Fastelavnburger, Burger King

Tok fullstendig av: - Vågal!

Nå kommer fjorårets store viralburger til Norge.

FASTELAVN: For å fylle opp kroppens energilager før (den nå ganske så teoretiske) fasten, spiser vi fastelavnsboller. Nå lanserer Burger King en egen fastelavnsburger. Foto: Burger King
FASTELAVN: For å fylle opp kroppens energilager før (den nå ganske så teoretiske) fasten, spiser vi fastelavnsboller. Nå lanserer Burger King en egen fastelavnsburger. Foto: Burger King Vis mer
Publisert

Det er snart fastelavnstid, og de første fastelavnsbollene lyser allerede fristende imot oss fra bakerihyllene. Burger King har tidligere gjort braksuksess med sin versjon av fastelavnsbollen, en semlaburger, i Sverige og Danmark, og i år kommer den også til Norge.

Vi måtte selvfølgelig prøvesmake, og hva vi synes om nyvinningen kan du se lenger ned.

Semlaburgeren ble først lansert i Sverige, og i fjor ble den også prøvd ut på ti danske Burger King. Danskene tok Det tok ikke mer enn seks timer før den ble utsolgt.

Burgeren lanseres i alle norske Burger King-restauranter 31. januar, og skal være på menyen ut februar, eller så lenge lageret varer.

- Vi har erfaring fra Sverige og Danmark - og har vår versjon - en kardemommebolle med brownie, syltetøy, krem og perlesukker. Det er vårt produkt, vår tolkning av den tradisjonelle fastelavnsbollen, sier Kenneth Lorentzen, sjef for Burger King Norge.

Bollene og browniesen er produsert på et bakeri i Uppsala, men det monteres ferskt i de norske restaurantene på bestilling.

Etter utsolgtsituasjonen i Danmark er Burger King Norge godt forberedt.

- Vi håper at alle som ønsker kan få denne, så vi har beregnet godt. Men det er et tidsbegrenset produkt.

Burgeren vil koste 49 kroner, 46 kroner om du tar den med.

Skandinavisk tradisjon

Fastelavnsboller er hveteboller fylt med bringebærsyltetøy og krem, som opprinnelig serveres for å feire den begynnende fasten. Vi serverer fastelavnsboller på fastelavnssøndag, siste søndagen før faste, men de siste åra har bollen fått et lite oppsving, og serveres i bakerier flere uker før den faktiske dagen.

I år faller fastelavn på søndag 11. februar.

Se hvordan folk flest spiser fastelavnsboller, og se hvordan Per Christian Samson i bakerikjeden W.B. Samson gjør det – helt uten søl! Vis mer

I Sverige har de sin egen versjon, semla, der de bruker mandelmasse i stedet for syltetøy. De siste ti åra har svenske bakere og bakerier lekt seg med tradisjonen, og dette har gitt liv til et lite smørgåsbord av nye kreasjoner, som semmelwraps, semmelgrøt og semmelnachos. Det er kanskje ikke så rart det er her Burger King lanserte sin fastelavnsburger?

Danmark har en litt løsere fastelavsnbolletradisjon, de varierer mellom å bruke hvetebakst og wienerbrød, og smakstilsetningene i fyllet kan variere, for eksempel hender det de bruker vaniljekrem og ulike varianter av syltetøy, og bollen toppes med sjokoladeglasur.

Burger Kings fastelavnsbolle kan ved første øyekast se ut som en burger, men den er av det søte slaget. Som «burger» bruker de et stykke brownie, toppet med krem, og det hele serveres i et støtt burgerbrød, overstrødd med svensk perlesukker.

Den norske fastelavnsburger har også fått en liten oppgradering fra den svenske, med et lag bringebærsyltetøy i stedet for mandelmasse.

Slik smaker den

Fastelavnsburgeren vi får smake på ser ganske lik ut den på bildet, med et par små endringer: Det er nesten ikke perlesukker på toppen av bollen, og konsistensen på kremen er ikke like innbydende, det er åpenbart krem på sprøyteboks.

Førsteinntrykket er det ingen ting å si på, dette er søtt, godt, og likner ikke på noe vi har smakt før.

- Denne er vågal!

Kombinasjonen er fin, men det skorter dessverre litt på bestanddelene. Både bollen og brownien bærer preg av å ha vært frosset.

Mens bollen er tørr og litt kompakt, kunne brownien gjerne vært mer kompakt og klissete. Dette minner mer om en tynn langpannekake enn en brownie. Den kunne også ha smakt mer sjokolade.

TREKKER INN: Vi skulle gjerne sett litt mer syltetøy, her har alt trukket inn i bolle og brownie. Foto: Elisabeth Dalseg
TREKKER INN: Vi skulle gjerne sett litt mer syltetøy, her har alt trukket inn i bolle og brownie. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Syltetøyet er mer søtt enn friskt, men funker likevel bra i kombinasjon med det andre. Vi skulle bare gjerne hatt litt mer av det - alt syltetøyet har trukket inn i bolle og brownie.

Kremen er sånn klassisk som blir sprøytet ut på stedet, ser luftig og fin ut, men det tar ikke veldig lang tid før den faller sammen. I motsetning til fastelavnsboller du tar med deg fra bakeren, er dette ikke en bolle du kan kjøpe med deg på vei hjem. Med mindre du er nabo med Burger King.

Men selv om ingen av bestanddelene er spesielt spennende alene, liker vi kombinasjonen. Dette er søtt, og det å ha sjokoladekake i en bolle, er gøy. Dette er en bolle vi er glad for å ha smakt på, men kanskje ikke kjøper igjen.

Testresultat

Burger King: Fastelavnsburger

- Denne er vågal

Gøy nyvinning
Spennende kombinasjon
Søtt og godt

Hver for seg er delene ikke spesielt spennende
Tørt bakverk
Lite holdbar, egner seg ikke for å ta med