Julekalender:

- Tidligere og tidligere

De første bestillingene på årets julekalender kom inn til konditor Sverre Sætre i februar.

POPULÆR: Sverre Sætres julekalender ser lik ut, men fylles hvert år med 24 nye sjokolader. De aller ivrigste kundene begynner å glede seg på nyåret. Foto: Sverre Sætre
POPULÆR: Sverre Sætres julekalender ser lik ut, men fylles hvert år med 24 nye sjokolader. De aller ivrigste kundene begynner å glede seg på nyåret. Foto: Sverre Sætre Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du blant dem som synes julevarene kommer altfor tidlig i butikk, og hytter imaginært med neven når du går forbi plasttrær og julenisser på Jula i september?

Ikke alle er som deg. For noen går det ikke mange dagene fra den siste nissen er pakket ned til de begynner å tenke på neste års julegodteri.

– Det starter tidligere og tidligere hvert år. I år fikk vi de første mailene som etterspurte årets julekalender i februar, sier konditor Sverre Sætre til DinSide.

Kalenderne legges riktignok ikke ut for bestilling før på høsten, og nå, to måneder før jul er to tredjedeler allerede solgt.

- Dette er noe folk gleder seg til.

Det skjønner vi godt. Da vi testet gourmetkalendere kåret et enstemmig smakspanel kalenderen til best i test.

- Dette er sjokolade i verdenstoppen, sa Aase Dotterud, matansvarlig i Allers.

Sætre har laget julekalendere siden han startet opp i 2003, og byr på nye smaker og konsepter hvert år. I år er det 20 år siden han startet opp, og da blir det et gjensyn med populære smaker fra alle åra.

- Rives bort

Gourmetjulekalendere har vært en økende trend de siste åra, og de mest populære rives bort. Den franske konditoren Pascal har et par varianter, det samme gjelder for flere mindre, lokale produsenter.

Adventskalenderen til Johan Bülow, med lakriskonfekt, og Summerbirds økologiske godbiter er to andre varianter som pleier å fly ut av hyllene. Når den ordinære kalenderen bikker november, er det stort sett for seint.

Er du for seint ute i år også, finnes det alternativer. Meny har kalendere med både lakriskonfekt og sjokoladekonfekt fra Jacobs Utvalgte. Skal du på Meny holder vi likevel en knapp på Lakrislykke-kalenderen fra Jentene på Tunet.

Har du tenkt å forkorte ventetida før jul med en slik kalender, kan det være smart å snu seg rundt.

Enkelte varianter er allerede utsolgt, og det gjelder for øvrig ikke bare gourmetkalenderne.

Nettbutikken Coolstuffs lager er tømt for Pringles-kalenderen, for dem som liker de amerikanske snacksene, men de har også andre artige varianter som en Baileys-kalender, kaffekalender og popkorn-julekalender.

Du kan også kjøpe sett til å lage din egen juleølkalender (eller julebruskalender) og prosecco-kalender (men hva er galt med champagne og crémant? #spørforenvenn).

Kalendere for voksne

En annen populær kalendertype er julekalendere for voksne av det flytende slaget, med 18 eller 20-årsgrense. Det finnes ulike gjør det selv-sett, som de fra Coolstuff, men også en rekke ferdigvarianter.

Tenkte du på julekalendere med en annen type «voksent innhold», kan du kikke innom kk.no, som tester den slags.

GODKJENT: Denne varianten med 24 akevitter selges på polet, men får ikke lov til å hete julekalender. Foto: Det Norske Brenneri
GODKJENT: Denne varianten med 24 akevitter selges på polet, men får ikke lov til å hete julekalender. Foto: Det Norske Brenneri Vis mer

Polet har flere varianter, men etter kalendergate på polet i 2018, har de ikke lenger lov til å kalle dem julekalendere eller adventskalendere. Det er ordet «kalender» som er problematisk.

– Vi kaller det ikke adventskalender, det får vi ikke lov til, presiserer Odd Johan Nelvik i Det Norske Brenneri, til DinSide.

– Helsedirektoratet mente at «kalender» kunne oppfattes som en oppfordring til å drikke en liten en hver dag. Derfor kaller vi den nå for 24 akevitter fra hele Norge.

«24» er ellers stikkordet, det vil si søkeordet, om du er interessert i en kalender fra polet. Her finnes det et par andre varianter, blant annet med konjakk.

Også denne pleier å få ben å gå på. I fjor var de bortimot utsolgt, en liten bragd for et produkt som det hverken er lov å reklamere for eller kalle ved sitt rette navn.

Synes du en akevittkalender blir litt stivt, finnes det andre varianter. Flere bryggerier og ølutsalg har ølkalendere, som Oslo Brewing Company, Gulating og Lokalbrygg. Meny pleier også å sette sammen en øljulekalender som kommer i år.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer