Tester varslingsanleggene

Hører du Sivilforsvarets tyfoner onsdag, er det ingen grunn til panikk.

ALARM: Hørte du denne lyden? Ikke få panikk. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klokka 12:00 onsdag 10. juni vil du høre signalet «Viktig melding – søk informasjon» i alle kommuner der det er montert varslingsanlegg.

Om Sivilforsvaret

Sivilforsvaret er til for å beskytte sivilbefolkningen. I fredstid bidrar de med ekstra mannskaper og utstyr når nød- og beredskapsetatene trenger støtte ved større ulykker og naturkatastrofer. Sivilforsvaret har bant annet bidratt ved grensekontroller under corona-krisen, og med telt ved legesentre. I krig skal de beskytte sivilbefolkningen ved krigshandlinger og store hendelser.

Det er derimot ingen grunn til panikk: Dette er del av en fast test i januar og juni hvert år.

Søk informasjon

Sivilforsvaret, som er en del av DSB, skriver i en pressemelding at signalet sendes i tre serier med ett minutts opphold mellom seriene. Signalet betyr at du skal søke informasjon i for eksempel radio, tv, aviser, myndighetenes nettsider og sosiale medier.

I alt er det cirka 1.250 tyfoner rundt om i landet som skal varsle befolkningen ved akutt fare. Varslingsanleggene kan bli brukt både i fred og krig.

FLYALARM: Denne lyden kan redde livet ditt. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

– I fredstid kan varslingsanleggene blant annet brukes ved industriulykker med utslipp av giftige eller farlige stoffer. Mens i krig kan anleggene brukes ved fare for flyangrep, sier Tore Ketil Stårvik, som er sjef for Sivilforsvaret.

Også via en app vil man kunne få med seg testen av varslingsanlegget.

Sjekker at alt fungerer

Målet med disse testene, som den i dag, er for Sivilforsvaret å teste at tyfonene virker, og reparere det som ikke fungerer.

– Varslingsanleggene er stort sett plassert i byer og tettsteder og signalene vil kunne høres av over halvparten av befolkningen, sier Stårvik.

Sivilforsvaret har ansvaret for å etablere, vedlikeholde og drifte varslingsanleggene, mens det er Politiet som har ansvaret for å utløse varsling i fredstid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer