Skal man høre på musikk når man trener, er det egentlig et herk å måtte styre med ørepropper med ledning. Ledningen er ofte bare i veien, og av og til hadde det vært kjekt å kunne legge mobilen i lomma i stedet.
Trådløse ørepropper fikser den saken, men hvilke egner seg best når man skal ut og svette litt?
Vi har i løpet av våren testet et knippe trådløse treningsørepropper.
Selv om det er fordeler med de trådløse proppene, vær også klar over ulempen: nemlig at siden lyden skal overføres trådløst, sitter det mer teknologi i selve proppene, noe som gjør de større enn vanlige, ledningsbaserte ørepropper.
Og når man skal ut og trene, er det ikke like gunstig med noe større og tyngre som kanskje ikke sitter like godt fast i øret. Akkurat det kan dog være individuelt.
Disse modellene er testet:
- Jabra SportRox Bluetooth
- Monster iSport Wireless
- Sony MDR-AS600BT
- Monster iSport SuperSlim
Jabra SportRox Bluetooth
Pris: Cirka 1.100 kroner

Ah, som vi skulle ønske at disse øreproppene var bra - for sjelden har vi testet noen som ser så bra ut som disse gjør. Og det er kjempesmart at proppene er magnetiske og klipser seg sammen - da er det lettere å holde dem «flokeløse». Dette virker også som «på/av-knapp» for standbymodus.
Men dessverre: I bruk er disse håpløse. Vi har prøvd igjen og igjen, men ender alltid opp med å forbanne at vi har tatt dem på - og de er fullstendig ødeleggende for treningsøkten.
Om de ikke faller ut, som de alltid gjør etter en kort stund, er de rett og slett veldig vonde å ha på. De er veldig store og tunge, både øreproppene og ledningen, og vi får dem rett og slett ikke til å sitte.
Ettersom de ikke vil sitte skikkelig i øret, blir heller ikke lydbildet bra. Også her, som med flere av de andre øreproppene vi også har testet, er det er problem at vi ikke hører bassen skikkelig - men vi hører jo at den er der og at lyden blir mye bedre når vi presser øreproppene skikkelig langt inn i øret. Men det hjelper jo ikke når dette ikke er den lyden vi faktisk hører når vi har justert dem som best vi kan.
Ledningen er også tung og stiv, og hopper veldig når vi løper - og den henger seg opp i jakkekragen, genseren eller håret. Det er plagsomt.
Du kan styre lyd opp og ned, hoppe frem og tilbake i spillelisten og ringe og legge på telefonsamtaler fra multifunksjonsenheten på ledningen. Det er imidlertid vanskelig å treffe de riktige knappene, noe som gjør den vrien å betjene.
Terning: 2
Monster iSport Wireless
Pris: 998 kroner

Problemet med mange trådløse ørepropper på markedet, er at de blir store, da det skal gjøres plass til komponenter for trådløs overføring av musikk. Disse fra Monster er intet unntak. De er så svære! Og stikker langt ut av øret - lykke til med å ha på en trang lue utenpå.
Vi slet dessuten med å få de til å passe våre (åpenbart) små øreganger. Ikke engang de minste silikonproppene passet. Vi har dessuten aldri opplevd noen øreproppe/ vinger som er så vanskelige å sette på som her; det var for trangt, og vi ga nesten opp til slutt.
Den dårlige passformen gjør også at vi ikke fikk en optimal lydopplevelse. Siden de ikke satt godt nok i øret, forsvant vi mye av bassen som vi hører er der når vi trykker de lenger inn i øregangen - det blir ganske tynt.
Og berøringsstøy? Ja da, det er det også her.
Betjeningsenheten var for så vidt grei nok i bruk, selv om det var uvant at å dobbelttrykke på spill/pause-knappen ringer opp det forrige anropet ditt, og ikke hopper videre til neste låt. For å gjøre det, må du holde inne minus-volum i to sekunder.
Terning: 2
Sony MDR-AS600BT
Pris: Cirka 800 kroner

Når du trodde du hadde sett de største og mest klumpete øreproppene som finnes: Da bør du ta en kikk på disse trådløse sportsøreproppene fra Sony.
Jada, de er både trådløse og de tåler en skvett vann. Men er det virkelig nødvendig å lage noe som står flere meter (okei, det er en liten overdrivelse, det skal vi innrømme) ut fra øret?
Dette blir rett og slett for stort og klumpete etter vår mening. Og glem å bruke dem vinterstid når du må ha på lue; det går ikke.
Når det er sagt: I motsetning til flere andre ørepropper i denne testen, er disse i alle fall ikke vonde å ha på. De sitter greit i øregangen, men opplevelsen forstyrres av at enhetene ligger metervis utenfor øret og hopper når vi løper.
De har også det samme problemet som flere andre av denne typen: De plugger igjen øret og det blir ekko hver gang vi treffer bakken. De presser også endel i øregangen, som blir slitsomt over tid. Det finnes bedre muligheter, som ikke presser eller lager ekko.
Det er en knapp på den ene pluggen som gjør alt: Den styrer lyden opp og ned, du kan hoppe frem og tilbake i spillelisten og du kan svare og avslutte telefonsamtaler. Dette gjøres fra en og samme knapp - da med ulike korte og lengre «morsetrykk» (da gjelder det bare å huske de forskjellige kombinasjonene og å treffe rett ... og det er ikke alltid like lett ...).
Lydbildet er bra, men forstyrres av gjenklangen ved løping og ellers av at øreproppene ikke sitter optimalt.
Terningkast: 3
Monster iSport SuperSlim
Pris: 1.498 kroner

Lager Monster ørepropper beregnet for menn? Eller store ører? For oss med små øreganger er nemlig også disse ubehagelige, og selv de minste proppene presser i øret. Dermed opplever vi et «ekko» når løper, og et hvert steg forplanter seg inn i øret og blander seg med bassen i øregangen. Det kan bli skikkelig ubehagelig.
Ledningen er tykk og stiv, og lager skrapelyder som også forplanter seg inn i øret.
Lyden er til gjengjeld bra, og hele frekvensbildet gjengis klart og tydelig (alene hadde det stått til en klar femmer). Det skulle imidlertid nesten også bare mangle med tanke på prislappen, som er den høyeste blant treningsøreproppene vi testet i denne gangen.
Betjeningsenheten sitter veldig høyt oppe mot øreproppen, som ikke er helt ideell plassering etter vår smak. Vi synes dessuten det var vanskelig å kjenne hvilke knapper på betjeningsenheten man treffer. Og selv den minste berøring lager ubehagelige skrapelyder som blir altfor tydelige inn i øret.
Lydstyringen virker her da, det er enda noe. Og du kan hoppe i spillelisten og svare/avslutte samtaler.
Terning: 4