Tog og viltpåkjørsel

Tester «snakkende» tog

Ny teknologi skal minimere dyretragedier på jernbanen.

VIL UNNGÅ PÅKJØRSLER: Sammen med Bane NOR, har forskere fra Ruralis og NIBIO testet ut ulike lyder som skal skremme dyr vekk fra togskinnene. Derfor kan det godt hende at du plutselig hører et «snakkende» tog til høsten. Video: Bane NOR / Ruralis. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tutende tog er en kjent lyd for de fleste av oss. Fra og med høsten kan man imidlertid høre både menneskestemmer og andre uvanlige lyder fra togene. I hvert fall om man befinner seg ved Rørosbanen og Nordlandsbanen.

Tog kjører raskt og stille, og trenger opptil en kilometer på å stoppe. I Norge blir mellom 1400 og 2000 dyr påkjørt av toget hvert år. Dette er i hovedsak elg, rådyr, tamrein og sau.

Nå skal forskere fra Ruralis og NIBIO, sammen med Bane NOR, montere lydutstyr på tog som trafikkerer Rørosbanen og Nordlandsbanen. To strekninger med mange slike ulykker.

– Vi håper og tror denne teknologien vil være effektiv. Det er et stort problem at så mange dyr blir påkjørt av tog. Både med tanke på dyrene og deres lidelser, og for samfunnet, nabolag og jernbanens ansatte. Vi jobber derfor med flere tiltak for å få ned antall påkjørsler, sier banedirektør Vibeke Aarnes i Bane NOR i en pressemelding.

Virker ikke

I løpet av de siste par åra har forskerne sett på hvilke lyder som skremmer hjortedyr. Foreløpig er lyden av menneskestemmer gitt best respons.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer