Test av sykkelhjelmer

Folksam har testet 13 vanlige sykkelhjelmer, og funnet store svakheter blant de mest populære hjelmene.

TEST AV SYKKELHJELMER: Den oppblåsbare Hövding-hjelmen, som ligger som en krage rundt halsen før den blåses opp ved nødsfall, er tre ganger bedre enn øvrige hjelmer når det gjelder beskyttelse mot støt mot hodet. Etto Zero (til høyre) er best i test, mens skatehjelmene som eksempelvis Bell Faction kommer dårligst ut.
TEST AV SYKKELHJELMER: Den oppblåsbare Hövding-hjelmen, som ligger som en krage rundt halsen før den blåses opp ved nødsfall, er tre ganger bedre enn øvrige hjelmer når det gjelder beskyttelse mot støt mot hodet. Etto Zero (til høyre) er best i test, mens skatehjelmene som eksempelvis Bell Faction kommer dårligst ut. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Folksam i Sverige har testet 13 av de mest populære sykkelhjelmene på det svenske markedet. Som du kan se av listen, selges de fleste av disse også på det norske markedet.

– Det er stor forskjell på de beste og de dårligste hjelmene, skriver Folksam i en pressemelding.

Hjelmene har gjennomgått tøffe tester, som speiler både singelulykker og ulykker når en syklist blir påkjørt av en bil.

Beste oppnåelige score er 12 poeng, og det er det ingen som har oppnådd. Den beste hjelmen får ni poeng, og de dårligste kun fem poeng.

Den "usynlige" hjelmen tåler slag best

Hövding-hjelmen i oppblåst posisjon. Foto: Hövding
Hövding-hjelmen i oppblåst posisjon. Foto: Hövding Vis mer


Det mest overraskende er kanskje at den usynlige Hövding-hjelmen, som DinSide skrev om i 2010, kom ut som overlegent best i slagtesten: Klart best i slagtesten! Minst tre ganger bedre enn øvrige hjelmer er testkommentaren fra Folksam.

Hövding blåses opp som en kollisjonspute når sensorene registrerer at du er "ute på tynn is". Du kan lese mer om hvordan Hövding fungerer i denne artikkelen.

Det har imidlertid ikke vært mulig å gjennomføre komplette tester av denne hjelmen, da hjelmens design krever en annen testmetode for singelulykke og sykkel/bilulykke. Dermed har ikke Folksam kunne gi sammenlagtkarakter for denne hjelmen.

Skateboardhjelmene beskytter dårligere

Testene viser at de fleste hjelmene skulle trengt å bli forbedret. Det på tross av at alle hjelmene i testen er testet tidligere og er godkjente i henhold til gjeldende CE-normer.

– Resultatet fra slagtesten viser imidlertid at de testede sykkelhjelmene beskytter relativt likt for slag rett på, med unntak av Hövding-hjelmen. Test av Hövding viser at det er fullt mulig å konstruere en hjelm som oppfyller lovkravene med god margin, den har tre ganger bedre testresultat enn øvrige hjelmer. Dette viser at det finnes et stort potensiale til å gjøre hjelmer bedre, sier Stigson til DinSide.

Testen viser også at skateboardhjelmene, som har blitt populære også som sykkelhjelmer de siste årene, er en dårlig erstatning for vanlige sykkelhjelmer.

– Testene viser at de tradisjonelle sykkelhjelmene er bedre enn skateboardhjelmene. De tar opp kreftene fra slaget bedre. Skateboardhjelmene har et hardt skall som ikke tar opp slaget like effektivt, sier Stigson til DinSide.

Best på skrå

Testen omfatter tre kollisjonstester: kollisjon mot bil, singelulykke med slag mot asfalt og slagtest. Folksam har gjort mer utførlige og tøffere tester enn det som kreves av hjelmene ifølge loven, blant annet er hjelmene testet for skrå slag mot hodet - som ikke er nødvendig ifølge loven.

– Samtlige sykkelhjelmer i testen skulle trenge betydelig mer beskyttelse når det kommer til skrå slag mot hodet, sier Helena Stigson.

POC Trabec Race MIS og Etto Zero er de beste hjelmene når det kommer til skrå slag mot hodet.

Her er testresultatene

Testresultater
HjelmPrisButikkerSammenlagtKommentar
Etto Zero179Sykkel/sportsbutikker: XXL, G-sport, etc9Best i test
Extreme Lynx399Sykkel/sportsbutikker. Nettbutikk: teamsportia.se5Har ikke funnet denne i norske butikker
Giro Rift549Sykkel/sportsbutikker: Torshov Sport8Bra i test med dårligere dekning av hodet
Limar 525349Sykkel/sportsbutikker: XXL6 
Bell Faction299Sykkel/sportsbutikker: XXL5Dårligst resultat i alle kollisjonstestene
Bell Solar299Sykkel/sportsbutikker: Bikeshop7Bra i test med dårligere dekning av hodet
Biltema FM 170/2904150Biltema7Bra i test med dårligere dekning av hodet
Biltema skatehjelm150Biltema5 
Limar X-Urban X-Gen200Sykkel/sportsbutikker. Nettbutikker6Finner ikke i norske butikker
POC Trabec race MIPS1275Sykkel/sportsbutikker: Halling Sport8Bra resultat, men remmen løsnet fra hjelmen
Prowell Hurricane250-400Clas Ohlson5 
Sjösala Classic Sykkel/sportsbutikker7Finner ikke i norske butikker
Hövding4000DesigntorgetIkke fullstendig testKlart best i slagtesten, minst tre ganger bedre enn øvrige hjelmer
Kilde: Folksam.se


Disse hjelmene er testet. Foto: Folksam
Disse hjelmene er testet. Foto: Folksam Vis merVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer