Tips til en perfekt vindusvask

Skal du vaske vinduene i helgen? Her får du tipsene.

DEN PERFEKTE VINDUSVASKEN: Disse rådene burde du følge for den perfekte vindusvasken. Foto: VGstockstudio / Shutterstock / NTB
DEN PERFEKTE VINDUSVASKEN: Disse rådene burde du følge for den perfekte vindusvasken. Foto: VGstockstudio / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du planer om å vaske vinduene før 17. mai feiringen, men er usikker på hva som er den perfekte vindusvasken?

Frykt ikke! Her kommer tipsene som er nyttige å kunne.

Viktig for innemiljøet

Fagsjef for renhold i ISS, Stig Ronander, forteller til Dinside at det er veldig viktig med dagslys for innemiljø, helse og trivsel.

- Det påvirker hjernens produksjon av en rekke hormoner, og det påvirker humør, døgnrytme, produktivitet og læring, forteller han.

Gjennomsnittlig tilbringer vi 90 prosent av tiden vår innendørs, det er tre ganger mer enn på 1950-tallet.

- Verdens helseorganisasjon har faktisk stadfestet krav til lys, utsyn og dagslys som ett av seks grunnleggende forhold for å oppnå helse, miljø og trivsel, forteller Ronander.

Dette burde du gjøre

Topp tre tips for rene, fine vinduer:

  • Bruk lunkent vann med en liten dose oppvaskmiddel som gjør glasset blankt, og salmiakk dersom du trenger å fjerne fett. Vær nøye med å ikke bruke for mye vaskemiddel, da kan du lett få skjolder.
  • Dersom du har flekker som er vanskelige å fjerne, kan det lønne seg å benytte en liten skrape (barberblad e.l.), men test i et hjørne først for å sikre at du ikke får riper i glasset. Vær oppmerksom på at en del nye vinduer ikke tåler skarpe gjenstander, og da kan du benytte en melaminsvamp eller liknende. Men også her; gjør en liten test før du går løs på hele vinduet.
  • Puss vinduene utvendig først. Striper og skjolder fra den utvendige pussen synes best innenfra.

Hva skal du unngå:

  • Ikke puss vinduer i direkte sollys. Vannet fordamper fort og ruten blir derfor fort skjoldete. På grunn av refleksjon i glasset vil det også være vanskelig å se sluttresultatet og eventuelt striper etter nalen blir vanskelige å oppdage.

Hvilket utstyr bør man ha?

  • Invester i en god forvasker/klut (gjerne med mikfrofiber) og en nal med gummi laget naturgummi. Naturgummi gjør at nalen holder seg myk og smidig og ikke etterlater striper og skjolder på vinduet. Tørk også av nalen underveis for å unngå striper.Bruk en mikrofiberklut til å tørke av vinduskarmene etterpå.
  • Kjøp en teleskopstang, så slipper du balansere på stige eller i gardintrapp.

Når er den beste tiden på året for å vaske vinduer?

  • Vårpuss for å vaske bort veistøv, salt, snø og slaps.
  • Høsten for å vaske vekk pollen og støv.

Vurderer du å klippe hekken snart? Her finner du tips til riktig klipping av hekken:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer