Garmin Forerunner 745

TEST: Fantastisk treningsklokke

Har så å si alt du kan tenke deg, men spørsmålet er om du heller skal velge toppmodellen.

GARMIN FORERUNNER 745: Dette er enestående treningsklokke. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
GARMIN FORERUNNER 745: Dette er enestående treningsklokke. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gjennom flere år har treningsklokka Forerunner 735xt vært en suksess for Garmin, men nå er oppfølgeren her med flere nye funksjoner som du finner i toppmodellen 945, men også Fenix-serien.

Sammenliknet med Forerunner 735xt, har 745 en rekke kjekke nyheter, som Garmin Pay, lokal lagring av 500 sanger, smartvarsler fra mobilen, Galilei posisjonssporing i tillegg til GPS+Glonass, barometrisk høydemåling, termometer, gyroskop, måling av oksygenmetning i blodet, beregning av treningsbelastning, støtte for Strava Live Segments, pulsmåling fra håndleddet under vann og mer.

Forerunner 745 er med andre ord pakket med nyheter.

TEST: Fantastisk treningsklokke

Forerunner 745 mot 945

Faktisk er nykommeren såpass avansert at den nesten kan hevde seg med toppmodellen i serien.

Noen forskjeller er det jo, men de er etter vår mening ikke så betydelige. Kort oppsummert er forskjellene slik:

  • Forerunner 745 kan lagre rundt 500 sanger – Forerunner 945 kan lagre 1000 sanger
  • Forerunner 945 har bedre batteritid: 14 mot 7 dager i smartklokkemodus, 36 mot 16 timer i GPS-modus og 10 mot 6 timer i GPS-modus med musikkavspilling. Vår erfaring er at Forerunner 745 må lades litt oftere enn de estimerte tallene.
  • Kun Forerunner 945 har kart
  • Kun Forerunner 945 har vær-widget, og det selv om begge har værapp
  • Kun Forerunner 945 har golfstøtte
  • Kun Forerunner 945 har «Spor meg»-funksjonen
  • Forerunner 745 er både mindre og lettere
  • Forerunner 745 koster 5580 kroner, Forerunner 945 koster 5250 kroner

Prisene er laveste på Prisjakt per 21. oktober.

Trene, trene, trene

Forerunner-serien er kanskje først og fremst kjent for å være solide løpeklokker, men de seinere åra er klokkene blitt mer og mer avanserte og de aller beste er nå rene multisportsklokker.

Som du leste over, er det mye nytt i Forerunner 745 sammenliknet med forgjengeren og faktisk ikke de store forskjellene fra 945, men førstnevnte har noe toppmodellen ikke har. Nemlig daglige treningsforslag.

Oppdatert: Daglige treningsforslag ble nylig tilgjengelig på Forerunner 945 gjennom en programvareoppdatering.

Dette er på ingen måte en nyvinning på markedet – både Fitbit og Polar har liknende funksjoner – men nå kaster også Garmin seg på med daglige forslag til trening, som i hovedsak er løpeøkter av ulike intensitetsgrad og lengde.

Men det kan også være forslag til restitusjon hvis du i dagen(e) forkant har trent godt og hardt.

Heldigvis er ikke styrketrening helt utelatt, og en av nyhetene er at du kan både opprette egne eller overføre ferdig oppsatte økter til klokka. Disse inneholder også korte animasjoner som viser hvordan øktene skal utføres.

Disse finner og oppretter du under Trening og Treningsøkter i den innholdsrike Garmin Connect-appen.

Kombinasjonen av daglige treningsforslag, dedikerte styrkeøkter og Garmin Coach, som består av ferdigoppsatte treningsprogrammer for løping, men også sykling og svømming, gjør Forerunner 745 til en solid og god treningskompis.

FORERUNNER 745: Garmin har stålkontroll med Forerunner-serien. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
FORERUNNER 745: Garmin har stålkontroll med Forerunner-serien. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Design og utforming

Forerunner 745 gjør ikke stort for å skille seg ut blant Garmins andre smartklokker, men den kommer faktisk i to nye spreke farger i rød og mintgrønn, i tillegg til svart og hvit.

Vi ble tilsendt den mintgrønne til test, og sammen med den markante, svarte rammen rundt skjermen. har klokka et sportslig og røft uttrykk.

Skjermen er på 1,2 tommer med en oppløsning på 240 x 240 piksler og er av typen som er godt lesbar i sterk sollys. Denne skjermtypen har også den fordelen at den er mer strømgjerrige enn AMOLED-panelet på for eksempel Apple Watch, men har samtidig ikke like levende farger.

Den er heller ikke berøringsfølsom, men du styrer klokka med de fem navigeringsknappene. Noe vi i og for seg syns er helt topp da svette fingre og skjermberøring ikke alltid er en god match.

En nyhet vi ikke liker så godt, er at Garmin ikke har gått for de kjekke QuickFit-reimene på Forerunner 745, men har i stedet valgt en vanlig reimløsning med en pinne du kan nappe ut. Heldigvis er det snakk om en standardreim på 22 millimeter slik at du kan bruke helt vanlige klokkereimer som du kjøper hos urmakeren.

Ellers veier ikke klokka mer enn 47 gram og, sammen med den behagelige silikonreima, merker man nesten ikke at man har den på armen.

GPS og pulsmåler

Forerunner 745 har samme pulsmåler og GPS-brikke, det inkluderer støtte for europeiske Galileo, som de andre, dyrere Garmin-klokkene.

Dermed er det ingenting å si på for eksempel sporingen, som Garmin er blant de beste i klassen på. Som vanlig kan du velge mellom for eksempel kun GPS, GPS+Glonass og GPS+Galileo, der I hvert fall vår erfaring er at kombinasjonen med amerikanske GPS og russiske Glonass gir mest nøyaktige resultater, men forskjellene er minimale.

Pulsmålingen er også solid, og målingene er så nøyaktige man kan få det fra håndleddet i 2020. Dog registrerer vi det samme som på andre smart- og treningsklokker med denne typen pulsmåling: den er ikke like nøyaktig som med pulsbelte.

Mer fokus på helse

Forerunner 745 har også pulsoksymeter som måler oksygennivået i blodet – samme funksjon finner vi også på Garmin Fenix 6 og nyeste Apple Watch, og den indikerer hvor godt oksygenopptak kroppen har.

Målingene bør ligge mellom 95 og 100 prosent, og du kan velge mellom kontinuerlig måling døgnet gjennom eller når du sover. Du kan også måle manuelt.

Merk at måling av oksygennivået i blodet via håndleddet ikke er kjent for å være like presis som gjennom fingeren.

Garmin har også rettet et større fokus mot helse og restitusjon de seinere åra, som innebærer avansert søvnsporing, menstruasjonslogging, og også energimåling i form av Body Battery, som ved en kombinasjon av pulsvariasjon, stress og aktivitet måler energinivået ditt.

Ingen av målingene er 100 prosent nøyaktige, men vår erfaring er at de gir en god pekepinn på kroppens status.

Er også smart

Vi kan jo også nevne litt om klokkas smarte funksjoner, selv om det ikke er noe nytt her fra for eksempel Fenix 6 eller Forerunner 945. Nykommer 745 er smart i den forstand at du kan laste ned apper fra Connect IQ-butikken til Garmin og få varsler fra mobilen din på klokka. Har du en Android-telefon, kan du også svare på enkelte varsler.

Spotify er nok høydepunktet blant appene og du kan laste ned og lagre inntil 500 sanger lokalt på klokka.

I tillegg har Forerunner 745 støtte for Garmin Pay slik at du kan betale med klokka i butikker som støtter tæpping. Garmin har samarbeid med en rekke banker, deriblant DNB, Nordea og Sbanken, og full oversikt finner du her ved å velge Norge fra nedtrekksmenyen.

Konklusjon

Forerunner 745 er en fantastisk treningsklokke – det er det ingen tvil om – og den er pakket med avanserte funksjoner relatert til helse og trening, som vi tror mange vil ha nytte av.

Blant de tradisjonelle treningsklokkeprodusentene, er også Garmin alene om å tilby apper og betaling fra håndleddet med Garmin Pay, som på mange måter plasserer blant annet Forerunner 745 som en konkurrent til rene smartklokker som Apple Watch og Samsung Galaxy Watch.

Spørsmålet er om du bør velge 745, eller i stedet gå for Forerunner 945, som i skrivende stund er rundt 300 kroner rimeligere. Forskjellene har vi nevnt over, så det får bli opp til hver og en å bestemme hvilken man eventuelt skal gå for.

Testresultat

Garmin Forerunner 745

- Glimrende og innholdsrik Connect-app
- Nøyaktig GPS og solid pulsmåling
- Proppet med helse- og treningsfunksjoner
- Kan lagre Spotify-musikk lokalt
- Støtter standard reimstørrelser

- Har ikke Garmins smarte QuickFit-løsning
- Prisen
- Batteritiden er under gjennomsnittet i klassen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer