Multisportklokke

TEST: Denne sportsklokken er best i test

Vi har testet fire avanserte multisportklokker – se hva som skiller dem.

MULTISPORTKLOKKER: Fra venstre: Polar Vantage V, Suunto 9 Baro, AmazFit Stratos og Garmin Fenix 5S Plus. Foto: Jamieson Pothecary
MULTISPORTKLOKKER: Fra venstre: Polar Vantage V, Suunto 9 Baro, AmazFit Stratos og Garmin Fenix 5S Plus. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommeren er høytid for utendørsaktiviteter, enten det er løpeturer i skog og mark, lengre sykkelturer eller toppturer i fjellheimen.

De seneste månedene har vi testet tre multisportklokker fra tre travere i markedet, Garmin, Polar og Suunto, men vi har også tatt med en utfordrer i Amazfit.

Sistnevnte er relativt fersk i denne bransjen, men gjorde seg ikke bort i vår test. Selv om Amazfit Stratos totalt sett ikke kan måle seg med de tre andre modellene, var dette klokken som overrasket oss mest positivt. For det er mildt sagt imponerende hvor mye funksjonalitet klokken har med tanke på prisen, som er under halvparten av konkurrentene.

Les testene:

Aktivitetssporing

Dette er fire multisportklokker pakket med avanserte funksjoner, som også har grunnleggende funksjoner som måling av skritt og kalorier samt søvnsporing.

Du kan legge til personlige aktivitetsmål, for eksempel skritt i løpet av en dag, på alle klokkene, men vi merker at ingen av dem er veldig presise. Vantage V og Suunto 9 Baro teller skritt når man sykler, noe vi ikke opplevde med Fenix 5S Plus, mens Amazfit Stratos er litt treg. Her må du gå en del skritt før den begynner å telle. Går du sånn 20–30–40 skritt og stopper, blir ikke disse skrittene registrert.

Ingenting er som en løpetur i skogen om sommeren, og da er det jo kjekt å ha en klokke som kan spore økten. Foto: Jamieson Pothecary
Ingenting er som en løpetur i skogen om sommeren, og da er det jo kjekt å ha en klokke som kan spore økten. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

Ikke nødvendigvis et stort problem, men det er sikkert greit å vite.

En annen ting multisportklokkene ikke er helt perfekte på, er søvnsporing. Dette fordi du må stille inn sovetid, for eksempel 22.00–07.00, og så registreres søvn mellom det angitte tidspunktet. Sovner du før, eller våkner senere, blir ikke det registrert som søvn. Her er Fitbit Ionic og Versa nesten i særklasse ved at de kan spore søvn automatisk.

Ellers er det ingen av dem som vi ville anbefalt å bruke til sykkelnavigering. Skjermen er for liten, og det er farlig å se hvor man skal i farta. Da er det bedre å ha en sykkelcomputer med stor skjerm montert på styret.

Amazfit Stratos Vantage V Suunto 9 Baro Fenix 5S Plus
Skjerm320x300 piksler240x240 piksler320x300 piksler240x240 piksler
Størrelse48x48x15 mm46x46x13 mm50x50x16,8 mm42x42x15,4 mm
Vekt60 gram66 gram81 gram65 gram
SporingGPS og GLONASSGPS og GLONASSGPS, GLONASS, QZSS, GalileoGPS, GLONASS, Galileo
HøydemålerGPSGPSBarometer+GPSBarometer+GPS
VannbestandigSvømmingSvømmingDykkingSvømming
Smarte varslerJaJaJaJa
SøvnsporingJaJaJaJa
SkrittellerJaJaJaJa
KaloritellerJaJaJaJa
App-butikkNeiNeiNeiJa
MusikkavspillerJaNeiNeiJa
BetalingsløsningNeiNeiNeiJa
StravaJa (kun GPS)JaJaJa
Batteritid trening35 timer GPS-modus40 timer GPS-modus25 timer GPS-modus11 timer GPS-modus
Pris2347 kr4999 kr4598 kr5625 kr

Prisene er hentet fra Prisjakt.no 26. juni.

Puls på håndleddet

Etter å ha testet fire moderne multisportklokker med pulsmåling på håndleddet, kan vi konkludere med at ingen av dem er spesielt nøyaktige når det kommer til treningen.

Den korte oppsummeringen er at ingen av klokkene hadde nøyaktig nok pulsmåling fra bare klokken under trening. Målingene henger igjen og oppdateres ikke raskt nok. Vi anbefaler å bruke pulsbelte på alle hvis du skal trene utifra puls.

Det pulsmåling på håndleddet fungerer best til, er faktisk å spore pulsen konstant, noe som kan vise seg å være mer nyttig enn 100 prosent nøyaktighet under treningen. For eksempel er det kjekt å vite hvilepulsen sin og om pulsen noen ganger er høyere enn den bør være, og på den måten finne eventuelle avvik som det kan være lurt å sjekke opp nærmere.

I tillegg kan vi ikke legge skjul på at det er flott å slippe beltet rundt brystet når vi trener.

Fra venstre: Amazfit Stratos, Suunto 9 Baro, Polar Vantage V og Garmin Fenix 5S Plus. Foto: Jamieson Pothecary
Fra venstre: Amazfit Stratos, Suunto 9 Baro, Polar Vantage V og Garmin Fenix 5S Plus. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

Design

Felles med alle, er gummistroppene. De er ganske kjipe for oss menn som har litt hår på armen. Det lugger og napper ut hår når du tar de av og på. Verst var Amazfit, som hadde en stropp med ekstremt myk gummi.

For å bedømme designet på de fire sportsklokkene, hentet vi inn tre designeksperter fra KK-redaksjonen. Sånn totalt sett var de ikke imponert over utformingen til noen av modellene, men trakk frem Garmin og Amazfit-en som de som skilte seg ut positivt.

– Må de være så klumpete? var det totale inntrykket de satt igjen med.

Fenix 5S Plus kommer best ut med terningkast fire, og omtales som den fineste. Vår modell i hvit og gull er midt i blinken for dem som ønsker et feminint uttrykk, var konklusjonen.

Amazfit Stratos fikk en firer på terningen, og fikk skryt for et rent design og modellen som er mest egnet for alle, uansett kjønn. KK-damene ble også positivt overrasket over at dette var den desidert rimeligste modellen.

Amazfit Stratos har et rent og ryddig design. Foto: Jamieson Pothecary
Amazfit Stratos har et rent og ryddig design. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

– Den er stilig og har et nedtonet uttrykk, samtidig som den er sporty. Den ser dyrere ut, kommenterte de.

Suunto 9 Baro fikk ikke like gode skussmål, terningkast 2, og ble omtalt som en «dykkerklokke» og «blodtrykksmåler».

– Det ser ut som et instrument i en båt, kommenterte en av dem.

Konklusjonen for Polar Vantage V var den samme, terningskast to.

– Den har kjipest design, men får pluss for å være nettere enn de andre.

Tæpping og Spotify

Da vi begynte testingen kom det raskt tydelig frem at Garmin Fenix 5S Plus var den beste klokken. Uten tvil. Ikke bare er byggekvaliteten enestående, multisportklokken er også stappet funksjonalitet og har ting som de andre klokkene ikke kan skilte med.

Spesielt gjelder det en app-butikk som er fylt med aktivitetsrelatert utvalg, verktøy og urskiver. Fenix 5S Plus leveres også med Garmin Pay, som gjør at du kan tæppe med klokken i butikkene. Garmin Pay støttes av flere banker, deriblant DNB som er Norges største.

Blant sportsklokkene er Garmin alene om dette, og du må over til de tradisjonelle smartklokkene som Apple Watch og Samsung Galaxy Watch for tilsvarende funksjonalitet.

Fenix-en er også den eneste med støtte for musikktjenester som Spotify og Deezer, i tillegg til mp3-filer, rett på håndleddet, og du kan laste inn spillelister og spille dem av uten å være tilkoblet nett.

Amazfit Stratos har også en innebygget musikkavspiller, men kun for mp3-er.

Amazfit Stratos – mest for pengene

Hvis det var en multisportklokke som overrasket oss, så var det Amazfit Stratos. Klokken har det mest grunnleggende som aktivitetssporing, GPS, puls på håndleddet og smarte varsler, men også VO2-estimater og musikkavspiller.

Den får også skryt av KK-redaksjonen for et sporty og nedtonet design.

Amazfit Stratos er desidert rimeligst, men gjør seg ikke bort mot de dyrere modellene. Foto: Jamieson Pothecary
Amazfit Stratos er desidert rimeligst, men gjør seg ikke bort mot de dyrere modellene. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

Klokken er den nest størst i testen, og den merkes godt når man sykler i terreng. Den har testens største betjeningsknapper, og de gnager på hånden når man sykler i terreng, Samtidig bygger den en del i høyden.

Det gjør de vanskelig å dra jakke/genser-ermet over uten å bruke begge hender siden stoffet på reimen «setter seg fast» i klærne, noe som er ugunstig når man sykler.

Plusser: Veldig mye sportsklokke for pengene, en tydelig skjerm med mange tilpasningsmuligheter via appen, lav vekt og god komfort, god batteritid, fordel med plast bak for dem som har nikkelallergi.

Minuser: Ikke like omfattende som konkurrentene, synkroniserer kun GPS-økter med Strava, lang ladetid.

Polar Vantage V – detaljrik

Etter flere år uten nye toppklokker, er Polar for alvor tilbake med Vantage V. Det som imponerer oss mest med klokken er fokuset på treningsbelastning og å gi brukeren beskjed om når det er på tide å hvile i stedet for å kjøre på med en ny økt. Restitusjon er nemlig en viktig del av treningshverdagen.

En annen ting er alle sportsprofilene som du kan velge mellom. Her er det noe for alle.

Polar Vantage V skårer høyt på treningsdetaljer. Foto: Jamieson Pothecary
Polar Vantage V skårer høyt på treningsdetaljer. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

Veldig ren og pen design. En av testerne likte denne best av alle på designfronten, og er ikke helt enig med KKs vurdering.

Veldig lett å få satt opp, og Polar-appen er, med litt tilvenning, enkel i bruk.

Bra kontrast på skjermen, og små betjeningsknapper gjør den meget godt egnet til terrengsykling der det er mye risting, så slipper man at knappene gnager på hånden som med Suunto og Amazfit.

Noe vanskeligere å koble til sykkelrulle og pulsbelte. Men når det er gjort én gang, kobler den seg fint til automatisk.

Testens dårligste på GPS-sporing på stisykling i skogen.

Plusser: Detaljert informasjon om treningsbelastning, god batteritid og mange sportsprofiler.

Minuser: Litt ulogisk knappebruk, upresis GPS og pulsmåler, ulempe med metall bak for dem som har nikkelallergi.

Suunto 9 Baro – giganten

Finske Suunto har ikke de samme, smarte funksjonene som testvinner Fenix 5S Plus, men fokuserer i stedet på å lage en så god sportsklokke som mulig. På sett og vis lykkes selskapet med Suunto 9 Baro. Den har innebygget navigasjon, loggbok, et hav av sportsprofiler og fungerer til alt fra løping til dykking, men er ikke uten svakheter.

Størrelsen på klokken fører til at mange må hoppe over denne klokken og heller gå for en annen.

Suunto 9 Baro er samletestens største. Foto: Jamieson Pothecary
Suunto 9 Baro er samletestens største. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

Til sykling oppleves den som altfor stor og klumpete. Klokken er den største i testen. Igjen, den rister og slår på hånden når men sykler, og er direkte ubehagelig. Så sitter den fast under jakke/genser-ermet og er umulig å få frem uten å bruk begge hender.

Bra og tydelig skjerm, som også er testens beste berøringsskjerm, men vi savner et raskere brukergrensesnitt.

Litt knotete å få satt opp og det er lett å rote seg bort i menysystemet.

Støtte for posisjonssystemet Galileo ble for øvrig lagt til i en fastvareoppdatering tidligere i juni.

Plusser: Stor skjerm, god byggekvalitet, god batteritid, mange sportsprofiler, eneste som kan dykkes med, god batteritid, fordel med plast bak for dem som har nikkelallergi.

Minuser: Trege menyer, størrelsen begrenser hvem som kan bruke den, programvareoppdatering kun via PC.

Garmin Fenix 5S Plus – testvinneren

Garmin viser fremdeles at de er kongen på haugen i dette markedet og Fenix 5 Plus-serien er noe av det råeste på markedet innen multisportklokker. Prisen er selvsagt deretter, så dette er ikke en klokke vi anbefaler hvis du bare har den med på trening og turer i skog og mark.

Fenix 5S Plus har et såpass elegant design at du trygt kan bruke den til hverdags. At den har betalingstjenesten Garmin Pay på plass og mulighet for musikktjenester som Spotify og Deezer, kommer selvsagt godt med.

Garmin Fenix 5S Plus er testvinner. Foto: Jamieson Pothecary
Garmin Fenix 5S Plus er testvinner. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

Den koblet seg lett til pulsbelte, sykkelrulle og wattmåleren. Navigering på klokken er derimot ulogisk, og selv etter å ha brukt den et par uker knoter vi fortsatt i menysystemet.

Her har vi delte meninger, for en av oss mener at Garmin har det mest oversiktlige grensesnittet, selv om det dog kan kreve litt tilvenning hvis man er ny i Garmins verden.

Den er veldig behagelig på armen, og man merker ikke at den er der etter kort tid. Hvitfargen blir etter kort tid skitten, og er vanskelig å få ren igjen. Dessuten er den lite maskulin – heldigvis tilbyr Garmin andre fargevalg.

Klokken lades raskt, og har meget bra batteri selv om den ikke når helt opp til de andre modellene i treningsmodus med GPS aktivert. Skjermen kunne hatt bedre kontrast, og den er litt vanskelig å lese mens man sykler. Bra GPS-logging, selv ved rask sykling i tett skog.

Plusser: Har alt du trenger og litt til, til trening og aktiviteter, Spotify-støtte, Garmin Pay, flott design, innholdsrik mobilapp og en fyldig appbutikk.

Minuser: Høyt prisnivå, litt svakere batteritid i GPS-modus sammenliknet med de andre, ulempe med metall bak for dem som har nikkelallergi.

PS. Vi kommer tilbake med en test av Garmin Forerunner 945 i løpet av sommeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer