Retyre Winter

TEST: Supre «piggdekk» til sykkel

Gir godt grep på både snø og is, og kan byttes på få minutter.

SYKKELDEKK: Norske Retyre har laget noen geniale sykkeldekk som du kan bytte på få minutter. Video: Martin K. Størbu Vis mer
Publisert

Mange velger å legge bort sykkelen for sesongen når temperaturen synker og det blir glatt på bakken. Det er det ingen grunn til.

Du kommer langt med varme klær, jevnlig vedlikehold av sykkelen og selvsagt gode dekk.

Å bytte dekk kan være en hindring for mange, og spesielt vinterdekk kan være litt vriene å ta på og av. Dette fordi de er mye stivere enn asfalt- og terrengdekk, og kulda gjør ikke akkurat saken bedre.

Da kan det være lurt å ta inn dekket og varme det litt i forkant, eller gjøre som norske Retyre og finne opp en helt ny type sykkeldekk.

Skalldekk

Retyre stiftet vi bekjentskap med sommeren 2019 da vi testet to av selskapets «skins», som de kalles, for bruk i terrenget og grusunderlag.

Kort fortalt er skinsene tynne gummiskall du fester med glidelås utenpå et hoveddekk. Fordelen med denne løsningen er at du raskt kan bytte fra asfalt- til vinterdekk uten å bytte hele dekket.

I tillegg til grus- og terrengdekkene, selger Retyre også to skins ment for vinterbruk: Winter Traveler og Ice Racer.

Sistnevnte er grovere og er utstyrt med 300 pigger og beregnet på skikkelig glatt føre, mens Winter Traveler har 160 pigger og gjør seg godt på vanlig vinterføre, og det er denne modellen vi har testet.

Dekkene vi fikk vi utlevert høsten 2019, men på grunn av en rimelig stusslig vintersesong 2019–2020, bestemte vi oss for å gi dem en sesong til. Og vi som ventet på skikkelig vintervær på Østlandet, hadde en fortreffelig januarmåned.

REYTRE: Skalldekkene bygger litt ut. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
REYTRE: Skalldekkene bygger litt ut. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Pris og vekt

For å komme i gang med Retyre må du først ha et basisdekk som du kan feste skinsene på. Basisdekket er nemlig utstyrt med en glidelås på hver side, som du altså bruker for å hekte på for eksempel Winter Traveler.

Så det er ikke slik at du kan feste Retyres skins på dine nåværende dekk.

Basisdekket, Retyre One, koster 299 kroner per stykk og i tillegg kommer det 599 kroner per skin. Da er du oppe i 1796 kroner, som er langt mer enn for eksempel vinterfavoritten Schwalbe Winter Maraton Plus, som koster rundt 4–500 kroner per dekk.

Har du fått for vane med å sette bort dekkskift til ditt lokale sykkelverksted, kan du jevne ut prisforskjellen litt ved å bruke Retyre og bytte selv.

Det er ikke store mellomrommet mellom start og slutt. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Det er ikke store mellomrommet mellom start og slutt. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Total vekt per dekk med skin blir 1490 gram – 700 gram for basisdekk og 590 gram for skin – så rett i underkant av 3 kilo for et dekk- og skinsett.

Til sammenlikning veier hvert Winter Maraton Plus-dekk 900 gram, så drøyt 1800 gram for ett sett.

For elsykkel, som vi har brukt i testen, merkes ikke den ekstra vekten, men du vil nok kjenne det litt på en vanlig sykkel uten motorhjelp.

Som vi påpeker over, har vi testet 2019-utgaven av Retyres vinter-skin. Retyre slapp en ny modell i fjor, men ettersom piggene og mønsteret er tilsvarende på begge, kan du forvente en tilsvarende opplevelse på den nyeste modellen.

Det har også kommet et nytt basisdekk med dypere mønstre enn modellen vi bruker, men det påvirker ikke testen ettersom vi bare tester skallet.

Retyre Winter Traveler

  • Antall pigger: 160 (26" og 27,5" har 146 og 152 pigger)
  • Størrelser: 26x2,0, 27,5x2,0, 28x2,0 og 29x2,25
  • Pris per skin: 599 kroner
  • Pris per dekk: 299 kroner
  • Vekt skin: 590 gram
  • Vekt dekk: 700 gram

    Retyre fører også Ice Racer Skin med 300 pigger.

I bruk

Når du fester skalldekket til Retyre, må du forsøke å gjøre det så tett som mulig slik at glipa mellom start og ende blir så liten som mulig ved å stramme litt underveis.

Her er glipa godt under 1 centimeter, og ettersom skallet sitter såpass tett på dekket, merker vi ikke noe spesielt til det når vi sykler. Det betyr også at det er liten fare for at det skal samle seg snø eller noe annet mellom dekk og skall.

Festet på is og snø er vi også på totalt sett godt fornøyd med. Vi har syklet på alt fra blank is til våt og tykk snø, og har for det meste holdt oss på beina, eller dekkene om du vil.

På isen har vi full kontroll med Winter Traveler, men i litt tykkere snø merker vi at dekkene gjerne skulle vært litt bredere for enda bedre feste.

Som nevnt over, har vi i hovedsak testet Winter Traveler – det passer best til føret der vi sykler – men fikk tips av Retyre om å teste litt med Ice Racer på forhjulet for enda bedre grep på is.

Vi tester Retyre Gravel Chaser og Trail Rider. Video: James Pothecary Vis mer

Konklusjon

Retyre imponerte oss stort da vi testet grus- og terrengdekkene sommeren 2019, og vi lar oss også begeistre av vinterdekkene.

Den største fordelen med skalldekkene til Retyre er at hvem som helst kan bytte fra asfalt- til piggdekk på få minutter. Vår erfaring er også at de framstår solide, og vinterskallene har vi nå brukt i to vintersesongen uten tegn til slitasje. Akkurat slik vi forventer av et helt vanlig piggdekk.

Skallene sitter tett og godt på basedekket og vi merker ikke noe bevegelse når vi for eksempel bremser raskt.

Grepet på is- og snøunderlag har vi egentlig ingenting å utsette på, og her avhenger en del av man kjører etter forholdene.

Før du kjøper er det to ting du bør være obs på. De bygger litt ut på sidene, så det er ikke sikkert de passer på din sykkel. Så test gjerne først.

Den andre tingen er at vekten er betydelig høyere enn hvis du bare bruker piggdekk. Null problem på elsykkel, men du vil merke det på en vanlig sykkel, spesielt i litt tung snø.

Som med de andre Retyre-produktene, velger vi ikke å trille terning da vi ikke har testet noen tilsvarende produkter.

Testresultat

Retyre Winter Traveller

– Enkelt å feste
– Bytt dekk på få minutter
– Solid byggekvalitet
– Godt grep på snø og is

– Bygger litt ut på sidene
– Høyere totalvekt enn andre piggdekk

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer