Fyrverkeri og dyr

Ti tips til en god nyttårsaften for dyrene

Det er ikke bare-bare å være en firbeint venn på nyttårsaften. Vi har fått flere tips av ekspertene som kan gjøre nyttårsfeiringen litt bedre, dersom dyret ditt blir urolig under feiringen.

PASS PÅ: Det er mye man bør tenke over når man feirer nyttårsaften med dyr i nærheten. Her får du ti tips du bør passe på. Foto: Vincent Scherer / Shutterstock / NTB
PASS PÅ: Det er mye man bør tenke over når man feirer nyttårsaften med dyr i nærheten. Her får du ti tips du bør passe på. Foto: Vincent Scherer / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er en kjent sak at de sprakende rakettene og eksplosive fargene på nyttårsaften ikke er den firbeinte venns favorittdag.

Dersom du ønsker å gjøre dagen litt mer overkommelig for dyret ditt, har vi samlet opp noen tips som kan være nyttige å vite i forkant av nyttårsfeiringen.

– Det viktigste er å starte med trening tidlig, sier Aga Zakoscielna til DinSide.

Hun er dyrepleier med spesialisering i atferdsterapi ved NMBU - Veterinærhøgskolen.

– Det som kan være årets fineste kveld for noen, kan bli et mareritt for våre firbeinte venner, advarer hun.

Start med lydtrening tidlig

Hun forteller at mange dyr, og så mange som halvparten av alle hunder, har en eller annen form for lydsensitivitet eller fobi mot høye lyder.

– Heldigvis er det mye både dyreeiere og de som sender opp fyrverkeri kan gjøre for å avverge situasjoner der dyrene føler seg usikre og redde, sier dyrepleieren.

Zakoscielna mener det viktigste man kan gjøre er såkalt lydtrening, der man spiller opptak av fyrverkeri eller andre lyder for dyret over en lang periode.

Slike opptak kan man blant annet laste ned gratis fra nettsidene til Norsk Fyrverkeriforening.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer