Test av Dyson Pure Cool Me

TEST: Denne hjalp oss med å sove

Dyson har sluppet en personlig utgave av luftrenserviften sin.

PURE COOL ME: Dyson har lansert en luftrenservifte for skrivebordet og nattbordet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
PURE COOL ME: Dyson har lansert en luftrenservifte for skrivebordet og nattbordet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Britiske Dyson har imponert oss med sine håndstøvugere og den kombinerte luftrenseren og varmeviften Pure Cool+Hot. I år har de lansert tre nye produkter for det norske markedet: en ny håndstøvsuger, luftrenservifte med varme og en personlig luftrenser og vifte.

Pure Cool Me er navnet på den nye luftrenserviften som er beregnet til mer personlig bruk. Mens Cool+Hot både har vifte og kan varme opp større rom, er Cool Me en mindre modell, uten varmefunksjon, som kan settes på nattbordet eller skrivebordet.

Pure Cool Me og Pure Cool+Hot

Prisen på den nye luftrenseren er rundt 3000 kroner hyggeligere enn Hot+Cool, og det betyr at det er flere ting du går glipp av. Først og fremst app-tilkobling, noe som både overrasker og skuffer oss litt, ved at det ikke er mulig å koble luftrenserviften mot Dysons solide mobilapp og se sanntidsdata.

Og det hjelper ikke at panelet på Pure Cool Me viser minimalt med informasjon. Mens den store modellen viser detaljert informasjon om ulike typer av forurensning, viser den mindre varianten kun ett oversiktsbilde for inneklima.

I tillegg vises informasjon om viftehastighet og status for filteret.

Pure Cool Me Pure Hot+Cool
VifteJaJa
LuftrenserJaJa
VarmeNeiJa
PM0,1jaJa
PM2,5NeiJa
PM5,0JaJa
PM10JaJa
Flyktige organiske forbindelserJaJa
NO₂NeiJa
TemperaturNeiJa
LuftfuktighetNeiJa
Dyson Mobile LinkNeiJa
SvingingJa (70 grader)Ja (45-350 grader)
TidsurJaJa
Pris3690 kroner6490 kroner

Design

Dyson har som vanlig gjort en god jobb med designet, og luftrenserviften gjør seg ikke bort enten det er på nattbordet eller på skrivebordet på jobb, der den har kommet til nytte den seneste tiden på grunn av et i overkant klamt klima.

Luftrenseren består av en sølvgrå sylinderformet grill med selve viften på topp.

Pure Cool Me tar seg godt ut på skrivebordet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Pure Cool Me tar seg godt ut på skrivebordet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Viften har ikke den luftbuen du kanskje er kjent med fra andre Dyson-vifter, i stedet er den formet som en ball der en tredjedel er skåret tvers av og luftuttaket er plassert der. Den buede overflaten kan du skyve opp og ned for å justere retningen på luftstrømmen. Dyson bruker for øvrig det de kaller Core Flow-teknologi som fører luftstrømmer over den buede overflaten, luften samler seg på midten og skytes ut i rommet.

Dette er en fascinerende løsning, for det er ikke helt enkelt å kjenne hvor luften faktisk kommer fra.

På-knappen sitter for øvrig på baksiden av viften, og i esken medfølger det for øvrig en liten fjernkontroll i samme stil som luftrenserviften som festes magnetisk til viften. Ettersom Pure Cool Me ikke har app-tilkobling, er det kun mulig å styre den med fjernkontrolleren, så ikke mist den.

Gjennom grillen kan du skilte HEPA-filteret. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Gjennom grillen kan du skilte HEPA-filteret. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Luftrensing

Pure Cool Me har et karbonfilter og et HEPA-filter i glass som skal være i stand til å fange opp gasser og 99,99 prosent av ørsmå partikler, som pollen, fra luften, opplyser Dyson. Filteret kan fange opp pollen og allergener (PM10), bakerier og muggsporer (PM5.0), flyktige organtiske forbindelser (FOF/VOC) og ultrafine produkter (PM0.1).

Det betyr at den ikke fanger opp PM2.5-partikler som svevestøy og nitrogendioksid (NO2) som kommer fra forurensning fra bilene, noe Hot+Cool gjør, men til gjengjeld tar den nye modellen PM0.1 og PM 5.0.

Rensing av PM2.5-partikler og NO2 er noe vi kunne tenkt oss å ha på en luftrenser som er beregnet til blant annet bruk på nattbordet. Spesielt med tanke på at flere bor ved veier med mye trafikk (som ikke ser ut til å avta med det første). Da hadde det vært kjekt å kunne rense luften for denne type forurensning.

I tillegg til å bruke luftrenserviften på jobb, har vi også tatt den med hjem for å se om den gjør jobben på soverommet i de periodene da pollenspredningen var som verst. Konklusjonen er at Pure Cool Me sørget for å rense bort det verste og hindret at man ble tett i nesen slik at det faktisk ble mulig å sove om natten.

Til dette bruket er Pure Cool Me gull verdt.

HEPA-filteret må byttes. Du varsles når den tid kommer. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
HEPA-filteret må byttes. Du varsles når den tid kommer. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Vifte

Som vifte har Dyson Pure Cool Me også sannelig gjort jobben, men vær obs på at den ikke kjøler selv om bruken av «cool» i produktnavnet kan være litt forvirrende.

På Østlandet var mai preget av mye nedbør og et klamt klima som også har påvirket inneklimaet på jobb, og luftrenserviften har kommet til sin rett på skrivebordet. Skrur man på oscillering gjør man tilværelsen også litt mer behagelig for personen ved siden av.

Viften har ti hastigheter, alt etter hvor mye luftstrøm du ønsker og orker å høre på. Vi merker at det ved hastighet fem begynner å nærme seg grensen på hva som er tålelig på et soverom når man skal sove, men den jevne susen fra viften er mindre forstyrrende, og kan være beroligende, enn lyden fra biltrafikk og andre støyforurensende kilder.

Det vi liker med Dysons løsning er at det er frisk og renset luft som slippes ut fra viften, og den føles mer behagelig enn den tørre luften man er vant med fra tradisjonelle bordvifter med blader.

Fjernkontrollen er eneste måte å styre Dyson Pure Cool Me på. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Fjernkontrollen er eneste måte å styre Dyson Pure Cool Me på. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Konklusjon

Vår opplevelse med Dyson Pure Cool Me er litt delt. Først og fremst er det en glimrende luftrenser som har gjort pollensesongen og inneklimaet på arbeidsplassen litt mer levelig, men samtidig savner vi flere av de nyttige funksjonene, som app-tilkobling, mer informasjon om luftforurensning og temperaturmåler, vi fikk sansen for da vi testet Hot+Cool-modellen.

Selv om prisen er 3000 kroner lavere, syns vi ikke det forsvarer mangelen på tre enkle, men svært så nyttige funksjoner.

Men er du ikke så opptatt disse smarte tingene og bare vil ha en liten og nett vifte på soverommet som også er en glimrende luftrenser, er Dyson Pure Cool Me et godt valg – hvis du er villig til å bla opp over 3500 kroner.

Testresultat

Dyson Pure Cool Me

Gull verdt i pollensesongen, behagelig med renset luft fra viften, enkel å styre

Vi savner app-funksjonalitet, lite informasjon på panelet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer