I fjor slapp Polar den rimelige og solide treningsklokka Ignite, og i sommer overrasket det finske selskapet med introduksjonen av Unite. Hvorfor vi ble overrasket? Jo, fordi klokkene er svært like både hva funksjonalitet og utseende gjelder.
Rask oppsummering av forskjellene:
- GPS: Ignite har integrert GPS – Unite GPS via mobil
- Batteritid: Ignite: kontinuerlig pulsmåling: 5 dager. GPS og pulsmåling: 17 timer. Unite: kontinuerlig pulsmåling: 4 dager. GPS via mobil og pulsmåling: 50 timer.
- Tilpassing: På Unite kan du endre aksentfarge på den digitale urskiven.
- Design: På Unite går pulsmåler og ladekontakt i ett med chassiset – på Ignite stikker begge deler litt ut.
- Trening: Kun Ignite har Running Index og Training Load.
- Vekt: Ignite: 35 gram. Unite: 32 gram.
- Pris: Ignite: rundt 1990 kroner. Unite: rundt 1690 kroner.
Som du kan se, er det altså ikke de store tingene som skiller de to Polar-klokkene, og den mest betydelige er selvsagt mangelen på integrert GPS i den nyeste modellen. Det kan du lese mer om under.

En annen ting som vi syns er viktig, er utformingen. På de seneste Polar-modellene, som Vantage M og V, Grit X og nevnte Ignite, stikker pulsmåleren litt ut av chassiset. Det sørger for at pulsmåleren kommer tettere på huden og, av det vi erfarer, mer presis måling.
På Unite går denne i ett med klokka. Her har vi observert både fordeler og ulemper.
Fordelene er at Unite er mer komfortabel på armen enn Ignite og det at metallkontaktene ikke presses like hardt mot huden som er tilfellet med Ignite. Dette er veldig kjekt dersom du har sensitiv hud som kan irriteres av metall mot huden.
Ulempene er den at pulsmålingen ikke er like presis – vi opplever at den ligger litt etter på målingen og ofte under faktiske tall – og god som på de andre, nyere Polar-klokkene og at Unite ikke kan bruke samme lader som dem.

Polar Unite
Som Ignite har nykommeren en berøringsskjerm og er i tillegg utstyrt med én knapp. Den brukes i hovedsak for å åpne treningsmenyen og innstillinger, men også for å synkronisere klokka med Polar Flow-appen.
Unite er utstyrt med en ny reim som er svært komfortabel, men litt knotete å få på. Men du kan fint bruke Ignite-reima på Unite og vice versa.
Har du vært borti en Polar-klokke av nyere dato, vet du hvordan du navigerer. Du sveiper til å høyre og venstre for å bla mellom menyer og trykker på skjermen for å få flere detaljer om for eksempel dagens aktivitetsnivå.

GPS mangler, men du kan bruke mobilen
En av hovedforskjellene mellom Ignite og Unite er som kjent at sistnevnte ikke har innebygget GPS. Noen klarer seg ikke uten GPS på treningsklokka, mens for andre er ikke det så viktig.
Men selv om Unite ikke har innebygget GPS, kan du koble den mot mobilen din og bruke mobilens GPS. Det innebærer dog at du er nødt til å ha med mobilen når du for eksempel tar en løpeøkt eller sykler, men det er noe mange av oss allerede gjør for blant annet å knipse et bilde av Norges flotte natur når sjansen byr seg.

Nøyaktigheten på sporinga avhenger dermed av mobilen din.
Et problem med denne løsningen, er at du ikke blir varslet hvis GPS-tilkoblinga brytes underveis, noe som ikke er helt optimalt. Dette er trolig noe som kan løses gjennom en programvareoppdatering, så her håper vi at Polar er på ballen.
Til trening
Som trening- og aktivitetsklokke er Unite mer eller mindre identisk med Ignite, så egentlig kan vi bare gjenta mye av det samme vi sa om sistnevnte da vi testet den i fjor.
Du har et hav av sportsprofiler å velge mellom. Alt fra ballett og rugby til turn, travløp og svømming – Polar dekker det meste som er av sportslige aktiviteter både innendørs og utendørs. På klokka kan du ha lagre 20 profiler, men du kan enkelt bytte ut i Flow-appen.

TEST: Kanskje best i klassen
Unite har også den kjekke og motiverende FitSpark-funksjonen, som er Polars treningsguide og som baserer seg på aktivitetsnivået ditt og treningshistorikk for å gi deg daglige, guidede treningsøkter. Det være seg styrke, kardio eller støtte.
Noe vi liker godt med FitSpark, og det gjelder spesielt til styrketrening, er at den viser animasjoner av de foreslåtte styrkeøktene slik at du ser hvordan de skal gjennomføres. Klokken vil også signalisere med vibrering når du skal ta pause og når det er ny økt.

Ikke spesielt smart
To ting flere kanskje vil savne på Unite, er støtte for apper og betaling fra håndleddet. Polar har så langt ikke rettet blikket mot hverken apper eller kontaktløs betaling, og Unite faller nok ikke innenfor det man vil kalle en smartklokke. Du kan riktignok motta varsler fra smarttelefonen din på klokken, men du kan ikke gjøre annet enn å lese innholdet.
Konkurrentene som er nærmest i pris og som har støtte for apper og betaling, er Fitbit Versa og Garmin Vivoactive 3. Førstnevne har støtte for strømmetjenesten Deezer og mp3-filer, men ikke Spotify – det har Vivoactive 3. Både Fitbit Pay og Garmin Pay er tilgjengelig for kunder i DNB, som er Norges største, i tillegg til en rekke andre banker.

TEST: Nærmest perfekt treningspartner
Konklusjon
Dersom det står mellom Polar Unite og Ignite, er valget enkelt. Gå for Ignite. Den koster rundt 300 kroner mer, men har til gjengjeld innebygget GPS og en bedre pulsmåler.
Med den lille prisforskjellen ser vi egentlig ingen grunn til å velge Unite fremfor Ignite med mindre du har litt sensitiv hud og er opptatt av søvnsporing. For som vi nevner over er metallkontaktene på Ignite mer i kontakt med huden enn hva som er tilfellet med Unite, og hva komfort gjelder holder vi en knapp på sistnevnte.
Ellers er Unite proppet med treningsfunksjonalitet og har også en rekke kjekke helserelaterte egenskaper som søvnsporing, Polars Nightly Recharge og pusteøvelser.
Testresultat
Polar Unite
- God komfort
- Enkel i bruk
- Fyldig app
- Detaljert søvnsporing
- Egnet for personer med sensitiv hud
- God batteritid
- Litt knot å få på reima
- Ikke innebygget GPS
- Sier ikke fra hvis GPS-tilkoblinga mot mobil avbrytes
- Noe upresis pulsmåler
