Tilbakekaller fritidsbåter

Myndighetene har sendt ut tilbakekalling på båter fra Rana Plast - men produsenten nekter.

TILBAKEKALLES: Sjøfartsdirektoratet har utstedt tilbakekalling på alle modellene Rana 430 og Rana 540 som er solgt siden 2014 - samt utstedt salgsstans på de som er i salg nå, på grunn av manglende CE-merking. Produsenten er imidlertid uenig i vedtaket, også etter at klagen ble avvist av Nærings- og fiskeridepartementet. Forbrukerrådet sier at manglende CE-merking er et brudd på forbrukerkjøpsloven og at forbrukere kan ha krav på refusjon av kjøpesummen. Foto: Farligeprodukter.no
TILBAKEKALLES: Sjøfartsdirektoratet har utstedt tilbakekalling på alle modellene Rana 430 og Rana 540 som er solgt siden 2014 - samt utstedt salgsstans på de som er i salg nå, på grunn av manglende CE-merking. Produsenten er imidlertid uenig i vedtaket, også etter at klagen ble avvist av Nærings- og fiskeridepartementet. Forbrukerrådet sier at manglende CE-merking er et brudd på forbrukerkjøpsloven og at forbrukere kan ha krav på refusjon av kjøpesummen. Foto: Farligeprodukter.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sjøfartsdirektoratet har utstedt tilbakekalling av to modeller fra Rana Plast: Rana 430 og Rana 540 - og alle varianter av disse modellene.

Tilbakekallingen gjelder alle båter av de aktuelle modellene som er solgt fra 2014 og fram til i dag. I tillegg er det utstedt salgsstans på modeller som er i salg.

Men produsenten er uenig i vedtaket.

- Båtene mangler CE-merking

Sjøfartsdirektoratet er tilsynsmyndighet for blant annet fritidsbåter, hvor de skal påse at fritidsbåter og utstyr som tilbys i Norge tilfredsstiller relevante krav, som CE-merking.

Og det er nettopp CE-merking Sjøfartsdirektoratet mener at disse båtene mangler.

Alle fritidsbåter som selges i Norge må være CE-merket - og produsenten må kunne framvise gyldig dokumentasjon på dette. Det er krav til CE-merking av fritidsfartøy blant annet for å sikre at båter som ikke oppfyller krav til teknisk utførelse, ikke settes på markedet i EU/EØS området hvor de potensielt kan utgjøre en risiko for forbrukerne.

Produsenten Rana Plast er imidlertid uenig, og har bestridt vedtaket helt siden det første gang ble gjort i februar 2019.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer