Tilbakekaller flere produkter

Inneholder spor av kreftfremkallende stoff.

TILBAKEKALLES: Har du en sånn i fryseren, må du sjekke utløpsdato og batch-nummer. Foto: Produsenten
TILBAKEKALLES: Har du en sånn i fryseren, må du sjekke utløpsdato og batch-nummer. Foto: Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mars Wrigley tilbakekaller tre ulike iskremprodukter etter forekomst av det kreftfremkallende stoffet etylenoksid (ETO). Det skriver selskapet i en pressemelding. De tre produktene er ulike pakker Snickers og Twix-is.

Tilbakekaller flere typer is

Det er registrert høyere nivåer av ETO enn hva som er tillatt i henhold til EU-lovgivning.

TILBAKEKALLES: Disse produktene er tilbakekalt fra markedet. Foto: Produsenten
TILBAKEKALLES: Disse produktene er tilbakekalt fra markedet. Foto: Produsenten Vis mer

- Å ta i bruk produktet er ikke skadelig: vi bruker bare en liten mengde av denne ingredisensen i iskremproduktene våre, og nivået av ETO i iskremen er derfor minimalt og langt under de lovlige grensene for produktet i Europa.

Produktene er tilbakekalt etter samråd med Mattilsynet. Produktene som er tilbakekalt, er vist i bildet i artikkelen.

Dersom du har kjøpt produktet, ber produsenten om at du tar kontakt via denne lenken.

Samtidig blir også Smarties Pop-Up multipack iskrem trukket tilbake. Også her er det funnet ETO over grenseverdi, i et tilsetningsstoff i produktet. Det skriver Matportalen.

SJEKK DATO: Har du en sånn hjemme fra juli 2020, sjekk utløpsdato og batch. Foto: Produsenten
SJEKK DATO: Har du en sånn hjemme fra juli 2020, sjekk utløpsdato og batch. Foto: Produsenten Vis mer

Froneri trekker tilbake Smarties Pop-Up multipack iskrem. Det er funnet etylenoksid over grenseverdi i et tilsetningsstoff i produktet, skriver matportalen.no.

Produktet ble solgt av Diplom Is sin isbil i juli 2020, med utløpsdato 28.02.2022. Aktuelle batcher er AR0035, AR0036, AR0037 og AR0038.

Etylenoksid representerer ikke en akutt helsefare, men kan være skadelig dersom det inntas i store mengder over tid, skriver Matportalen på sine sider.

Trekker flere produkter

Mattilsynet ble i sommer varslet om at flere matvarer omsatt i Norge inneholdt tilsetningsstoffet johannesbrødkjernemel med etylenoksid, skriver Matportalen.

TREKKES: Orkla Foods Norge trekker tilbake ulike typer Stabburet Leverpostei. Årsaken er funn av tilsetningsstoffet johannesbrødkjernemel som inneholder ulovlig plantevernmiddelet etylenoksid. Foto: Lise Åserud / NTB
TREKKES: Orkla Foods Norge trekker tilbake ulike typer Stabburet Leverpostei. Årsaken er funn av tilsetningsstoffet johannesbrødkjernemel som inneholder ulovlig plantevernmiddelet etylenoksid. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Det er et plantevernmiddel som er forbudt å bruke i mat i EU og EØS. Etylenoksid representerer ikke en akutt helsefare, men kan være skadelig ved inntak over tid.

– Tilbaketrekkingene kommer som følge av at flere land i Europa den siste tiden har avdekket funn av etylenoksid i johannesbrødkjernemel (E 410). Lignende tilbaketrekkinger pågår i flere europeiske land, sier direktør for avdeling regelverk og kontroll Ole-Herman Tronerud i Mattilsynet til NTB.

Johannesbrødkjernemel er et smakløst bindemiddel og brukes mye i glutenfri og vegansk matlaging. Tilsetningsstoffet benyttes som stabilisator og fortykningsmiddel i en rekke matvarer.

På listen med produkter som er trukket fra markedet, står blant annet partier med Stabburets posteivarianter, rømmedressing solgt i små poser som tilbehør til noen varianter av BigOne pizza, Eldorado Fløtegratinerte potet, REMA 1000 Fløtegratinerte poteter, Béarnaise J & M 220g og Béarnaise Coop Smak 220 g.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer