Test av sykkelhjelmer 2020

Test avslører beste sykkelhjelm

Svensk test avslører store forskjeller. Og dyrest er ikke best.

TEST AV SYKKELHJELMER: En svensk test av 27 sykkelhjelmer avslører store forskjeller når det kommer til sikkerhet, selv om alle består europeiske godkjenningskrav. Billig-hjelm fra Biltema er den beste blant de konvensjonelle sykkelhjelmene i testen. Foto: Folksam
TEST AV SYKKELHJELMER: En svensk test av 27 sykkelhjelmer avslører store forskjeller når det kommer til sikkerhet, selv om alle består europeiske godkjenningskrav. Billig-hjelm fra Biltema er den beste blant de konvensjonelle sykkelhjelmene i testen. Foto: Folksam Vis mer
Publisert

Det svenske forsikringsselskapet Folksam gjennomfører jevnlig tester av alt fra hjelmer til husmaling og andre ting.

De har utført tester av sykkel-, ride- og skihjelmer siden 2012, for å hjelpe forbrukerne til å velge en trygg hjelm.

Nå er årets test av sykkelhjelmer ute, og konklusjonen er: Det er store forskjeller på sikkerheten i sykkelhjelmer - og dyrest er ikke alltid best.

- Mange som ikke beskytter godt nok

Alle hjelmene i testen har bestått alle europeiske krav til tester, men likevel er det store forskjeller i sikkerheten de yter.

- Selv om utviklingen går fremover er det fremdeles for mange hjelmer som godkjennes, som ikke beskytter tilstrekkelig ved en sykkelulykke, sier Helena Stigson, trafikksikkerhetsforsker i Folksam og ansvarlig for testene.

Alle hjelmene i Folksam-testen er tidligere testet og har bestått alle europeiske krav til tester, som betyr at de må bestå kravene som stilles for rette slag mot hodet.

Men Folksam tester i tillegg hjelmene for skrå slag mot hodet, i tillegg til at de gjør datasimuleringer for å undersøke hvilken beskyttelse hjelmen gir mot hjernerystelse.

Rotasjonsbeskyttelse er viktig for å beskytte mot hjernerystelser og hodeskader ved fall - fordi man ofte ikke faller rett på - men kanskje vel så ofte skrått på hodet.

Ifølge Folksam er metoden bruker for å teste hjelmene for skrå slag, er den samme metoden som det diskuteres om bør iverksettes på europeisk nivå.

Biltema blant best i test

Folksam har testet 27 ulike hjelmer som koster fra 140 til 3200 kroner.

- Resultatet viser tydelig at prisen ikke alltid er avgjørende for hvor bra en hjelm beskytter, skriver Folksam i en pressemelding.

Av de vanlige, konvensjonelle hjelmene er det Biltema-hjelmen MIPS som kommer ut som best i test - og det er også en av de billigste hjelmene i testen.

I Norge koster Biltema MIPS 499 kroner.

BILTEMA BEST: Biltema-hjelmen MIPS er den beste av de konvensjonelle hjelmene i testen. Foto: Folksam
BILTEMA BEST: Biltema-hjelmen MIPS er den beste av de konvensjonelle hjelmene i testen. Foto: Folksam Vis mer

Aller best i test er den oppblåsbare «kollisjonsputehjelmen» Hövding 3.0.

Ifølge testresultatene er den overlegent best når det kommer til støtabsorbering og skrå slag mot hodet.

Sammenliknet med den dårligste hjelmen er det mer enn sju ganger lavere risiko for å få en hjernerystelse ved et slag mot hodet, om syklisten bruker en Hövding-hjelm.

BEST I TEST: Aller best i test er «kollisjonsputehjelmen» Hövding 3.0. Foto: Folksam
BEST I TEST: Aller best i test er «kollisjonsputehjelmen» Hövding 3.0. Foto: Folksam Vis mer

- Generelt viser Folksams test at det er stor spredning av resultatene blant hjelmene i de ulike testene og at det dermed er potensiale for å gjøre dem tryggere.

- Alle de sju konvensjonelle hjelmene som får vår merking «Bra valg» har en eller annen form for rotasjonsbeskyttelse. Men at en hjelm har rotasjonsbeskyttelse er ingen garanti for at det er en bra hjelm, understreker Stigson, og forteller:

- En av hjelmene som kommer dårligst ut i testen, har rotasjonsbeskyttelse.

Dette gjelder Smith Convoy MIPS, som får karakteren 1.

Tre andre får også karakter 1: Halford Helmets Commuter Helmet, Bell Crest Universal og Giro Caden. Alle disse er mer enn 30 prosent dårligere enn gjennomsnittet.

Slik lapper du sykkelslangen! Se hvordan du tar av hjulet og får løs slangen her: https://www.dinside.no/video/IRmvK33AZ74 Video: Per Ervland og Kristin Sørdal Vis mer

Anbefalte hjelmer

Dette er hjelmene som alle får karakter 4 og merkingen «Bra valg»:

Type rotasjons- beskyttelse Pris Bedre/verre enn gjennomsnittet i %
Hövding 3.0Ingen330076 %
Biltema MIPS sykkelhjelmMIPS49937 %
Tec Quadriga MIPSMIPS160023 %
Scott Vivo Plus MIPSMIPS110022 %
Bell Super Air R MIPSMIPS290019 %
Bontrager Specter WavecelWaveCel165018 %
Occano MIPS HelmetMIPSFinner ikke18 %
Specialized S-Works Prevail II ANGI MIPSMIPS290018 %

Prisene er billigste pris fra norske nettbutikker eller hos Prisjakt.no. Du kan se hele testen hos Folksam.se

- Bør være et krav

Folksam jobber for å få rotasjonstester inn som et element i de europeiske godkjenningskravene, men erkjenner at dette er en lang prosess som de ikke tror vil kome de nærmeste årene.

Derfor har Folksam i år gjennomført testene med støtte fra interesseorganisasjonen Road Safety Trust i Storbritannia, for å kunne øke påvirkningen internasjonalt, mot en endring i sykkelhjelmenes sikkerhetsstandard.

- Forhåpningen er å få i gang internasjonale forbrukertester lik Euro NCAP som tester biler, sier Stigson.

Stigson har tidligere uttalt til Dinside at det bør stilles krav til at både sykkelhjelmer og skihjelmer testes for beskyttelse mot skrå slag, og at det ikke bør være lov å selge hjelmer som ikke gir rotasjonsbeskyttelse.

Anbefaler grønn spenne

Tidligere Folksam-tester viser at de beste barnehjelmene i tillegg til å ha rotasjonsbeskyttelse, også har grønn spenne.

Svenskene går massivt ut og anbefaler sykkelhjelmer med grønn spenne til mindre barn.

«Grønn spenne» er en spesiell spenne som kan sitte på sykkelhjelmer til barn, som er konstruert slik at spenna automatisk løses ut ved belastning.

Dersom barn glemmer å ta av seg sykkelhjelmen ved lek, og hjelmen setter seg fast i eksempelvis trær eller lekestativ, vil spenna automatisk løse ut og slippe barnet fri.

I Norge har vi ikke en slik anbefaling, her er rådet at barna tar av seg hjelmen under lek.

Trygg Trafikk har tidligere sagt til Dinside at det er lite fokus på sykkelhjelmer med grønn spenne for barn i Norge og at det ikke er så vanlig å finne dette i butikkene, noe de tror kan tyde på at det ikke er nok kunnskap om hjelm med grønn spenne.

Ifølge en uhøytidelig spørreundersøkelse på Dinside sier 95 prosent at de aldri har hørt om «grønn spenne». 5 prosent sier de har hørt om det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer