mot hjernerystelse, sammenliknet med de dårligste. Kun halvparten av hjelmene får karakteren BRA i testen fra tyske ADAC. Foto: ADAC
TEST AV SYKKELHJELMER: De beste hjelmene kan gi opptil fire ganger bedre beskyttelse mot hjernerystelse, sammenliknet med de dårligste. Kun halvparten av hjelmene får karakteren BRA i testen fra tyske ADAC. Foto: ADAC Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du ikke ha en hjelm til hvert bruk, selv om det er noen hjelmer som passer bedre til flerbruk enn andre. Det er veldig store forskjeller på sykkelregler fra land til land; i Norge er det for eksempel ingen lov som sier at du må sykle med hjelm, mens det er lovpålagt i andre land.

Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP) har testet sykkelhjelmer på oppdrag fra NAF og svenske Testfakta, og funnet at rett sykkelhjelm kan gi opptil fire ganger bedre beskyttelse mot hjernerystelse sammenliknet med de dårligste.

Tyske ADAC har også testet sykkelhjelmer, og kun halvparten av hjelmene får karakteren «bra».

Svensk test: - MIPS er best!

Den svenske testen viser at hjelmer utstyrt med det som kalles MIPS, gir opptil fire ganger bedre beskyttelse enn tradisjonelle sykkelhjelmer.

IKKE BARE MIPS SOM ER VIKTIG: Kommuniksjonsrådgiver Nils Sødal i NAF sier at det er et godt tips å velge MIPS, men at det er ikke bare det som er viktig ved valg av sykkelhjelm.– En sykkelhjelm skal sitte godt på ditt hode, og stroppene under haken må kunne tilpasses godt til akkurat deg. Gjør den ikke det, gir den ikke god nok beskyttelse, sier han, her avbildet med vinnerhjelmen på hodet: Giro Trinity MIPS.
IKKE BARE MIPS SOM ER VIKTIG: Kommuniksjonsrådgiver Nils Sødal i NAF sier at det er et godt tips å velge MIPS, men at det er ikke bare det som er viktig ved valg av sykkelhjelm.
– En sykkelhjelm skal sitte godt på ditt hode, og stroppene under haken må kunne tilpasses godt til akkurat deg. Gjør den ikke det, gir den ikke god nok beskyttelse, sier han, her avbildet med vinnerhjelmen på hodet: Giro Trinity MIPS. Vis mer


– MIPS-prinsippet består i at hjelmen har et indre skall som begrenser hodets bevegelse ved slag inn fra siden av hjelmen, sier Nils Sødal, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Giro Trinity MIPS er testvinner, men også blant hjelmene med MIPS er det forskjeller.

Biltemas hjelm som også er uten MIPS, gjør det like bra som de dårligste MIPS-hjelmene i denne testen.

Testresultater (Hjelmene har fått totalkarakter fra 1 til 5, hvor 5 er best.)
HjelmPoeng  
Giro Trinity MIPS3,9 
Spectra Urbana EV1 MIPS3,7 
Scott ARX plus MIPS3,7 
Sweet Bushwhacker MIPS3,6 
Biltema Sykkelhjelm 27-00883,5 
Bell Traverse MIPS3,5 
Met 20 Miles3,4 
Abus Scraper v2 Petrol2,8 
Specialized Echelon II2,8 
Kilde: NAF.
STØTTESTER: Forberedelser til støt-testene hos ADAC: De sørger for at alle hjelmene får likt utskytningspunkt ved hjelp av et lasersikte. Foto: ADAC/Ralph Wagner
STØTTESTER: Forberedelser til støt-testene hos ADAC: De sørger for at alle hjelmene får likt utskytningspunkt ved hjelp av et lasersikte. Foto: ADAC/Ralph Wagner Vis mer

- Det er et godt tips å velge MIPS, men det er ikke bare det som er viktig ved valg av sykkelhjelm, sier Sødal, og påpeker at det er en forutsetning at hjelmen sitter bra for at den skal kunne gi god beskyttelse.
Merk deg denne forskjellen

Testkriteriene for den svenske NAF/Testfakta-testen og den tyske ADAC-testen er forskjellige.

Svenskene har kun testet hjelmene for støtsikkerhet, mens ADAC og Stiftung Wahrentest i tillegg har testet hjelmene for brukervennlighet, innhold av helsefarlige stoffer og hvor godt hjelmen sitter på hodet. I den tyske testen teller likevel støtsikkerheten 50 prosent av totalkarakteren.

Det er ikke de samme hjelmene som er testet, men det er mange av de samme produsentene.

Testvinneren i NAF/Testfakta-testen er en MIPS-hjelm fra Giro. Også tyskerne har testet en barnehjelm med MIPS fra samme produsent, men den ender opp med stryk fra ADAC.

Stryk-karakteren er ikke på grunn av støtsikkerheten, for på det punktet får også barnehjelmen fra Giro gode resultater - men de får bunnoteringer på innhold av helsefarlige stoffer:

De fant store mengder av stoffet naftalen i polstringen, som er mistenkt å være kreftfremkallende.

HVOR GODT SITTER HJELMEN: Slik tester ADAC hvor godt hjelmen sitter, ved at armen prøver å dra den av med 10 kilos kraft. Foto: ADAC/Ralph Wagner
HVOR GODT SITTER HJELMEN: Slik tester ADAC hvor godt hjelmen sitter, ved at armen prøver å dra den av med 10 kilos kraft. Foto: ADAC/Ralph Wagner Vis merKun halvparten av barnehjelmene er «bra»

Også tyske ADAC, som er tilsvarende organisasjon som NAF i Norge, bare mye større, har nylig testet sykkelhjelmer. De har hatt et litt annet fokus: De har testet hjelmer for barn, og har funnet at kun halvparten får godkjent med karakteren «bra».

De har hatt fokus på hverdagsbruk, og har testet hjelmene på sikkerhet/støtbeskyttelse, komfort, brukervennlighet, hvor godt de tåler varme, og eventuelt innhold av helseskadelige stoffer.

ADAC har også gjort rotasjonstester som en del av støttestene og de konkluderer med at alle hjelmene er gode nok til å få karakteren «bra» eller «tilfredsstillende».

STØT-TESTER FRA 2 METER FALL: Hjelmene slippes fra 2 meter og rett i bakken. Foto: ADAC/Ralph Wagner
STØT-TESTER FRA 2 METER FALL: Hjelmene slippes fra 2 meter og rett i bakken. Foto: ADAC/Ralph Wagner Vis mer


Best i test for 10-åringer: 11 barnehjelmer for større barn (10-års alder) er testet. Ingen får toppkarakter, 5 får bra, 4 får tilfredsstillende, 1 får tilstrekkelig og 1 får stryk.

Testens beste er Cratoni, som gir best beskyttelse, tett fulgt av Bell. Testtaperen er Abus, som får stryk fordi hakeremmen inneholder helsefarlige stoffer. Fisher-hjelmen tåler ikke varme, og deformeres ved 75 grader (som fort kan oppstå inne i en parkert bil på sommeren).

Best i test for 3-åringer: Åtte hjelmer for småbarn er testet, og her er det hjelmene fra Nutcase, Abus og Alpina som gir best beskyttelse. Hjelmene fra O'Neal og Melon får kritikk for at de er altfor store, og hjelmene fra Melon og Giro har betydelige mengder skadelige stoffer i polstringen eller hakeremmen.

Her er resultatene fra ADACs test. De aller fleste hjelmene er tilgjengelig på det norske markedet, med noen få unntak som er markert i tabellen.

Hjelmer for barn (ca 10 år) (Hjelm-merkene som vi ikke har funnet på det norske markedet, er markert med stjerne.)
HjelmSamlet poengKarakter
Cratoni/Akino2,2Bra
Bell/Sidetrack Child2,3Bra (trekk for dårlig sikkerhetsscore)
Limar 2422,4Bra
Alpina Carapax Junior Flash2,5Bra
Uvex Air Wing2,5Bra
Ked Kailu2,6Tilfredsstillende
MET Genio2,6Tilfredsstillende
Uvex Kid 32,8Tilfredsstillende (trekk for dårlig sikkerhetsscore)
Prophete *3,2Tilfredsstillende (trekk for skadestoffer)
Fisher FZ-018*4,5Tilstrekkelig (trekk for deformering i varme)
Abus Scraper Kid4,8Mangelfull (trekk på grunn av skadestoffer)
Hjelmer for småbarn (ca 3 år) (Hjelm-merkene som vi ikke har funnet på det norske markedet, er markert med stjerne.)
HjelmPoengKarakter
Nutcase/Little Nutty2,1Bra
Abus Anuky2,3Bra
Alpina Ximo Flash2,3Bra
Casco Nori2,4Bra
KED Meggy3,5Tilstrekkelig (Trekk for deformasjon under varme)
Giro Scamp MIPS5Mangelfull (Trekk pga skadestoffer)
Melon Urban Active5Mangelfull (Trekk pga dårlig på sikkerhet)
O'neal Dirt Lid Kids5Mangelfull (Trekk pga dårlig på sikkerhet)
VARMETEST: Har du hjelmen liggende i bilen, kan den fort bli utsatt for høye temperaturer på en varm sommerdag. Derfor testes hjelmenes varmebestandighet. Foto: ADAC/Ralph Wagner
VARMETEST: Har du hjelmen liggende i bilen, kan den fort bli utsatt for høye temperaturer på en varm sommerdag. Derfor testes hjelmenes varmebestandighet. Foto: ADAC/Ralph Wagner Vis merJa, hjelmen hjelper

Rune Elvik, trafikksikkerhetsforsker ved Transportøkonomisk Institutt (TØI), har sett på hva internasjonale forskningsrapporter sier om bruk av sykkelhjelm generelt - som også er omtalt i Trafikksikkerhetshåndboken.

- Ja, forskningen tyder på at hjelm alt i alt reduserer skadeomfanget, spesielt for hodeskader, uttaler trafikksikkerhetsforsker Rune Elvik i Transportøkonomisk Institutt (TØI).

Ifølge Trafikksikkerhetshåndboken viser registreringer ved sykehus at 30 prosent av skadde syklister som oppsøker sykehus eller legevakt for behandling, har hode- eller ansiktsskader.

De viser også til forskning som tyder på at både hodeskader og ansiktsskader reduseres med nærmere 30 prosent ved bruk av hjelm.

- Bruk hjelm!

HJELM NYTTER: Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk sier at det viktigste er at folk faktisk bruker hjelm. Foto: TRYGG TRAFIKK
HJELM NYTTER: Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk sier at det viktigste er at folk faktisk bruker hjelm. Foto: TRYGG TRAFIKK Vis mer


Den svenske testen viser at det er forskjell på hvor godt hjelmene beskytter, og spesielt når det er snakk om skader ved hoderotasjon.

Ann-Kathrin Årøen, kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, sier til Dinside at de ikke tester hjelmer og at de dermed ikke kan kommentere de ulike produktene.

Men hun understreker at hjelm uansett beskytter, og at det viktige er at folk faktisk bruker hjelm.

Fordelen med den svensk-norske testen som nå er gjort, er at den også tester hjelmene for rotasjonsskader, og ikke kun mot slag rett mot hodet.

- Det er ikke ofte man faller med hodet vinkelrett på asfalten. Som regel treffer vi skrått mot bakken og da skapes det rotasjon akkurat som når bowlingkula treffer underlaget på banen. Dette skaper vridning innenfor kraniet i den hinnen som skal ta opp støt for å beskytte hjernen. Rotasjonsskader innenfor kraniet er vanlige, derfor er MIPS effektivt. Det er selvfølgelig dyrere og i tillegg har jo vi i Norge nok med å få folk til å bruke hjelm overhodet, uttaler Årøen til Dinside.

Ifølge en fersk undersøkelse fra Trygg Trafikk, er det kun kun to av fem nordmenn som alltid bruker sykkelhjelm når de sykler.

- Det viktigste er at folk bruker hjelm, at de velger en hjelm som passer og at den dekker hele hodet og ikke bare bakhodet, sier hun, og understreker at hakeremmen må være tilpasset og i bruk.

KRASJTEST AV SYKKELHJELMER: Da Folksam krasjtestet sykkelhjelmer i 2013, fant de at 12 av 13 testede sykkelhjelmer for barn og ungdom stryker når det kommer til viktig hodebeskyttelse - på tross av at alle er sertifiserte og godkjente etter EU-krav.  Foto: FOLKSAM
KRASJTEST AV SYKKELHJELMER: Da Folksam krasjtestet sykkelhjelmer i 2013, fant de at 12 av 13 testede sykkelhjelmer for barn og ungdom stryker når det kommer til viktig hodebeskyttelse - på tross av at alle er sertifiserte og godkjente etter EU-krav. Foto: FOLKSAM Vis mer12 av 13 hjelmer fikk stryk

Da Folksam testet sykkelhjelmer for to år siden, var det kun én av 13 hjelmer som fikk godkjent, og det var en hjelm med MIPS.

Som med denne ferske testen for Testfakta og NAF, var det også beskyttelse for hodeskader med rotasjon Folksam den gang hade fokus på.

Én av fem sykkelskader som behandles på sykehus er hodeskader, og hodeskader med rotasjon er ifølge det svenske forsikringsselskapet Folksam den vanligste hodeskaden ved sykkelulykker.

Blant hjelmene som Folksam testet, var det hjelmen Scott Lin MIPS som fikk best i test, og som ble den eneste av hjelmene som Folksam da ville anbefale.

LES OGSÅ:

  • Vil påby sykkelhjelm med registrering
  • Nei, det er ikke sikkert du bør sykle hjem fra puben: Noen land har nulltoleranse for «promillesykling»

  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer