Garmin Epix 2 | Garmin Fenix 7X

TEST: Helt rå!

Garmin nyeste toppklokker er ikke langt unna perfeksjon.

EPIX 2: Garmins nye toppmodell har mange treningsentusiaster ventet på. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
EPIX 2: Garmins nye toppmodell har mange treningsentusiaster ventet på. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Amerikanske Garmin har i lang tid vært blant lederne i markedet for treningsklokker, og spesielt multisportklokkene i Fenix-serien har vært noe av det ypperste du kan kjøpe.

Vanligvis slipper Garmin nye toppmodeller med ett til to års mellomrom, men denne gangen har det gått overraskende lang tid. Fenix 6 og 6 Pro ble lansert i 2019, mens en Fenix 6 Pro Solar – altså med solcellepanel – kom i 2020.

Det var venta en Fenix 7 i 2021, men den ble først lansert i år.

Fenix 7-serien består av tre modeller, Fenix 7S, Fenix 7 og Fenix 7, og lanseringen inkluderer også et nytt tilskudd i Epix-serien, som først ble introdusert i 2015. Og selv om Fenix 7-modellene er noen fantastiske multisportklokker, er det nok mange som sikler etter Epix 2.

FENIX 7X: Garmins toppmodell er den råeste til nå. Den hadde ingen problemer under en femdagers militærøvelse i et tosifret antall minsugrader. Foto: Linus Kristoffer Størbu
FENIX 7X: Garmins toppmodell er den råeste til nå. Den hadde ingen problemer under en femdagers militærøvelse i et tosifret antall minsugrader. Foto: Linus Kristoffer Størbu Vis mer

Fenix 7 og Epix 2

Hovedgrunnen til det, er Amoled-skjermen til Epix 2. Amoled er ikke noe nytt i seg selv – mange konkurrenter har hatt det på sine toppmodeller i lang tid – men enn så lenge har Garmins beste hatt vanlig og litt kjedelig LCD-skjerm med blasse farger, mens Amoled har vært forbeholdt livsstilsklokker som Garmin Venu.

Årsaken til LCD-skjermen er jo for å få best mulig batteritid, og Fenix-serien er tross alt kjent for sin eksepsjonelle batteritid, men også Epix 2 leverer på dette området.

Kort oppsummert er det også skjermen som er hovedforskjellen mellom Fenix 7 og Epix 2, samt solcellepanel – det får du kun på Fenix 7-serien.

Hva med berøringsskjerm, det har vel ikke Fenix?

Joda, for første gang er også dette på plass, så du kan bruke både skjermen og de fem fysiske knappene.

EPIX 2: Garmins multisportklokker takler det meste av aktiviter. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
EPIX 2: Garmins multisportklokker takler det meste av aktiviter. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Personlig foretrekker vi fortsatt de fysiske knappene, men mulig det er en vane etter flere år med å teste og bruke Garmin-klokker.

Når det gjelder forskjell mellom Fenix 7-modellene, handler det kort oppsummert om størrelse på klokke/skjerm, mens de fleste funksjonene er på plass hos samtlige. Så selv om Fenix 7X er for stor for mange, vil vi ikke gi den minus for det, ettersom du også har 7 og 7S som er mindre modeller. Dog er det kun Fenix 7X du får lommelykt på.

Epix 2 kommer for så vidt kun i én størrelse på 47 millimeter.

Under kan du se en raskt oppsummert sammenlikning mellom de fire modellene:

Garmin Fenix 7-serien og Epix 2

Garmin Fenix 7S Fenix 7 Fenix 7X Epix 2
Størrelse42 mm47 mm51 mm47 mm
Skjermstørrelse1,2"1,3"1,4"1,3"
SolcelleJaJaJaNei
SafirglassJaJaJaJa
BerøringsskjermJaJaJaJa
Vektfra 58 gramfra 73 gramfra 89 gramfra 70 gram
Lagringplass16/32 GB16/32 GB16/32 GB16/32 GB
Batteritid11–14 dager*18–22 dager*28–37 dager*6–16 dager**
Batteritid med GPS37–46 timer*57–73 timer*89–122 timer*30–42 timer**
Startpris***7057 kroner7741 kroner9699 kroner9699 kroner

*Høyeste tall med solcelle. **Høyeste tall med alltid på deaktivert. ***Rimeligste på Prisjakt 23. februar.

Dette er nytt

For å sammenfatte litt fra Fenix 6-serien, er Fenix 7 fullpakket med helse- og treningsfunksjonalitet, med et hav av treningsprofiler, innebygget kartfunksjonalitet med topo-kart fra hele verden og egne for ski- og turløyper og golfbaner, samt måling og sporing av menstruasjon, søvn, skritt, etasjer, oksygenmetning i blodet og liknende.

Fenix 7 har også smarte funksjoner som støtte for Spotify i frakoblet modus og kontaktløs betaling med Garmin Pay. Her er de én av få som faktisk støtter DNB, som du blant annet ikke får med Apple Pay.

Garmins nye toppmodell er, som forventet, en god forbedring fra Fenix 6-serien. Det å gå fra en tidligere Fenix klokke til en av Garmins nye klokker fra 7-serien, bør være en enkel og trygg overgang. Garmin har tatt de beste funksjonene fra de forrige modellene og forbedret dem med årets utgave. De har lagt til berøringsskjerm som nyhet i Fenix-serien og forbedret solcelle-teknologien fra Fenix 6.

På plass er også animerte treningsøvelser, anbefalt restitusjonstid og treningsøkter.

Blant nyhetene i Fenix 7 er enda bedre sporing gjennom multi-band GNSS, som gjør navigasjon mye bedre i områder med høy bebyggelse. Typiske bymiljøer.

SMART: Et godt tips er å snu klokka når du trener med kettlebell. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
SMART: Et godt tips er å snu klokka når du trener med kettlebell. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

En annen nyhet, er at du ikke lenger trenger å velge mellom safirglass og solcelle – med Fenix 7 får du både i pose og sekk.

Samtidig vil løpere trolig se fram til nyheten utholdenhet i sanntid, som skal gjøre det enklere for deg å få oversikt over energiforbruk, slik at du kan disponere kreftene bedre under løp og få en pekepinn på hvor lenge du kan holde det nåværende tempoet.

Av fysiske detaljer, er chassiset enda mer velbygget enn tidligere, og på plass er også en forbedret pulsmåler i Garmin Elevate 4, som er tilsvarende i Venu 2.

Både knapper og berøring

Til å måle 51 millimeter er dette ei stor klokke, selv for bruker som er en voksen mann. Likevel er den lett - materialvalget titan til rammen er ypperlig. Det skaper ei klokke som er robust, tøff å se på, men som samtidig er lett med sine 89 gram.

Epix 2 er til sammenlikning litt mindre med sine 47 millimeter over diagonalen og har noe lavere vekt på 70 gram. Størrelsen gjør at denne modellen er mer aktuell for flere enn Fenix 7X.

Byggekvaliteten på både Fenix 7X og Epix 2 er enestående, og klokkene later til å være i stand til å vare i mange år.

Savner flere reimer

Eneste vi kan stusse over, er hvorfor det kun medfølger én silikonreim og ikke flere typer til så eksklusive klokker som disse er. Du får kjøpt flere reimer separat i materialer som silikon, lær og metall.

Erfaringsmessig vet vi at det kan oppleves brudd eller mangler ved silikonreima på ei klokke som er mer enn ett til to år gammel, og som må dekkes av bruker selv, da det er en slitedel.

Uansett, en bagatell i denne sammenheng.

Hendig lommelykt

Fenix 7X kommer med innebygd lommelykt som kan stilles inn på flere nivå av styrke ved bruk av hvitt lys, samt ett nivå for rødt lys. Som kjent fra de tidligere Fenix-klokkene, vil ett trykk på knappen øverst til venstre (light) gjøre selve skjermen lysere, mens tre raske trykk vil skru på den innebygde lommelykta.

Når det er natt vil tre raske trykk på samme knapp skru på lommelykta, men med rødt lys. En svært hendig funksjon som har blitt brukt overraskende mye.

LOMMELYKT: Her ser du lommelykta i aksjon. På klokka kan du justere lysstyrken eller velge rødt lys. Foto: Linus Kristoffer Størbu
LOMMELYKT: Her ser du lommelykta i aksjon. På klokka kan du justere lysstyrken eller velge rødt lys. Foto: Linus Kristoffer Størbu Vis mer

Så som så bildekvalitet

Skjermen er responsiv ved bruk av berøring, og den måler høy lysstyrke, som enkelt kan justeres i hurtigtastmenyen. Skjermen er forholdsvis klar, også i sterkt sollys, men kan også oppleves litt blass.

Den kan selvsagt ikke måle seg med den nydelige Amoled-skjermen til Epix 2. Det er uansett batteritid som er viktigst her, og her knuser Fenix 7X det meste.

Bilder som er lastet opp som klokkebakgrunn fra egen kamerarull, mister mye oppløsning på veien og oppleves som en skuffelse, selv om funksjonen i seg selv er tøff. Garmin tviholder på skjermteknologien «transflective MIP» (memory in pixel).

Med andre ord ser egne klokkebakgrunner bedre ut på Epix 2.

Et hav av muligheter

Som nevnt over, er Garmin-klokkene pakket med trenings- og helsefunksjoner, og kan logge et hav av treningsøkter, søvn, skritt, etasjer og fjellturer med gode og oversiktlige kart, for å nevne noe.

Nytt for Fenix-serien er animerte styrkeøvelser som viser hvordan du skal gjennomføre de ulike øvelsene, som knebøy og roing med vektstang.

Solid app

Hva Garmin-appen gjelder, er det ikke mye nytt å melde om siden forrige test. Garmin Connect er fortsatt en solid treningsapp som gir deg enkel og rask oversikt over «helsestatusen» din. Her kan du også opprette egne treningsøkter og -løyper som du kan overføre til klokka.

Connect-appen har en del sosiale funksjoner, du kan følge andre, like og kommentere på treninger, og utfordre venner til interne konkurranser, men mange foretrekker Strava for den sosiale biten.

Støtte for Strava er selvsagt på plass.

Ønsker du å laste ned apper og ekstra digitale urskiver, er det Connect IQ-appen som gjelder, og her kan du faktisk finne en del nyttige apper som tabata-klokke, Spotify og flere informative urskiver.

Vanvittig batteritid

Bare for å ha det klart: Fenix 7X har en helt fantastisk batteritid. Ved fulladet batteri opplyser klokka at den kan vare i rundt 30 dager som en smartklokke, med Bluetooth og WiFi påskrudd.

Dette er ingen underdrivelse, og etter tre uker bruk, viser klokka 30 prosent med variert bruk (hovedsakelig som ei smartklokke, uten for mye bruk av GPS, og avspilling fra en av flere mulige musikkapper til trådløse øre- eller hodetelefoner).

Ved alle funksjoner aktivert; Bluetooth, GPS, WiFi, registrering av treningsøkt med puls og hjerterytme, i tillegg til avspilling fra Spotify, brukte klokka fem prosentpoeng for ei økt med varighet på 45 minutter. Utetemperaturen var da -15 grader.

Et akseptabelt forbruk, spør du oss.

Solcellelading i nordnorsk vinterland

Ved første øyekast kan solcellelading oppleves som en gimmik. Ved bruk av solcelle, opplyser Garmin om at Fenix 7X kan vare i 37 døgn ved normal bruk, med batterisparemodus aktivert i 90 døgn, eller batterisparemodus med solcellelading i inntil ett(!) år.

Her tar Garmin utgangspunkt i at Fenixen brukes hele dagen og er utsatt for sollys i 50 000 lux-omgivelser i tre timer. Til sammenligning ble klokka plassert i nordnorsk sollys ute i 30 minusgrader, hvor klokka målte omgivelsene til å gi 18 500 lux.

Helt klart en forskjell ved bruk i strendene på Bahamas enn nordnorsk vinter når det kommer til batteritid.

Med ved mye direkte sollys, er det kanskje ikke en gimmik likevel.

SOLCELLEPANEL: På en solfylt dag i nord registrerte klokka 18 500 lux. Foto: Linus Kristoffer Størbu
SOLCELLEPANEL: På en solfylt dag i nord registrerte klokka 18 500 lux. Foto: Linus Kristoffer Størbu Vis mer

Epix 2 kan ikke skilte med like elleville tall, ei heller har den solcellepanel, slik som Fenix 7-serien. Likevel er vi mektig imponert over batteritida til nykommeren.

Har du alltid på aktivert, altså at Amoled-skjermen er på konstant, får du rundt fem dager mellom lading - selvsagt avhengig av bruk.

Velger du å deaktivere «alltid på»-modusen, noe vi anbefaler siden skjermen uansett skrur seg på automatisk når du vipper på håndleddet, kan du doble batteritida. Med over ei ukes bruk, er batteristatusen på 31 prosent og klokka melder om tre dager gjenstående batteritid. Det er gode tall.

I tillegg har klokka «ekstreme» batterimodi som øker batteritida ytterligere, og du kan selv sette opp og legge til egne hvis du ønsker det. Her velger du for eksempel at pulsmåleren og telefontilkobling skal være deaktivert, for best mulig batteritid.

Dette kunne vært bedre

Garmin Fenix 7x Sapphire Solar mangler ikke mye, med den har noen funksjoner vi savner.

Ladekabelen kommer med USB-A til den tradisjonelle proprietære til Garmins klokker, og her savner vi USB-C. Samtidig er det et pluss at ladekontakten også passer Garmins andre klokker.

Bruken av app fungerer bra, men enkelte funksjoner kan ikke gjøres fra app, men må gjøres fra Fenix 7 og Epix 2, for eksempel å bytte bakgrunnsbilde.

Du må inn i appen for laste over bildet, og må legge inn bildet som bakgrunn via klokka.

Det at vi ikke kan bruke klokkene til telefonsamtaler, ødelegger stempelet klokkene kunne hatt som «perfekte smartklokker» i tillegg til treningsklokke. Her savner vi mikrofon og høyttaler, selv om dette medfører en lavere IP-sertifisering enn dagens på 100 meter dykking.

Verken Fenix 7X eller Epix 2 har konfigurasjon for taleassistent, som kanskje enkelte ønsker.

Konklusjon Fenix 7X Sapphire Solar

Det er utallige funksjoner denne klokka tilbyr. Hvis du ser på spesifikasjonslista, vil du oppleve at ingenting er glemt eller utelatt, enten du er tindeguide, PT-instruktør, idrettsutøver, orienteringsløper, fjellklatrer, landeveisyklist, ekspedisjonsvandrer eller svømmer.

Det er den komplette treningsklokka, som i tillegg tilbyr de fleste funksjoner som ei tradisjonell smartklokke, blant annet med Spotify, varsler fra telefonen og Garmin Pay, og batteritid som slår de aller fleste.

Prisen er jo også deretter - drøyt 9500 kroner må du ut med for Fenix 7X, mens Fenix 7 og 7S er rundt 2200 og 2700 kroner rimeligere.

Konklusjon Garmin Epix 2

Garmin fortsetter å imponere oss med sine smartklokker. Mange brukere har i lang tid venta på en toppmodell med AMOLED-skjerm, og i år leverer Garmin varene.

Epix 2 er på mange måter identisk med Fenix 7-serien, men har attpåtil en fantastisk skjerm med sterke og klare farger, og uten at batteritida er dårlig av den grunn. Vi har brukt den i ti dager uten å lade den – med slike tall løper den sirkler rundt alternativer som Apple Watch.

Den gode berøringsskjermen gjør det, for eksempel, bedre å panorere og zoome i topo-kartet enn på Fenix 7-modellene, selv om de også har fått berøringsskjerm.

Epix 2 er pakket med funksjonalitet for trening, aktivitet og helse, og det er egentlig ingenting vi savner sånn ordentlig på dette feltet. Flere av konkurrentene har riktignok EKG-måling, noe vi forventer å se i de neste toppklokkene til Garmin.

En smart funksjon vi savner, er støtte for 4G/5G, slik at du kan ringe eller sende meldinger når du ikke har telefonen med deg. Det kan være kjekt om det oppstår en hendelse på løpetur og du trenger å komme i kontakt med noen.

Du bør også være oppmerksom på at Epix 2 er såpass stor at den ikke er for deg med slankere håndledd, samt at prisen fort bikker femsifra om du vil ha safirglass og mest mulig lagringsplass.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer