Test av Polar Grit X

TEST: Nærmest perfekt treningspartner

Treningsklokka Polar Grit X erstatter Vantage V, og gjør det med bravur.

POLAR GRIT X: Hvis du klarer deg fint uten apper, musikk og betaling fra håndleddet, er Grit X en midl i blinken treningsklokke. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
POLAR GRIT X: Hvis du klarer deg fint uten apper, musikk og betaling fra håndleddet, er Grit X en midl i blinken treningsklokke. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Fire år tok det mellom toppmodellene Polar V800 og Vantage V, som kom i 2018, men så lang tid tok det heldigvis ikke før Vantage V ble erstattet med Grit X.

Treningsklokkene har riktignok ikke samme modellnavn, men det er allikevel naturlig å se på Grit X som en oppfølger til Vantage V, som vi testet i fjor.

De klokkene har jo tross alt mye av de samme funksjonene.

Designmessig syns vi Grit X har fått et solid løft med en lekker metallramme rundt skjermen og store og solide knapper på sidene. En ting vi liker ekstra godt, er at klokka støtter reimer på standarden 22 millimeter, slik at du er ikke avhengig av å kjøpe Polars egne reimer.

Silikonreima som medfølger oppleves komfortabelt og vi syns den grønnfargen gir klokka et sportslig og røft utseende.

Grit X har store og gode knapper. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Grit X har store og gode knapper. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Som standard på Polars dyrere klokker, er også Grit X utstyrt med fem knapper. Disse har en teksturert overflate slik at du får godt grep om dem – selv med svette fingre.

Samtidig er også den 1,2 tommer store skjermen berøringsfølsom, dersom du foretrekker å sveipe i stedet for å trykke.

Og mens vi er inne på skjermen, er den tilsvarende Vantage V med samme navigasjonsprinsipp ved at du sveiper til høyre/venstre for å bla mellom infoskjermene, som har fått i nytt tilskudd i form av værvarsel (krever tilkobling med mobil).

Appen

Det har ikke skjedd stort i Polars Flow-app siden vi sist testa en treningsklokke fra den finske produsenten, og den er fortsatt proppet med funksjonalitet.

I appen kan du se detaljert statistikk over øktene dine, detaljer for søvn og Nightly Recharge, synkronisere sportsprofiler, se hvor mange skritt du har gått den siste tida og så videre, og det er også her du oppdaterer klokka når en fastvare er tilgjengelig.

Flow har rundt 100 forskjellige sportsprofiler, som inkluderer de sedvanlige som løping, sykkel, svømming og styrke, men også yoga, innebandy, orientering i tillegg til en drøss med andre.

Klokka har også Polars egne aktivitet- og helsefunksjoner som Nightly Recharge, Serene pusteøvelser, søvnsporing, FitSpark med mer, som du kan lese om i vår test av Polar Ignite.

Polar Flow-app.
Polar Flow-app. Vis mer

Her skal det godt gjøres ikke å finne en idrettsgren.

Bedre pulsmåling

Det stilles ofte spørsmål ved pulsmåling på håndleddet, ettersom det stadig ikke er like presist som å bruke pulsbelte og måle hjerterytmen på den måten.

Polar Grit X har et litt annerledes pulsmåler-oppsett enn for eksempel Polar Vantage V, med totalt ti LED-lys som lyser gjennom huden din for å måle blodstrømmen. Mens Vantage V har flest grønne dioder, har Grit X i hovedsak røde og oransje.

Som YouTube DC Rainmaker forklarer i denne videoen, er det slik at vanligvis fungerer røde og oransje dioder bedre på mørkere hud, mens grønne er mer egnet for lysere hud, men de fungerer selvsagt om hverandre.

Mer interessant er det selvsagt hvor godt pulsmåleren til Grit X er i bruk, og her syns vi Polar leverer veldig godt. Vi ble ikke spesielt imponert over pulsmåleren til Vantage V, men heldigvis er den mye bedre i Grit X, som ikke står tilbake sammenliknet med den dyrere Garmin Fenix 6X.

Pulsmåleren er et par hakk bedre enn Vantage Vs. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Pulsmåleren er et par hakk bedre enn Vantage Vs. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Til løping, sykling og annen aktivitet der armen i hovedsak er i ro eller rett, er målingen mest presis, mens den til styrketrening hele tida ligger litt etter. Dette er tilsvarende opplevelser vi har med andre treningsklokker med pulsmåling på håndleddet.

Er du ikke fornøyd med den integrerte pulsmåleren, kan du koble til et kompatibelt pulsbelte.

GPS og batteritid

Med GPS+Glonass aktivert, tar det få sekunder før man får signaler og vi er klare til å gjennomføre treningsøkta, og sporingen har totalt sett svært god. Den kan riktignok slite med å følge med når det er mange og raske svinger, men vi registrerer i hvert fall at målt distanse stort sett stemmer overens med faktiske tall.

Grit X har forresten støtte for GPS, samt europeiske Galileo, russiske Glonass og også japanske QZSS, men du kan kun bruke GPS pluss en annen om gangen, så du kan for eksempel ikke kombinere Glonass og QZSS.

Når det gjelder batteritid, opererer Polar med 40 timer med økter der GPS-en er aktivert.

Det avhenger selvsagt av mye av aktivtetsnivå og bruk, men vår erfaring er at batteriet holder maksimalt rundt syv dager mellom hver lading, tatt i betraktning rundt to–tre GPS-økter i uka, men trener du hver dag må du nok regne med å lade oftere.

En god løsning fra Polar er at Grit X bruker samme lader som Vantage M, Vantage V og Ignite.

VANNTETT: Ja, Grit X tåler selvsagt både regn og svømmeturer. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
VANNTETT: Ja, Grit X tåler selvsagt både regn og svømmeturer. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Opp, opp, opp

Bakkeløp er den store nyheten i Grit X, og Hill Splitter skal gi deg detaljert på ytelsen din i motbakker, men også nedoverbakker.

Klokka registrerer når du løper i opp- og nedoverbakker, og det dukker opp et ekstra ikon på skjermen som viser stigningen.

Etter hver økt kan du se detaljert statistikk over hvor bra du taklet bakkene – for appen registrerer blant annet bakkenes lengde gjennomsnittshastigheten din i hver bak.

Og best av alt er automatisk slik at du slipper å plotte inn data på forhånd, slik at Hill splitter med andre ord er et nyttig verktøy for dem som for eksempel trener til et motbakkeløp.

POLAR GRIT X: Vi liker godt hvordan denne klokka ser ut. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
POLAR GRIT X: Vi liker godt hvordan denne klokka ser ut. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Komoot

En annen nyhet, solid nyhet er integrasjon med Komoot, som er et populært verktøy blant turgåere og syklister for oppsett og planlegging av ruter. Nå kan du altså synkronisere ruter med Grit X og følge ruten med navigasjon direkte på klokka.

For å komme i gang med Komoot og Polar, må du koble tjenestene sammen i Flow-appen, og når det er gjort synkroniseres alle rutene dine med klokka.

I tillegg til Komoot, kan du også laste inn og følge ruter fra Strava og GPX-filer.

FuelWise

Den siste nyheten vi vil trekke frem, og som ikke er tilgjengelig på Vantage V, er FuelWise, eller Energipåfylling, som den kalles på norsk.

Kort fortalt kan FuelWise gi deg påminnelse om å spise og/eller drikke under lange økter. Tanken til Polar er at mange glemmer å spise og drikke under lengre økter, noe som kan påvirke hvordan de presterer, og da kan det være fornuftig med en energipåfyllingsassistent som sier fra om at det er på tide å innta næring.

FuelWise setter du opp på klokka, og her velger du lengde på økta, intensitet, karbohydrater per porsjon og hvor ofte påminnelsene skal komme. Her kan du også legge til drikkepåminnelser.

Relatert til FuelWise er også detaljert oversikt over energiforbruk. For i tillegg til å vise antall kalorier forbrent, viser Grit X også andelen fett og protein fra den aktuelle økta.

Dette er på ingen måte faktiske tall, men gir en god pekepinn på hvordan treningen har vært.

Grit X kan du fint svømme med. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Grit X kan du fint svømme med. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Dette får du ikke

Grit X er gjennomført treningsklokke på så å si alle måter, men i motsetning til Garmin, har satser ikke Polar på de ekstra, smarte funksjonene.

Apper er viktig for noen og kanskje ikke så viktig for andre, men det er verdt å være obs på at Grit X blant annet ikke støtter betaling fra håndleddet. Du kan heller ikke installere apper på klokka. Den har riktignok støtte for smarte varsler fra mobil, men du får ikke gjort stort annet enn å lese innkommende meldinger.

Mangel på appstøtte betyr at du ikke kan spille av musikk fra klokka, og du kan heller ikke styre musikk som spilles av på mobilen din.

Konklusjon

Vi var ikke helt fornøyde med Polar Vantage V, men nykommeren Grit X leverer jevnt over mye bedre.

TEST: Nærmest perfekt treningspartner

Spesielt er vi fornøyd med både GPS og pulsmåling fra håndleddet, selv om det på ingen måte er perfekt, men akkurat på det nivået vi forventer av en treningsklokka til 4500 kroner i 2020.

Klokka har også solid batteritid, og den er proppet med treningsfunksjoner og -modier som vil dekke de aller fleste sine behov.

Det er verdt å merke seg at Polar ikke har noe stort fokus på smarte funksjoner og apper, så du må se langt etter ting som Spotify og tæpping fra håndleddet.

Men klarer du deg fint uten det, er Polar Grit X blant de beste, dyrere treningsklokkene på markedet.

Testresultat

Polar Grit X

Nøyaktig GPS
Komfortabel
Mange treningsfunksjoner
Søvnsporing
God batteritid

Mangler smarte funksjoner
Ikke musikkstøtte

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer