BikeFinder

Test: Sykkeltyvens store skrekk

Dette norske produktet gjør at sykkeleiere kan slappe litt mer av.

SE VIDEO: Dinside tester BikeFinder. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tall fra bransjeorganisasjonen Finans Norge viser at det i fjor ble meldt 10.400 sykkeltyverier, og forsikringsselskapene måtte ut med 82 millioner kroner til ulykksalige sykkeleiere.

Det norske selskapet BikeFinder står bak en dings som kan få sykkeleiere til å sove bedre om natten, eller å senke skuldrene noen ekstra hakk mens de sitter på jobb og sykkelen står «trygt» plassert ved pendlerparkeringen.

I dag er gjenfinningsraten på stjålne sykler på under tre prosent. Ole Martin Ølmheim, leder i Bikefinder, forteller til Dinside at de hadde som mål om å nå 50 prosent gjenfinningsrate med Bikefinder, men at de så langt kan vise til 100 prosent – det er imponerende.

Ølmheim opplyser ikke hvor mange sykler med Bikefinder installert som har blitt stjålet, men selskapet opplyser på sine nettsider at det er over 8000 personer som har bestilt sporingsenheten.

Dette er BikeFinder

BikeFinder er en sylinderformet GPS- og GSM-enhet, med integrert eSIM.kort fra Telenor som du plasserer inne i styret på sykkelen, og som sender posisjonsoppdateringer til smarttelefonen din. Den har også innebygd bevegelsesdetektor slik at du blir varslet hvis det er noen som forsøker å stikke av gårde med sykkelen din, og sporingsenheten er fleksibel slik at den også kan plasseres i bukkestyret.

Dytt den inn ...
Dytt den inn ... Vis mer
og skru den fast. Foto: Jamieson Pothecary
og skru den fast. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

I esken medfølger selve BikeFinder-enheten, en USB-C-kabel for lading, en propp til å plassere på motsatt side av styret og verktøy for installasjon. Skrutrekkeren kan minne om en av typen torx, men er ikke helt identisk. Dette for å forhindre at tyven tar turen til nærmeste jernvarehandel for å kjøpe et verktøy for å nappe ut sporingsenheten.

Det medfølger også en liten hylse du kan tre utenpå BikeFinder hvis styret har litt større diameter, for å forhindre at den ligger og slenger inne i styret.

Selskapet forteller at de jobber med en ny løsning med spesialverktøy, som man ikke får kjøpt andre steder, slik at det skal bli enda vanskeligere for sykkeltyver å fjerne BikeFinder. Den nye utgaven vil også ha metalldeler i stedet for plast, som vår testenhet, slik at det blir ekstra tungvint for uvedkommende å fjerne den.

Når man installerer sporingsenheten i sykkelstyret, er det viktig å plassere den slik at LED-lyset er til høyre når ladepunktet er vannrett, for å sørge for at antennen peker i riktig retning.

Test: Sykkeltyvens store skrekk

Vær obs på at du ikke bør sette et håndtak over sporingsenheten, som vi gjør i videoen, for det kan forringe kvaliteten og nøyaktigheten på sporingen.

I bruk

Etter å ha installert BikeFinder'n må du sørge for å lade den, hvis ikke det er gjort, før den sammenkobles med en smarttelefon. Så fort enheten finner GPS-signaler, vises den i form av en BikeFinder-logo på kartet i appen, mens brukeren vises som en blå prikk.

I appen kan du også se status på abonnementet – mer om det litt senere i testen – batteritid, historie – som viser nylige bevegelser/hendelser – sykkelinformasjon, og det er også her du rapporterer et eventuelt tyveri. En annen kjekk egenskap er at du kan dele posisjonen til sykkelen med andre, slik at for eksempel samboeren vet hvor sykkelen befinner seg, eller andre kan hjelpe deg å lete hvis den kommer på avveie.

Det første vi gjorde var for øvrig å velge modusen til sporingsenheten. Du kan velge mellom fire:

 • Standard: Enheten sender posisjonsoppdateringer med et rimelig intervall, men du blir ikke varslet når sykkelen beveger seg. Batteritid: Middels.
 • Sikkerhet: Enheten sender posisjonsoppdateringer med et rimelig intervall, i tillegg blir du varslet ved bevegelse. Batteritid: Middels.
 • Sporing: Enheten sender posisjonsoppdateringer så fort den kan, du varsles også ved bevegelse. Batteritid: Kort.
 • Passiv: Enheten sender ikke posisjonsoppdateringer.
BIKEFINDER-APPEN: Fra venstre: kartoversikten, hovedmeny, sykkelinformasjon og fremgangsmåte ved tyveri.
BIKEFINDER-APPEN: Fra venstre: kartoversikten, hovedmeny, sykkelinformasjon og fremgangsmåte ved tyveri. Vis mer

I testperioden var sikkerhet det foretrukne valget, og da fikk vi varsel når sykkelen var på farten, men også når det var noen som kom borti sykkelen, noe vi ofte ble varslet om da sykkelen stod plassert ved togstasjonen. Sykkellåsen har ingen tegn til forsøk på innbrudd, så det er nok større sjanse for at det skyldes at noen kom nær sykkelen når de skulle låse fast sin egen på samme stativ.

Men det er bedre med et varsel for mye enn et for lite, så vi anbefaler BikeFinder-brukere å aktivere Sikkerhets-modusen.

Vær forresten ikke bekymret hvis du ikke skulle motta posisjonsoppdateringer på en stund med sikkerhet eller sporing aktivert. BikeFinder går nemlig i dvale for å spare strøm når den ikke har detektert bevegelser i løpet av en viss periode.

Med sikkerhet aktivert, var vi for øvrig ikke avhengig av å lade batteriet mer enn maksimalt én gang i uken. I stedet for å skru løs BikeFinder-en hver gang, brukte vi like så godt en batteribank og en USB-C-kabel.

En ting vi raskt bemerket oss, er at posisjonen ikke er 100 prosent korrekt, og det er her Bluetooth-funksjonaliteten kommer inn. GPS- og GSM-en gir brukeren en pekepinn, en god en sådan, på hvor sykkelen befinner seg. Når du er innenfor rekkevidde, kobles mobiltelefonen til BikeFinder-en via Bluetooth og du kan se i appen hvor mange meter du befinner deg unna, og det fungerte veldig bra.

BikeFinder installert på en vanlig terrengsykkel. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
BikeFinder installert på en vanlig terrengsykkel. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
BikeFinder på en endurosykkel. Foto. Jamieson Pothecary
BikeFinder på en endurosykkel. Foto. Jamieson Pothecary Vis mer

Overraskende god forsikring

BikeFinder har inngått et forsikringsamarbeid med Gjensidige, som trolig er markedets beste sykkelforsikring. Olen Martin Ølmheim, sjef i BikeFinder, forteller til Dinside at de kan tilby dette produktet fordi gjenfinningsraten er såpass høy.

Abonnementet koster 59 kroner i måneden og inkluderer:

 • Full erstatning av hele sykkelens pris, uansett pris
 • Ingen egenandel
 • Ingen avskriving på sykkelens verdi
 • Forsikringen gjelder hele verden

Men vær obs på at:

 • Sykkelen må være låst
 • BikeFinder-enheten må være oppladet og aktivert i henhold til produsentens anbefalinger
 • Monteringen må være i henhold til produsentens anbefalinger
 • Politianmeldelse må leveres politiet så snart som mulig etter at tyveriet er oppdaget

Har du en sykkel av den rimeligere typen, bør du også vurdere om det er verdt å betale 59 kroner i måneden for en forsikring.

Her ser du lengden på BikeFinder. Foto: Jamieson Pothecary
Her ser du lengden på BikeFinder. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

Dette liker vi ikke

En ulempe vi ser med BikeFinder, er at proppene bygger litt på styret slik at hele sykkelstyret får litt ekstra bredde. For eksempel hvis man har en endurosykkel der det handler om å ta minst mulig plass når man fyker rundt i skogen. Dette vil selvsagt ikke være et problem på sykler med bukkestyre eller vanlig styre på hybridsykler.

GPS-en kan også spille deg et puss til tider. Vi merker at den plutselig «hikker» og viser at sykkelen plutselig befinner seg et annet sted enn der du satt den fra deg, noe som skaper litt bekymring når du sitter på jobb noen mil unna.

Konklusjon

Foruten å kjøpe en ordentlig kraftig sykkellås, er BikeFinder et produkt vi absolutt kan anbefale til dem som ønsker mer trygghetsfølelse over sykkelen. Enten den står hjemme i boden eller fastlåst ved togstasjonen mens du er på jobb.

Mange har tross alt brukt et femsifret beløp på tohjulingen sin.

Test: Sykkeltyvens store skrekk

Installasjonen er enkel, og det tar ikke mange minuttene før sykkelen er synlig på kartet i mobilappen til BikeFinder. Likevel bør du være klar over at BikeFinder-«tuppene» kan være lettgjenkjennelige og årvåkne tyver kan fatte mistanke. Bra hvis det betyr at de holder seg unna sykkelen, men kjedelig hvis de fjerner sporingsenheten og stikker av gårde med sykkelen.

Gulroten med BikeFinder er abonnementet, som gir deg full erstatning hvis noen klarer å stjele sykkelen din og komme unna med det. For 59 kroner i måneden fremstår det som et kupp – spesielt hvis du har en sykkel til flere titalls tusen kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer