Retyre

TEST: Lekende lett

De norske dekkene gjør det enkelt å utvide sykkelsesongen, men de skuffer på et viktig punkt.

RETYRE ICE SPIKER: De norske sykkeldekkene gjør det svært enkelt å gå fra piggfritt til pigg. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
RETYRE ICE SPIKER: De norske sykkeldekkene gjør det svært enkelt å gå fra piggfritt til pigg. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

For to år siden var første gang vi stiftet bekjentskap med den norske nyvinningen Retyre, et unikt sykkeldekk med glidelås som gjør det raskt enkelt å bytte fra asfaltdekk til terrengdekk med såkalte skins, eller skall på norsk.

Den påfølgende vinteren fikk vi også testa vinterutgavene, Winter Traveler (160 pigger) og Ice Racer (300 pigger), av de spesielle skallene og vi var totalt sett svært imponert.

SYKKELDEKK: Norske Retyre har laget noen geniale sykkeldekk som du kan bytte på få minutter. Video: Martin K. Størbu Vis mer

Retyre One

Denne vinteren følger Retyre opp med piggdekket Nordic Commuter, som har 160 pigger og er arvtakeren til Winter Traveler, samt en ny versjon av Ice Racer med 300 pigger.

Nytt fra sist vi testa Retyre er også basedekket Retyre One som blant annet har mer tekstur.

Retyre One er tilgjengelig i følgende størrelse:

  • 26" (42-559)
  • 27,5" (50-584)
  • 28" (42-622)
  • 29" (50-622)

Med Nordic Commuter og Ice Racer blir hjulstørrelsen 26/27/28x2,0 og 29x2,25.

TEST: Lekende lett

Vekta starter på 630 gram for dekket på 26 tommer og går opp til 790 gram for det største på 29 tommer.

I tillegg kommer vekta på skalldekkene. Ice Racer på 29 tommer, som vi har testa, veier 890 gram per stykk, dermed blir totalvekten for et sett med dekk og skall på: 3360 gram.

Til sammenlikning har et sett med Schwalbes solide Ice Spiker Pro en vekt 1670 gram, nesten nøyaktig halvparten av Retyres.

Når det er sagt, merker vi ikke stort til den vekta på elsykkelen vi vintersykler på, men du vil nok merke økninga dersom du sykler uten motorhjelp.

Så hva med prisen?

Retyre One koster 399 kroner per dekk, mens Nordic Commuter og Ice Racer koster henholdsvis 799 og 899 kroner per skall. Et totalt sett vil dermed koste:

  • Nordic Commuter: 2396 kroner
  • Ice Racer: 2596 kroner

Det er solid økning fra 2021 da et sett med Retyre One og Winter Traveler kom på 1796 kroner.

Stram til

Det vi liker best med Retyre, er hvor enkelt det er å bytte dekk/skall, som er gjort på to-tre minutter, og det uten behov for verktøy eller at du trenger å sette bort oppgaven til et verksted.

En viktig ting du må huske når du fester skalldekket, er å stramme litt underveis for å sørge for at skallet sitter så tett som mulig og for å hindre at det blir en stor glipe mellom star og enden på skallet.

Stort sett er det enkelt å feste det såpass at glipen er rundt 1 centimeter, og det er noe vi ikke merker noe til mens vi sykler. Vi har heller ikke inntrykk av at det samler seg snø, is, grus eller vann mellom dekk og skall.

Den ser kanskje stor ut, men glippen merkes ikke mens man sykler. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Den ser kanskje stor ut, men glippen merkes ikke mens man sykler. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

I bruk

Så langt har vi bare rukket å teste de grove Ice Racer-skallene, men har syklet under de fleste forholdene en norsk vinter har å by på: hard snø, tjukk snø på umåkte veier og på glattisen.

På hard snø er det aller morsomst å sykle, og Ice Racer har stort sett et godt grep på dette føret, men samtidig skulle vi gjerne hatt litt tykkere dekk i tjukk og ubrøyta snø. Her er det likevel både begrensning på sykkel og fra Retyre, for på sykkelen vi brukte hadde nok ikke hatt plass til tjukkere dekk.

Det som overrasket oss mest, var grepet på isen. Vi har sykla vintersesonger med Schwalbe Maraton Plus og Ice Spiker Pro med solid grep på isen, mens med Ice Racer var grepet ikke i nærheten å være like godt.

En sykkeltur på hålka lille julaften for å ta unna den siste handelen før jul, var en skremmende opplevelse med overraskende dårlig grep på bakhjulet, og det med alle piggene intakt.

Under forrige vintersesong var sykkelen vinterskodd med Ice Spiker Pro (27,5x2,25) og da var grepet mye bedre. Disse har riktignok flere pigger med 378 på hvert dekk mot Retyres 300.

Det nye basisdekket har mer mønster enn forgjengeren. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Det nye basisdekket har mer mønster enn forgjengeren. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Konklusjon

Norske Retyre er en interessant aktør i sykkelbransjen og er ene og alene med de spesielle glidelåsdekkene som gjør det lekende enkelt å bytte fra asfalt- til terreng- eller piggdekk.

For den største fordelen med disse dekkene er å legge om dekk, og det på svært kort tid. Vår erfaring er også at de framstår solide. Skallene sitter tett og godt på basedekket og vi merker ikke noe bevegelse når vi for eksempel bremser raskt.

Ice Racer har godt grep på snø, både løs og hard, og på brøyta vinterveier er det en fryd å sykle. Der dekket skuffer mest, er faktisk på is. Selv med store knaster og 300 pigger opplever vi at grepet mot isen er dårligere enn hos konkurrentene.

Vær samtidig obs på at de bygger litt ut på sidene, så det er ikke sikkert de passer på din sykkel. Så test gjerne først.

Den andre tingen er at vekten er betydelig høyere enn hvis du bare bruker piggdekk. Null problem på elsykkel, men du vil merke det på en vanlig sykkel, spesielt i litt tung snø.

Som med de andre Retyre-produktene, velger vi ikke å trille terning da vi ikke har testet noen tilsvarende produkter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer