TEST: Superdempede kultjoggesko

DinSide testet to forskjellige utgaver av Hoka One One i et halvt år. Og meningene er delte.

HØY SÅLE: Noen av Hoka-løperne sier at den høye sålen gjør det lettere å tråkke over når du løper på ujevnt underlag. Så disse skoene passer nok best på grus eller asfalt. Kailua Comp til venstre, Stinson Tarmac til høyre.  Foto: THOMAS STRZELECKI
HØY SÅLE: Noen av Hoka-løperne sier at den høye sålen gjør det lettere å tråkke over når du løper på ujevnt underlag. Så disse skoene passer nok best på grus eller asfalt. Kailua Comp til venstre, Stinson Tarmac til høyre. Foto: THOMAS STRZELECKI Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens minimalistiske barfotsko med minimal demping har fått mye oppmerksomhet de siste årene, er det ett selskap som har gått den motsatte veien: Hoka One One (uttales «Hoka O-nay O-nay» på maorisk).

Maksimalistiske

Hoka-joggeskoene er maksimalistiske i sitt utseende på grunn av de brede og høye sålene – dens fremste kjennetegn – men dette er overraskende nok også en lavdroppsko i og med at høydeforskjellen er kun rundt fem millimeter fra hæl til tå (også kjent som «dropp»). Vanlige joggesko har rundt 10-14 millimeter dropp. Dessuten er de overraskende lette.

Å løpe med en Hoka-sko har derfor blitt beskrevet som å løpe barfot på en gummibelagt sti. Og selv om det aldri har blitt bevist en sammenheng mellom demping på skoene og skader, er det mange Hoka-frelste på nettet som vil prøve å overbevise deg om virkningen.

Skodoping?

Som dette: «Har aldri trent så mye og hatt så lite vondt. Totalt skadefri siste halve året. Anbefales på det sterkeste» og «Løp mitt første langløp (27 km) med de i går og kan bare være helt enig, skoene er fantastiske, beskrivelsen 'skodoping' er ikke overdrevet!»

Løpe om vinteren? Vi har testet forskjellige typer brodder

LETT GJENKJENNELIGE: Dette er ikke skoene for deg som liker det minimalistisk.  Foto: WILLIAM STRZELECKI
LETT GJENKJENNELIGE: Dette er ikke skoene for deg som liker det minimalistisk. Foto: WILLIAM STRZELECKI Vis mer


DinSides to mannlige «amatørjoggere» har prøvd hvert sitt par i rundt et halvt år. Marka-løper Strzelecki på 94 kilo i sine Kailua Comp med 1,5 mer støtdemping enn vanlige joggesko, fem millimeter dropp og vekt på 365 gram, og asfalt-jogger Idsø på 74 kilo i et par Stinson Tarmac som veier 370 gram, med en midtsåle som er 2,2 større enn en vanlig joggesko og seks millimeter dropp.

SLIK OPPLEVDE DET STRZELECKI DET:

Det første som slår deg, er det utpreget amerikanske utseendet. Hokaene er store og til dels glorete. Du ser umiddelbart at noen løper i et par Hoka-sko, og heldigvis valgte Idsø det mest glorete paret. Ha!

Men tross flash-faktoren sitter de som støpt rundt føttene. Du føler du svever over bakken når du tar de på for første gang, en følelse som ble værende på vår første løpetur på en vei i Østmarka, en faste rute på litt over fire kilometer.

Og godfølelsen bare fortsatte. Som en litt tung løper på 94 kilo som absolutt foretrekker å løpe på ikke altfor belastende underlag, var (og er) disse skoene en åpenbaring. Jeg har heller ikke opplevd noen skader i løpet av det halve året.

Les også: DinSide tester løpestegsanalyser

RULLESÅLE: Hokaene har en  såle som skal gi en naturlig rullebevegelse fra foten din tar bakken til du skyver fra med forfoten.   Foto: THOMAS STRZELECKI
RULLESÅLE: Hokaene har en såle som skal gi en naturlig rullebevegelse fra foten din tar bakken til du skyver fra med forfoten. Foto: THOMAS STRZELECKI Vis mer


Pur løpeglede

Vi har tidligere brukt et par «vanlige» Nike-sko til våre løpeturer, uten at det ga den samme whoah-faktoren som disse Hokaene gjorde. Skoene har en såkalt rullesåle som skal gi et mer effektivt og naturlig steg. Og, selv om dette ofte blir subjektiv, så føles det definitivt som du bare flyter fremover i skogen. Med andre ord: Større løpeglede.

Nå som marka er ubrukelig her sørpå til både langrenn og løping, har vi også prøvd Kailuaene på asfalt, tydeligvis med et større hell enn den nesten 20 kilo lettere asfaltløperen Idsø.

Elsker dem

For la det ikke være noen tvil: Vi elsker Hokaene våre. Ja, det er de beste løpeskoene vår litt tunge kropp har hatt på seg, uten at vi har prøvd mange løpesko i vårt liv.

Dessverre er også dyre, her må vi ut med rundt 1.800 kroner for et par. Og til den prisen kan være god grunn til å lese hva vår andre tester mener. Han er nemlig litt mer skeptisk.

Les også: Joggeskoene varer lenger enn du tror

FORNØYD: De beste vi har prøvd, mener testeren som har brukt skoene i skogen. Foto: THOMAS STRZELECKI
FORNØYD: De beste vi har prøvd, mener testeren som har brukt skoene i skogen. Foto: THOMAS STRZELECKI Vis mer


SLIK OPPLEVDE IDSØ DET:

Hoka-skoene var en fest å ha på seg første gang jeg prøvde dem innendørs. Ikke bare har de fargespekteret til en Grand Prix-finale, de var så myke å gå på at en nesten fikk følelsen av å sprette rundt i månelandskap. Nesten, altså.

Men var festen like morsom da vi skulle bruke dem til det de skal brukes til? Å jogge?

Nja.

Den store hemmeligheten

Den monstrøse, forvokste sålen er den store hemmeligheten. Det høres ut som et ganske banalt triks: Se her, folkens. Her har vi en myk såle. Hvordan kan vi gjøre den mykere? Jo, vi lager den tykkere! Ikke nødvendigvis rakettforskning, altså, men prosjektet skal gjennomføres, og det er veldig lite å utsette på kvalitetsfølelsen til Hoka-skoene.

Gitt prisene på rundt 1.800 kroner skulle det da også bare mangle.

Asfaltløpe-syndromet

Vi hadde altså håpet at den første månelandsskapsfølelsen skulle holde også under joggetur i vinterlandskap, og, ikke minst, at skoene skulle gi ørlite hjelp til en litt vond fot og det typiske asfaltløpe-syndromet «vondt i leggene». Slik ble det ikke nødvendigvis.

Les også: Er dette verdens rareste joggesko?

For all del, skoene er behagelige å løpe i, men fjæreeffekten som føltes så godt når en går, forsvinner ganske raskt når en utsetter skoene for løpebelastning. De fjærer, selvfølgelig fjærer de, men jeg kan ikke si at de demper eller fjærer mer enn det et par solide joggesko til rundt 800 kroner allerede gjorde.

SAVNET NOE: DinSides andre tester synes ikke Hokaene gjorde en like god jobb.  Foto: THOMAS STRZELECKI
SAVNET NOE: DinSides andre tester synes ikke Hokaene gjorde en like god jobb. Foto: THOMAS STRZELECKI Vis mer


Fortsatt vond fot

Det betyr med andre ord at de gjør en god jobb, men de tar ikke nødvendigvis knekken på vonde asfaltbein, og de gjorde ikke noen eksepsjonelt god jobb med å ta unna støyten for den litt vonde høyrefoten mens jeg løp.

Hoka tilbyr solid støtte mens jeg løper, men jeg hadde forventet enda bedre demping.

Nysgjerrig?

DinSides to testere har altså delte meninger om Hokaene.

Er du nysgjerrig? Prøv skoene hos for eksempel Oslo Sportslager eller Löplabbet.

Takk til Burton.no for lån av sko

Les mer om: trening, løping og joggesko

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer