Tilbakekaller vaksinedoser

68 400 doser av et parti coronavaksine blir tilbakekalt i Norge etter funn av mygg i et hetteglass.

TILBAKEKALLES: 68 400 doser av et parti coronavaksine blir tilbakekalt i Norge. Foto: NTB / Mike Segar
TILBAKEKALLES: 68 400 doser av et parti coronavaksine blir tilbakekalt i Norge. Foto: NTB / Mike Segar Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Moderna har tilbakekalt et produksjonsparti med vaksinedoser, på grunn av funn av et fremmedlegeme i ett hetteglass i Spania, skriver FHI i en pressemelding.

Det er ikke grunn til å tro at tilsvarende forurensning er i vaksinedosene som er distribuert i Norge, melder FHI. De ber likevel kommuner og apotek telle opp gjenværende doser og returnere resten av dosene fra partiet til FHI.

– Vi fikk beskjed på fredag fra Moderna om at vaksinedosene fra produksjonspartiet 000190A skulle tilbakekalles, som et føre var-tiltak. Vi sendte melding på lørdag til til kommunene det gjelder om dette. Vi har også bedt kommunene om å gi beskjed om hvor mange doser som gjenstår fra dette partiet, sier leder for vaksineforsyningen i FHI, Knut Jønsrud.

CORONATEST: Det er flere ting du må tenke på når du skal ta en coronatest selv. Vi viser vi deg hvordan det skal gjøres. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Ikke helserisiko

Bakgrunnen er at helsepersonell i Spania oppdaget et fremmedlegeme i ett hetteglass Spikevax. Saken ble meldt Moderna. Foreløpig konklusjon fra Moderna er at fremmedlegemet er et lite insekt, en mygg, som har kommet inn i hetteglasset under produksjon, og som ikke er blitt oppdaget ved kontrollrutinene. Det er ikke meldt om tilsvarende funn ved vaksinasjon i Norge.

– Moderna mener at dette kun handler om ett hetteglass. De antar at dette funnet er begrenset, og at det ikke er noen helserisiko ved bruk av andre doser fra det samme produksjonspartiet, sier Knut Jønsrud i FHI.

Vaksiner blir inspisert før bruk

Helsepersonell skal inspisere vaksinen, blant annet for fremmede partikler, før vaksinen tas i bruk.

– Vi har ikke grunn til å tro at tilsvarende forurensning er til stede i vaksinedosene som er distribuert og satt i Norge. Vi innhenter likevel mer informasjon om partiet for å være helt sikre, sier Knut Jønsrud.

Totalt har Norge mottatt 68 400 doser av partiet, og det er distribuert 66 500 doser til 96 kommuner i perioden januar til mars. Partiet er distribuert til Norge, Sverige, Spania, Portugal og Polen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer