TEST: Trenger du egentlig et smørejern?

Vi prøvde om det gikk å legge grunnvoks og glider med et vanlig strykejern.

GJØR SOM PROFFENE: Å legge på glider er mye lettere enn vi trodde, og skiene går merkbart fortere. Ja da, vi fjernet griseriet på strykejernet før vi gikk til verks.  Foto: THOMAS STRZELECKI
GJØR SOM PROFFENE: Å legge på glider er mye lettere enn vi trodde, og skiene går merkbart fortere. Ja da, vi fjernet griseriet på strykejernet før vi gikk til verks. Foto: THOMAS STRZELECKI Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi hadde helt misforstått dette med glider helt til vi kom oss på Skiforeningens smørekurs. Vi har prøvd å gni Swix sin universalglider F4 på skiene i alle år, uten at glideren så ut til å minke og uten at det kom noe særlig glider på skiene. Hva var egentlig poenget med dette?

Og det til tross for at universalglideren faktisk skal gnis på. Kanskje det hadde noe med at glideren alltid stod ute i boden og var for kald til å feste seg på sålene? Voks, klister og glider er jo mye lettere å jobbe med når det har stått inne i romtemperatur.

Duell

Så er spørsmålet: Trenger du egentlig eget smørejern til å påføre glider? Etter å ha fjernet all gammel glider og voks på ett par ski, bestemte vi oss for å bruke et vanlig strykejern på én ski og et smørejern på den andre til å stryke ut grunnvoks i smøresonen og glider utenfor. (Grunnvoks fungerer som et bindeledd mellom sålen og festevoksen.)

Hva slags strykejern?

Gjengangeren på nett har vært at man helst skal oppdrive et utrangert, gammelt strykejern som besteforeldrene har stuet vekk et sted. Altså en med strykeflate uten åpninger for fancy ting som damp. Det var det ingen i redaksjonen som hadde, så vi endte opp med ett «10 - 15 år gammelt jern» fra Black & Decker. Med fancy åpninger for damp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer