Test av Garmin Fenix 6X Pro Solar

TEST: Treningskongen

Garmins nyeste toppmodell er fylt til randen med funksjoner.

FENIX 6X PRO SOLAR: Garmins nyeste multisportklokke har så å si alt du kan tenke deg av funksjonalitet for trening, aktivitet og restitusjon. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
FENIX 6X PRO SOLAR: Garmins nyeste multisportklokke har så å si alt du kan tenke deg av funksjonalitet for trening, aktivitet og restitusjon. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Garmin har lenge spesialisert seg på avanserte multisportklokker, og Fenix-serien er det foretrukne valget blant dem som ønsker alt i én klokke fra produsenten, enten de løper i skogen eller går krevende toppturer i fjellet.

Den nyeste Fenix-serien består av modellene Fenix 6S, Fenix 6 og Fenix 6X, der forskjellen i hovedsak er størrelsen på skjermen. Fenix 6S, som er den minste, har en etuistørrelse på 42 millimeter, mellommodellen måler 47 millimeter mens Fenix 6X er forholdsvis stor med sine 51 millimeter.

Fenix 6X kan utstyres med kraftig safirglass, men har også et nytt Power-glassobjektiv som fungerer som et solcellepanel, og det er denne modellen vi har testet.

Det er ingen tvil om at Garmin Fenix 6X Pro Solar er en stor treningsklokke. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Det er ingen tvil om at Garmin Fenix 6X Pro Solar er en stor treningsklokke. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Garmin Fenix 6X Pro Solar

Seriens toppmodell har en munnfull av et navn, som også avslører at denne klokka er det noe spesielt med. Sammenliknet med forgjengeren, 5X, kan den blant annet skilte med en høyere oppløst skjerm på 280 x 280 piksler, dobling av lagringsplassen og rundt dobling av batteritiden.

Vår erfaring er at du ikke trenger å lade mer enn maksimalt et par ganger i måneden med to–tre GPS-økter i øka.

Fenix 6X Pro Solar både er og føles stor, med sine 51 millimeter i diameter og skjerm på 1,4 tommer, men oppleves heldigvis ikke tung. Den veier nemlig ikke mer enn 82 gram.

Fenix 6X Pro Solar
Skjerm1,4" - 280x280 piksler
Størrelse51x51x14,9 mm
Vekt82 gram
SporingGPS, Galileo, Glonass
HøydemålerBarometer+GPS
VannbestandigSvømming
Smarte varslerJa
SøvnsporingJa
SkrittellerJa
KaloritellerJa
App-butikkJa
MusikkavspillerJa
TæppingJa
StravaJa
Batteritid trening60 timer GPS-modus
Pris8500 kr

Klokka kommer i to fargevalg: den ene er karbongrå med titanramme og svart silikonreim og den andre er i titan med titanreim. Du kan kjøpe reimer i flere farger og stoff, som silikon, lær og nylon, separat.

Tross den noe store størrelsen, tatt i betraktning testerens forholdsvis smale håndledd, ligger Fenix 6X godt og behagelig rundt håndleddet takket være den lave vekten og den myke silikonreima.

Betjenes uten berøring

Hvis du har vært borte i noen av Garmins klokker tidligere, vil du være vant til knappeutvalget som er tre på venstre side og to på høyre. I hovedsak brukes de tre til venstre henholdsvis til å aktivere lyset og bla opp og ned, mens knappene på høyre er for å trykke frem eller bekrefte, eller gå ett steg tilbake.

Og det er slik du bruker klokka – den har nemlig ingen berøringsskjerm slik som flere av konkurrentene eller Apple Watch. Det gjør oss egentlig ingenting ettersom det med svette fingere er enklere å bruke knapper enn berøringsskjerm.

Sparer batteriet

For å opprettholde den gode batteritiden, sverger Garmin fortsatt til den litt matte skjermen som ikke har like klare og dype farger som for eksempel Apple Watch, men er til gjengjeld godt lesbar i sterk sollys og er alltid på.

Nytt i brukergrensesnittet er en «widget»-visning som gir deg kjapp over solstyrke, vær, soloppgang og -nedgang, siste treningsdata, skritt og liknende. I tillegg har denne modellen en egen digital urskive som viser status for sollading. En graf under tiden viser solstyrken de siste timene mens en sirkel over viser hvor kraftig ladingen er akkurat nå.

Ifølge Garmin kan solladingen forlenge batteritiden med opptil tre dager. Med varierte værforhold på Østlandet er det vanskelig å si hvor godt det fungerer i praksis og for best effekt må klokka ha sol hele tida.

I sirkelen rundt vises detaljer som dato, når solen går ned eller opp – avhengig av tid på døgnet – barometer, høyde over havet og temperatur.

Du finner flere digitale urskiver på klokka, eller så kan du laste ned fra Garmins etter hvert velfylte Connect IQ-butikk. Her finner du også andre småprogrammer relatert til trening, helse, vær og så videre.

Her lades det for fullt. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Her lades det for fullt. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Personlig trener på håndleddet

Fenix 6X Pro Solar er proppet med trening- og helserelatert funksjonalitet, og klokka måler ting som PulseOX, treningseffekt – både aerob og anaerob – kroppsbatteri – som er basert på måling av hjerterytme, stress og aktivitet – og ting som varme- og høydeakklimatisering.

Kanskje den mest interessante nyheten fra foregående modeller, er tilskuddet PacePro. Kort oppsummert er det en funksjon der klokka fungerer som en trener for deg mens du løper, og den baserer seg på info den vet om deg og løypa du setter opp.

Dette kan være svært nyttig for dem som jobber med å forbedre prestasjonen sin, eller som trener til et spesielt løp.

PacePro setter du opp i Garmin-appen og under trening og PacePro. Du kan enten sette opp hvor langt du vil løpe, eller velge en bestemt løype du allerede har satt opp. Deretter setter du en målsettingstid, og så får du informasjon om hvor lang tid du bør bruke på hver kilometer. Pace Pro er for øvrig også høydejustert slik at du får detaljer om hvor lett du takler bakker.

Mens du løper får du informasjon om hvordan du ligger an, slik at du kan øke eller senke farten avhengig av tempoet ditt.

Fenix 6X Pro Solar har pulsmåling på håndleddet, men du kan koble til ekstern sensor hvis du foretrekker det. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Fenix 6X Pro Solar har pulsmåling på håndleddet, men du kan koble til ekstern sensor hvis du foretrekker det. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Høyde- og varmeakklimatisering, sammen med belastning og restitusjon, er også viktig verktøy for utøvere. Å trene i høyden og i varmen er noe helt annet enn å trene i lavere terreng i mer normale temperaturen. Varmen fører til høyere puls og at treningen føles tyngre, mens det i høyden er tynnere luft, og da er det viktig å restituere riktig.

Fenix 6X bruker informasjon som høyde over havet – trår inn ved 800 meter og høyere – og temperatur – over 22 grader – for å anslå hvor akklimatisert du er for trening i høyden og varmen.

Det vil ta rundt fire dager å akklimatisere kroppen for trening i over 22 grader. For høydetrening avhenger det av hvor høyt over havet treningen foregår.

Og ved flere treninger i høyden og i varmen vil du legge merke til at tallene for belastning og anbefalt restitusjonstid, vil øke.

Ellers er det velkjent at Fenix-klokkene har støtte for et hav av treningsøkter, og enten du løper, sykler, svømmer, går på ski, spiller golf, driver med yoga, trener styrke eller en annen form for trening, er det noe for deg på Fenix 6X Pro Solar.

Garmin sverger til fysiske knapper fremfor berøringsskjerm på Fenix-klokkene. Vi er neppe alene om å sette pris på det. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Garmin sverger til fysiske knapper fremfor berøringsskjerm på Fenix-klokkene. Vi er neppe alene om å sette pris på det. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

GPS og pulsmåler

Vi skriver og snakker som bare oftest om GPS når vi snakker om navigasjon, men amerikanske GPS er bare ett av flere satellittnavigasjonssystem. Fenix 6X har GPS i tillegg til europeisk Galileo og russiske Glonass.

GPS er kjent for å være den mest utbredte og er aktivert som standard på Fenix 6X. Ønsker du å spore deg eller bruke klokkas kartfunksjon, er du nødt til å ha GPS aktivert – du kan ikke bruke Glonass eller Galileo alene.

På Fenix 6X oppleves GPS-en like rask til å finne signaler og presis som på Forerunner 945 og Fenix 5S Plus, som vi har hatt god erfaring med hva avstand gjelder. Dog ser vi at ved krappe og raske svinger. kutter GPS-en litt.

GPS-en fungerer stort sett bra, men ved raske og krappe svinger klarer den ikke å følge helt. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
GPS-en fungerer stort sett bra, men ved raske og krappe svinger klarer den ikke å følge helt. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Navigasjonen kommer selvsagt godt med til trening, men gjør også nytten når du bruker de innebygde topografiske kartene. Du kan for eksempel sette opp en rute på forhånd og navigere etter den, eller velge et bestemt retning så vil klokka lede deg dit.

Pulsmåler er en annen ting som er blitt standard på dagens trenings- og aktivitetsklokker. Det er fortsatt slik at brystreimmåling er mest nøyaktig, men mange vil nok være enig i at det er mer praktisk med måling på håndleddet, og da er det ikke så farlig om det er litt avvik.

Vår erfaring er at Fenix-ens håndleddsmåling er mer enn bra nok. Vi merker at den henger litt etter ved høyt taktskifte i puls, for eksempel ved intervalltrening, men totalt sett gir målingen en god pekepinn på hvordan økta har vært.

Smarte funksjoner

Fenix 6X Pro fungerer også bra som smartklokke, og har støtte for et utvalg apper som Spotify med frakoblet lagring, varsler fra mobilen og kontaktløs betaling.

Garmin Pay er sammen med Fitbit Pay en av få produsenter som har støtte for Norges største bank, DNB, men har også bankkunder i Nordea, Sparebank 1, Sbanken og Storebrand kan bruke Garmin Pay. Full oversikt får du her.

Kortet legger du inn i Garmin-appen og synkroniseres det med med klokka. Når du skal betale i butikk, åpner du hurtigvalgmenyen, finner lommebokprogrammet, taster PIN-koden og deretter tæpper klokka på kortterminalen. Ikke sømløst som på for eksempel Apple Watch, men det fungerer så absolutt.

Klokka har også en kjekk sikkerhetsfunksjon som gjør det enkelt å dele posisjonen med andre, slik at du kan sende ut et SOS-advarsel hvis det skulle skje noe. For at dette fungere må klokka være tilkoblet en smarttelefon.

Og da kommer vi til det Fenix 6X Pro Solar mangler: nemlig innebygd eSIM. Både Galaxy Watch og Appe Watch har eSIM slik at du kan bruke dem uten å ha mobilen tilkoblet, men enn så lenge har ikke Garmin-klokka det.

For min del liker jeg å være helt uten mobiltelefonen når jeg trener, men i enkelte tilfeller kan det være kjekt å ringe eller sende SMS med klokka.

Du kan tæppe med Fenix 6X Pro Solar. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Du kan tæppe med Fenix 6X Pro Solar. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Alternativet

Det nærmeste alternativet til Fenix 6X Pro Solar er en annen klokke fra Garmin. Nemlig Forerunner 945 som er mer eller mindre like velutstyrt og koster rundt 3000 kroner mindre.

Tidligere har det vært slik at Fenix har vært utendørsserien også beregnet på fjellklatring, mens Forerunner har vært trenings- og sportsklokka. Slik er det ikke lenger og forskjellene minker for hver toppmodell som lanseres.

Foruten solglasset til Fenix 6X, er design den største forskjellen mellom dem. Smak er veldig individuelt, men mange vil nok si at Fenix er den mest stilrene av dem to. Samtidig er Forerunner 945 mindre, lettere og har halvparten så mye lagringsplass. Dog tror vi uansett at 1000 sanger vil holde for de fleste.

Konklusjon

Fenix 6X Pro Solar markerer ikke store spranget fra den forrige Fenix-serien, men Garmin er flinke til å legge til nyttige funksjoner som PacePro. Solladingen er også et interessant tilskudd, men klokka koster også deretter.

TEST: Treningskongen

Klokka er proppet med funksjonalitet, og det kan ta litt tid å finne ut av alle mulighetene og tilpasse dem slik at du får mest mulig utbytte, så det er ikke dumt å bare bla seg rundt i menyene når man har litt tid til overs mellom slagene.

Det er egentlig ikke så mye negativt å si om Fenix 6X. For mange vil den føles i største laget, og da er Fenix 6 og 6S mer aktuelle. I tillegg burde en såpass kostbar klokke ha innebygd eSIM-kort, men det kommer kanskje i versjon 7?

Testresultat

Garmin Fenix 6X Pro Solar

Stor og tydelig skjerm
Tettpakket med treningsstoff
Relativt lett

Kan oppleves litt stor for mange
Vi savner eSIM
Høy pris

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer