Tomme hyller: - Ikke panikk

Det er mangelvare på flere medisiner i Storbritannia. Nå forklarer legemiddelverket hvordan situasjonen er i Norge, og hvilke mangelvarer som er her til lands.

IKKE NOK: Apotekhyllene i Storbritannia begynner å tømmes for flere medisiner. Foto: Dinendra Haria/LNP/Shutterstock/NTB
IKKE NOK: Apotekhyllene i Storbritannia begynner å tømmes for flere medisiner. Foto: Dinendra Haria/LNP/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Apoteksjefer i Storbritannia advarer om mangel på hoste- og forkjølelsesmedisiner, og sier at noen kjeder «sliter med å få tak i de helt grunnleggende» forsyningene, skriver Sky News.

Halstabletter, hostesaft og noen smertestillende midler, er blant de reseptfrie legemidlene som det er mangelvare på, ifølge Association of Independent Multiple Pharmacies (AIMP).

Organisasjonen advarer befolkningen om forsyningsproblemer av medisiner som er ment til å behandle sykdommer som er i sesong.

Det kommer etter at det britiske helsesikkerhetsbyrået sa at det nå er høysesong for vintersykdommer som influensa og coronavirus.

I Storbritannia er det flere som har oppfordret syke voksne til å bruke munnbind for å stoppe spredningen av infeksjoner, mens foreldre har blitt oppfordret til å holde barn med feber utenfor skolen.

- Ikke få panikk

Administrerende direktør for AIMP, Leyla Hannbeck, har nå gitt beskjed om at farmasøyter sliter med å få tak i de helt grunnleggende, vanligste forkjølelses- og influensamedisinene.

- Dette er ikke bare reseptbelagte medisiner, det er også enkle ting som halstabletter, hostesaft eller smertestillende, sier Hannbeck til Sky News.

Hun forklarer at etterspørselen har vært stor i landet denne sesongen og at de har sett langt flere tilfeller av forkjølelse og influensa. Hannbeck tror folk prøver veldig hardt for å ta vare på seg selv og sørge for at de bruker de relevante produktene for å håndtere symptomene.

- Det har ført til mangel på disse produktene. Vi får ikke tak i dem, fortsetter hun, fortsetter hun.

Til tross for den nye advarselen om mangelvare på medisiner, oppfordrer Hannbeck folk til ikke å få panikk.

- Som farmasøyter gjør vi alt vi kan for å sikre at vi støtter pasienter på alle mulige måter og prøver å sortere alternativer, eller gi råd om hvordan vi kan håndtere forkjølelses- og influensasymptomer, sier hun.

BESVIMER DAGLIG: Katherine får hjelp av hunden til å takle sykdommen. Vis mer

Dette er mangelvarene i Norge nå

DinSide har undersøkt om det samme gjelder i Norge.

legemiddelverkets hjemmeside står det oppført flere mangelvarer. Oversikt viser alle humane og veterinære mangelsituasjoner i år.

Da Dagbladet besøkte nettsida torsdag, viste den mangel på medisiner som Cosylan (hostemikstur), Otrivin (nesespray), og Travatan (behandling for øyet).

- Ser vi liknende tendenser her til lands? Skyldes det influensa/forkjølelsessesongen vi er inne i nå?

- Når det gjelder mangel på Cosylan har denne mangelen vært hel eller delvis hele 2. halvår i 2022. Firmaet har opplyst til oss at mangelen skyldes produksjonsproblemer. Det er forventet ny levering 13. januar, sier overlege Ingrid Aas fra Legemiddelverket til DinSide.

Hun forklarer videre at Otrivin har også en pågående mangel, men at det finnes det andre tilsvarende alternativer for nesesprayen.

- Otrivinmangelen har firmaet opplyst til Legemiddelverket at skyldes kapasitetsutfordringer, gjør Aas klart.

Aas sier det er sannsynlig at salget er høyest når det er mye virus- og bakteriesykdom blant folk, som er nå i vintermånedene.

- Har legemiddelverket en oppfordring til det norske folk om de kommer til et apotek som ikke har varen de er ute etter?

- Om det er reseptfritt, spør på apoteket om de har noe annet som kan fungere for det du plages av. Om det er på resept, snakk med legen som kan finne andre egnede legemidler. Som oftest fins det andre legemidler på det norske markedet som kan hjelpe for din sykdom, sier Aas.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer