Du må ikke ha en hjelm til hvert bruk, selv om det er noen hjelmer som passer bedre til flerbruk enn andre. Det er veldig store forskjeller på sykkelregler fra land til land; i Norge er det for eksempel ingen lov som sier at du må sykle med hjelm, mens det er lovpålagt i andre land.
Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP) har testet sykkelhjelmer på oppdrag fra NAF og svenske Testfakta, og funnet at rett sykkelhjelm kan gi opptil fire ganger bedre beskyttelse mot hjernerystelse sammenliknet med de dårligste.
Tyske ADAC har også testet sykkelhjelmer, og kun halvparten av hjelmene får karakteren «bra».
Svensk test: - MIPS er best!
Den svenske testen viser at hjelmer utstyrt med det som kalles MIPS, gir opptil fire ganger bedre beskyttelse enn tradisjonelle sykkelhjelmer.

– En sykkelhjelm skal sitte godt på ditt hode, og stroppene under haken må kunne tilpasses godt til akkurat deg. Gjør den ikke det, gir den ikke god nok beskyttelse, sier han, her avbildet med vinnerhjelmen på hodet: Giro Trinity MIPS. Vis mer
– MIPS-prinsippet består i at hjelmen har et indre skall som begrenser hodets bevegelse ved slag inn fra siden av hjelmen, sier Nils Sødal, kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Giro Trinity MIPS er testvinner, men også blant hjelmene med MIPS er det forskjeller.
Biltemas hjelm som også er uten MIPS, gjør det like bra som de dårligste MIPS-hjelmene i denne testen.

- Det er et godt tips å velge MIPS, men det er ikke bare det som er viktig ved valg av sykkelhjelm, sier Sødal, og påpeker at det er en forutsetning at hjelmen sitter bra for at den skal kunne gi god beskyttelse.
Merk deg denne forskjellen
Testkriteriene for den svenske NAF/Testfakta-testen og den tyske ADAC-testen er forskjellige.
Svenskene har kun testet hjelmene for støtsikkerhet, mens ADAC og Stiftung Wahrentest i tillegg har testet hjelmene for brukervennlighet, innhold av helsefarlige stoffer og hvor godt hjelmen sitter på hodet. I den tyske testen teller likevel støtsikkerheten 50 prosent av totalkarakteren.
Det er ikke de samme hjelmene som er testet, men det er mange av de samme produsentene.
Testvinneren i NAF/Testfakta-testen er en MIPS-hjelm fra Giro. Også tyskerne har testet en barnehjelm med MIPS fra samme produsent, men den ender opp med stryk fra ADAC.
Stryk-karakteren er ikke på grunn av støtsikkerheten, for på det punktet får også barnehjelmen fra Giro gode resultater - men de får bunnoteringer på innhold av helsefarlige stoffer:
De fant store mengder av stoffet naftalen i polstringen, som er mistenkt å være kreftfremkallende.

Kun halvparten av barnehjelmene er «bra»
Også tyske ADAC, som er tilsvarende organisasjon som NAF i Norge, bare mye større, har nylig testet sykkelhjelmer. De har hatt et litt annet fokus: De har testet hjelmer for barn, og har funnet at kun halvparten får godkjent med karakteren «bra».
De har hatt fokus på hverdagsbruk, og har testet hjelmene på sikkerhet/støtbeskyttelse, komfort, brukervennlighet, hvor godt de tåler varme, og eventuelt innhold av helseskadelige stoffer.
ADAC har også gjort rotasjonstester som en del av støttestene og de konkluderer med at alle hjelmene er gode nok til å få karakteren «bra» eller «tilfredsstillende».

Best i test for 10-åringer: 11 barnehjelmer for større barn (10-års alder) er testet. Ingen får toppkarakter, 5 får bra, 4 får tilfredsstillende, 1 får tilstrekkelig og 1 får stryk.
Testens beste er Cratoni, som gir best beskyttelse, tett fulgt av Bell. Testtaperen er Abus, som får stryk fordi hakeremmen inneholder helsefarlige stoffer. Fisher-hjelmen tåler ikke varme, og deformeres ved 75 grader (som fort kan oppstå inne i en parkert bil på sommeren).
Best i test for 3-åringer: Åtte hjelmer for småbarn er testet, og her er det hjelmene fra Nutcase, Abus og Alpina som gir best beskyttelse. Hjelmene fra O'Neal og Melon får kritikk for at de er altfor store, og hjelmene fra Melon og Giro har betydelige mengder skadelige stoffer i polstringen eller hakeremmen.
Her er resultatene fra ADACs test. De aller fleste hjelmene er tilgjengelig på det norske markedet, med noen få unntak som er markert i tabellen.

Ja, hjelmen hjelper
Rune Elvik, trafikksikkerhetsforsker ved Transportøkonomisk Institutt (TØI), har sett på hva internasjonale forskningsrapporter sier om bruk av sykkelhjelm generelt - som også er omtalt i Trafikksikkerhetshåndboken.
- Ja, forskningen tyder på at hjelm alt i alt reduserer skadeomfanget, spesielt for hodeskader, uttaler trafikksikkerhetsforsker Rune Elvik i Transportøkonomisk Institutt (TØI).
Ifølge Trafikksikkerhetshåndboken viser registreringer ved sykehus at 30 prosent av skadde syklister som oppsøker sykehus eller legevakt for behandling, har hode- eller ansiktsskader.
De viser også til forskning som tyder på at både hodeskader og ansiktsskader reduseres med nærmere 30 prosent ved bruk av hjelm.
- Bruk hjelm!

Den svenske testen viser at det er forskjell på hvor godt hjelmene beskytter, og spesielt når det er snakk om skader ved hoderotasjon.
Ann-Kathrin Årøen, kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, sier til Dinside at de ikke tester hjelmer og at de dermed ikke kan kommentere de ulike produktene.
Men hun understreker at hjelm uansett beskytter, og at det viktige er at folk faktisk bruker hjelm.
Fordelen med den svensk-norske testen som nå er gjort, er at den også tester hjelmene for rotasjonsskader, og ikke kun mot slag rett mot hodet.
- Det er ikke ofte man faller med hodet vinkelrett på asfalten. Som regel treffer vi skrått mot bakken og da skapes det rotasjon akkurat som når bowlingkula treffer underlaget på banen. Dette skaper vridning innenfor kraniet i den hinnen som skal ta opp støt for å beskytte hjernen. Rotasjonsskader innenfor kraniet er vanlige, derfor er MIPS effektivt. Det er selvfølgelig dyrere og i tillegg har jo vi i Norge nok med å få folk til å bruke hjelm overhodet, uttaler Årøen til Dinside.
Ifølge en fersk undersøkelse fra Trygg Trafikk, er det kun kun to av fem nordmenn som alltid bruker sykkelhjelm når de sykler.
- Det viktigste er at folk bruker hjelm, at de velger en hjelm som passer og at den dekker hele hodet og ikke bare bakhodet, sier hun, og understreker at hakeremmen må være tilpasset og i bruk.

12 av 13 hjelmer fikk stryk
Da Folksam testet sykkelhjelmer for to år siden, var det kun én av 13 hjelmer som fikk godkjent, og det var en hjelm med MIPS.
Som med denne ferske testen for Testfakta og NAF, var det også beskyttelse for hodeskader med rotasjon Folksam den gang hade fokus på.
Én av fem sykkelskader som behandles på sykehus er hodeskader, og hodeskader med rotasjon er ifølge det svenske forsikringsselskapet Folksam den vanligste hodeskaden ved sykkelulykker.
Blant hjelmene som Folksam testet, var det hjelmen Scott Lin MIPS som fikk best i test, og som ble den eneste av hjelmene som Folksam da ville anbefale.
LES OGSÅ: