Fyrverkeri og dyr

Ti tips til en god nyttårsaften for dyrene

Det er ikke bare-bare å være en firbeint venn på nyttårsaften. Vi har fått flere tips av ekspertene som kan gjøre nyttårsfeiringen litt bedre, dersom dyret ditt blir urolig under feiringen.

PASS PÅ: Det er mye man bør tenke over når man feirer nyttårsaften med dyr i nærheten. Her får du ti tips du bør passe på. Foto: Vincent Scherer / Shutterstock / NTB
PASS PÅ: Det er mye man bør tenke over når man feirer nyttårsaften med dyr i nærheten. Her får du ti tips du bør passe på. Foto: Vincent Scherer / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er en kjent sak at de sprakende rakettene og eksplosive fargene på nyttårsaften ikke er den firbeinte venns favorittdag.

Dersom du ønsker å gjøre dagen litt mer overkommelig for dyret ditt, har vi samlet opp noen tips som kan være nyttige å vite i forkant av nyttårsfeiringen.

– Det viktigste er å starte med trening tidlig, sier Aga Zakoscielna til DinSide.

Hun er dyrepleier med spesialisering i atferdsterapi ved NMBU - Veterinærhøgskolen.

– Det som kan være årets fineste kveld for noen, kan bli et mareritt for våre firbeinte venner, advarer hun.

FORBERED DYRENE: Aga Zakoscielna anbefaler alle med dyr å starte treningen i god tid før nyttårsaften. Foto: NMBU - Vetrinærhøgskolen
FORBERED DYRENE: Aga Zakoscielna anbefaler alle med dyr å starte treningen i god tid før nyttårsaften. Foto: NMBU - Vetrinærhøgskolen Vis mer

Start med lydtrening tidlig

Hun forteller at mange dyr, og så mange som halvparten av alle hunder, har en eller annen form for lydsensitivitet eller fobi mot høye lyder.

– Heldigvis er det mye både dyreeiere og de som sender opp fyrverkeri kan gjøre for å avverge situasjoner der dyrene føler seg usikre og redde, sier dyrepleieren.

Zakoscielna mener det viktigste man kan gjøre er såkalt lydtrening, der man spiller opptak av fyrverkeri eller andre lyder for dyret over en lang periode.

Slike opptak kan man blant annet laste ned gratis fra nettsidene til Norsk Fyrverkeriforening.

– Start med lav lydstyrke og skru volumet litt opp når dyrene ikke lenger viser tegn til stress eller uro. Hvis hunden eller katten din allerede har utviklet lydfobi vil jeg anbefale å ta kontakt med en atferdskonsulent, slik at man kan få et skreddersydd treningsopplegg. Eventuelt kan man kontakte veterinær for medisinering, sier Zakoscielna.

Ikke trøst hunden

Torill Moseng, som nå er administrerende direktør for Norsk Vetrinærinstitutt, har tidligere uttalt seg om temaet til DinSide:

Ikke trøste hunden, for da tror den at du er redd og oppfatter situasjonen som enda farligere. Vær heller trygg og bestemt, råder hun.

Hun har også forklart at man Ikke bør gi hunden medisiner som ikke er for dyr eller er forskrevet for en annen situasjon enn rakettoppskytning, sier Moseng.

Dette kan nemlig ende med at hunden blir reddere enn nødvendig. Hunden kan bli sløv og fysisk svak av medisinene, men ser og hører rakettsmellene likevel, og dette kan være svært skremmende.

Det finnes ulike produkter som ikke er legemidler, som kan berolige dyret ditt, ifølge Moseng.

Feromonstoffer, altså duftstoffer som tispen utsondrer når hun dier, kan brukes og vil få hunden til å føle seg trygg.

Fôr som inneholder spesielle melkeproteiner kan ha god effekt på angstfylte dyr, sier veterinæren.

Alle redde dyr, også burdyr, bør settes i et lys- og lydtett rom som mulig på nyttårsaften.

Moseng har også en annen hjertesak når det gjelder lydfobi hos vilt og husdyr.

– Vi trenger mye mer forskning på temaet lydfobi hos dyr, også med tanke på hvordan det påvirker ville dyr og fugler. Ville dyr har ikke et trygt hjem eller en eier som kan tilrettelegge når det smeller, og for fuglene smeller det overalt og de kan påføres skader og bli svært stresset, forteller Moseng og legger til:

– Det å ha mer kunnskap om dette er viktig for beslutningstakere og med tanke på eiere og folk flest om hva vi som samfunn synes er akseptabelt.

Ifølge vetnett.no jobber Veterinærforeningen politisk for at privat oppskytning av fyrverkeri blir forbudt, slik at dyreeiere kan ha forutsigbarhet og for å forebygge lydfobi og fysisk og psykisk skade på dyrene.

HUSK TIDEN: Riikard Spets ber alle huske på oppskytningstidene, så feiringen blir forutsigbar for dyreeiere. Foto: Norsk Fyrverkeriforening
HUSK TIDEN: Riikard Spets ber alle huske på oppskytningstidene, så feiringen blir forutsigbar for dyreeiere. Foto: Norsk Fyrverkeriforening Vis mer

Respekter tidene

Rikard Spets, nasjonal talsperson for Norsk Fyrverkeriforening, er opptatt av at nyttårsaften skal være en trygg og positiv opplevelse for barn og voksne, men også dyrene.

– Folk som sender opp fyrverkeri må respektere oppskytningstiden fra klokkka 18.00 til 02.00 på nyttårsaften. I tillegg må man velge et godt sted for oppskyting, som er i god avstand fra dyr, sier Spets.

Norsk Fyrverkeriforening er en bransjeorganisasjon for fyrverkeridistributører. De siste årene har foreningens medlemmer jobbet sammen for å utvikle mer støysvake produkter og informere kjøpere om hvordan de kan ta hensyn til dyrene.

– Det er viktig å tenke på dyrene når man planlegger nyttårsaften. Men det er vanskelig å forberede seg på oppskytinger utenom den lovlige oppskytningstiden. Norsk Fyrverkeriforening ønsker både holdningsskapende arbeid og strengere håndheving fra politiets side. Slik kan man gjøre nyttårsaften til en bedre opplevelse for både mennesker og dyr, sier Spets.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer