Garmin Venu 2

TEST: Få som kan matche­­

Det begynner å bli en god vane med Garmin, og igjen lar vi oss begeistre.

GARMIN VENU 2S: Garmin imponerer stort med den nye smartklokka. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
GARMIN VENU 2S: Garmin imponerer stort med den nye smartklokka. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Amerikanske Garmin er blitt synonymt med trening- og aktivitetsklokker, og alt fra mosjonister til proffer bruker klokkene deres.

Fenix og Forerunner er de mest populære klokkeseriene til Garmin og består av enklere løpeklokker og mer avanserte multisportklokker.

De seinere åra har selskapet også økt satsingen på livsstilssegmentet – de som kanskje ikke trener så ofte, men liker å ha oversikt over skrittall, søvnsporing, kaloriforbrenning, puls og den slags. Høsten 2019 så Garmin Venu dagens lys – en mer hverdagslig og stilren aktivitetsklokke for dem hvis fokus er på helsefunksjoner framfor de mer avanserte treningsfunksjonene.

Samtidig har den også smarte funksjoner som appstøtte, betaling fra håndleddet med Garmin Pay, varsler for mobilen og liknende.

Vi syns at Garmin Venu 2 er en fin og stilren treningsklokke. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Vi syns at Garmin Venu 2 er en fin og stilren treningsklokke. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Garmin Venu 2(S)

Drøyt halvannet år etter at Venu ble lansert, er Venu 2 her, og Garmin har brukt tiden godt, for nykommeren er pakket med funksjonalitet.

Designen er i samme stil som forgjengeren, og Venu 2 er treningsklokka som ikke helt ser ut som en treningsklokke; de er ofte litt store og med fargesprakende reimer.

Venu 2 kommer i flere ulike fargekombinasjoner, avhengig av modell. Venu 2, som er 45mm stor, kommer i svart og grafittblå urkasse, mens Venu 2S, 40mm, også har lys sandfarget og tåkegrå urkasse med matchende reimer.

Det betyr samtidig at Garmin har kuttet ut den ene 43mm-modellen fra Venu 1.

Garmin Venu 2 har en ny pulsmåler med to LED-dioder og fire lys, mot to lys på forgjengeren. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Garmin Venu 2 har en ny pulsmåler med to LED-dioder og fire lys, mot to lys på forgjengeren. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Garmin sendte oss modellen med 40mm urkasse, altså Venu 2S, i fargen lys sand, som de fleste jeg har vist den fram til omtaler som «feminin». Jeg er for så vidt enig, uten at det plager meg stort, og den ser ekstra pen ut med lilla detaljfarger på skjermen.

Som Venu 1 har Venu 2 også to fysiske knapper, så det meste gjøres ved å bla rundt med fingeren på skjermen.

Den største fysiske forskjellen mellom de to, finner du på undersiden. Venu 2 har nemlig en ny og forbedret pulsmåler, kalt Garmin Elevate 4.0.

Mye nytt

Med få nyheter på utsida, skorter det heldigvis ikke med nyheter på innsida. For Garmin Venu 2 er pakket med funksjonalitet.

Blant annet en kraftigere prosessor som gjør at alt går raskere, og uten at det går ut over batteritida. Faktisk er den mye bedre – opptil 11 dager på Venu 2, som har størst batteri. Venu 2S skal holde inntil 10 dager mellom hver lading, men husk at dette avhenger av bruk.

Venu 2 har også en rekke nye treningsprofiler. For eksempel HIIT (high intensive interval training) med økter som AMRAP, EMOM og Tabata – som sikkert er kjent for crossfitere – innendørsklatring og buldring, for å nevne noen.

En annen kjekk nyhet er at søvnsporingen nå inkluderer en «sleep score», eller søvnpoengsum, som oppsummerer søvnkvaliteten din fra 0 til 100 poeng.

I tillegg, som vi spøkte litt med i lanseringssaken, er nyheten metabolsk alder, eller kondisjonsalder som det heter i appen, som basert på data som BMI, hvilepuls og aktivitetsnivå beregner «hvor god form du er i sammenliknet med den faktiske alderen din».

Denne målingen erstatter VO2 Max som er tilgjengelig på Garmins Fenix- og Forerunner-klokker

Bruker du Garmins smartvekt i tospann med Venu 2, vil beregningen av kondisjonsalder også basere seg på nivået med kroppsfett.

Etter å ha økt nivået med intensiv aktivitet i en periode, fikk jeg et hyggelig varsel på klokka om at kondisjonsalderen min hadde falt med 1,5 år, men at jeg kan redusere den ytterligere ved å øke aktivitetsnivået samtidig som prosentandelen kroppsfett går ned. Men alt til sin tid ...

Proppet med helsefunksjoner

De statistikkinteresserte brukerne kan glede seg over at du kan ta et dypdykk ned i detaljene på Venu 2 i stedet for å åpne mobilappen når du ønsker å se mer informasjon enn akkurat dagen i dag.

I widgetene på klokka kan du se statistikk om skritt, etasjer oppover, intensitetsminutter, kalorier, puls, «body battery», stress, pusting, oksygenmetning i blodet, menstruasjonssyklus og søvn, men også kalender, vær og så videre.

Venu 2 tilbyr med andre ord et godt utvalg målinger.

En nyhet i søvnsporingen er at du nå også får sovepoengsum som gir en totalkarakter og oppsummering for hvordan søvnen din var. Den gir en poengsum mellom 0 og 100 og resultatet er basert på faktorer som søvnvarighet, rastløshet, stress, type søvn og tid våken.

SØVNPOENGSUM: Det er ikke alltid man sover like godt.
SØVNPOENGSUM: Det er ikke alltid man sover like godt. Vis mer

Trening

Klokka er selvsagt også solid til trening. Vi har allerede nevnt tilskuddet HIIT, men på plass er også de sedvanlige øvelsene som løping, sykling og svømming i tillegg til en drøss andre.

For styrkeøvelser er muskelkartet en kjærkommen nyhet. For hver øvelse kan du se hvilke(n) muskelgruppe du trener – slik som på treningsapparater på et treningsstudio.

En rekke øvelser ligger forhåndsinstallert på Venu 2, men du kan også overføre nye via Garmin-appen.

Når det gjelder GPS-en, opplever vi den som rask – det tar kort tid å få signaler utendørs – og den er nøyaktig. Den nye pulsmåleren, med to LED-er og fire lyssensorer, like så. Dog må det sies at vi ikke har sammenliknet den med et pulsmålerbelte.

Vi nevnte over at Venu 2 ikke bruker Garmins populære VO2 Max-måling, og i tillegg savner vi også «training load»-visningen, med detaljer om treningsbelastningen din den siste tiden – og anbefalt restitusjonstid, som er to treningsfunksjoner vi liker svært godt fra Fenix og Forerunner.

For treningsbelastning finner vi ikke noe tilsvarende, men Venu 2 har Body Battery som beregner energinivået ditt gjennom dagen. Har du en god natts søvn bygges Body Battery-nivået ditt opp i løpet av natta, og deretter faller det etter hvert som energinivået endres i løpet av dagen basert på for eksempel aktivitet og stress.

Body Battery er det nærmeste du kommer Garmins Training load på Venu 2. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Body Battery er det nærmeste du kommer Garmins Training load på Venu 2. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Konklusjon

Garmin har med Venu 2 laget sin beste aktivitetsklokke så langt – en klokke som er proppet med funksjonalitet som vil tilfredsstille kravene til mosjonister og helsebevisste personer.

Av nye treningsfunksjoner liker vi spesielt HIIT med animerte øvelser, mens både GPS og pulsmålingen på håndleddet er mer nøyaktig enn tidligere.

Mens forgjengeren bare kom i én utgave på 43 mm, er Venu 2 tilgjengelig i både 40 mm (Venu 2S) og 45 mm, som gjør den mer aktuell for flere.

Garmin Connect har flust av apper, blant annet Spotify med lokal lagring, men kan ikke hamle opp med utvalget hos Apple Watch, som kanskje er Garmins største konkurrent innenfor dette segmentet.

Vi savner også en utgave med eSIM-kort, men med den ferske LTE-lanseringa av Forerunner 945 i minnet, er det ikke utenkelig.

Testresultat

Garmin Venu 2

– God batteritid
– Fin og tydelig skjerm
– En drøss med helsedata
– Animerte styrkeøkter
– Nøyaktig GPS og god pulsmåler på håndleddet
– Mange treningsfunksjoner

– Mangler funksjoner som VO2 Max, Training load og anbefalt restitusjonstid
– Fortsatt ikke 4G

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer