Hobbykunstnere og hjemmemekanikere finnes mange steder i vårt langstrakte land.
Mellom høye fjell og dype fjorder i Fana, finner du for eksempel Tommy Vaagen - en 65-åring som tar kunst og mekanikk til nye høyder. Det har han gjort hele livet.
Siste ut fra bergenseren er intet annet enn en hjemmelaget ubåt.
Som barn var Tommy en drømmende gutt full av fantasier. Daglig satt han ved skrivepulten og tegnet merkverdige oppfinnelser.
Med klare farger skapte han motoriserte kjøretøy som bredte seg utover arket - og mens stiften foreviget mot papiret, boblet det over av nye ideer i hodet hans.
Som tenåring vokste interessen for det som duret og gikk parallelt med tegningen. Han spraymalte biler, motorsykler, klær og paletter.
Et halvt århundre seinere, sitter han nå med en hjemmesnekret ubåt i hagen:
- Jeg har alltid likt å lage forskjellige ting. Og jeg elsker kunst, sier han til Dagbladet.

Titanic-ubåt
Den spreke 65-åringen har akkurat brettet ut om sin nyeste oppfinnelse: En Titanic-inspirert ubåt. Den har han laget etter design pønsket ut fra eget hode.
- Jeg tenkte på Titanic da jeg lagde fronten på den, kommenterer han.
Tommy forteller at ubåten er lagd av glassfiber, betong og stål. Den har to elektromotorer for styring og framdrift, i tillegg til to joysticks og en vendebryter på innsida. Videre har den trykkluft-flasker på 4600 bar - og seks stabiliseringstanker, hvor fire av dem er på utsida.
- Den er både støpt og sveiset (...) og for øvrig mer til lands enn vanns, skyter han inn.

Skrekkfunn på norsk hotell: - Skalv og var på gråten
Han er rask med å si at ubåten ble laget før Titan-ulykken som fant sted for noen uker siden.
- Den har stått bortlagret en stund, men nå som jeg har flyttet og inntatt Fanafjorden er den oppe og nikker igjen.
Undervannskunst
Tommy er ikke riktig sikker på hva som fikk ham til å lage en ubåt. Han har imidlertid alltid likt å pusle og styre litt.
- Broren min var klokkedykker, og døde i sammenheng med det som 47-åring. Kanskje har det hatt en påvirkning på meg, filosoferer han.
Den oppsiktsvekkende farkosten brukes i utgangspunktet i en undervanns-utstilling, og er ellers en kunstinstallert, mekanisk innretning, fortsetter han:
- Den kan studeres, og man kan ha sine egne tanker rundt den. Den kan dykke under overflaten, men jeg har ingen planer om å gå særlig dypt.
Tommy forteller at han har vært i vannet med ubåten tidligere, men at den da trengte mer lodd og vekt. Det ble ordnet i etterkant.
Den reiseglade og lærevillige 65-åringen forteller om sine selvlærte kunstferdigheter fra 80-tallet og om hvordan han terpet på abstrakt kunst. Han legger også ut om forkjærligheten for vann.

Nylig solgte han det han kaller «akvariet-bilen» - en eldre Volvo han pleide fylle med vann.
- Den kunne jeg kjøre rundt med. Jeg gjorde det iblant, ler skaperen, og legger til:
- Den hadde jeg i mange år.

Elsker farger
Hjemme på gårdsplassen i Fana har han flere biler og motorsykler heldekket med maling i alle sprikende farger. Også sønnen hans får være med og male, og det er ikke reint sjelden familien er dekket av malingsøl i alle regnbuens farger.
Tommy sier han er glad i å skape reaksjoner. Han tror sterke farger gjør at man blir mer oppmerksom.
- Å bruke farger dekker antakelig et større behov, sier han videre.
Den glade 65-åringen nekter ikke for at han har nye prosjekter i vente.
Han røper blant annet at han er i gang med å skrive ei bok fra sitt eget liv, i tillegg til at han nå og da fikser litt på den nye ubåten.
- Jeg liker massevis av inntrykk, og jeg liker å være fri fra det å passe inn i en spesiell sammenheng, kommenterer han.

Ut på vannet igjen
Da Dagbladet først tok kontakt med Tommy, sa han at han mest sannsynlig ikke skulle ut på vannet med ubåten igjen.
Et par dager seinere har han imidlertid ombestemt seg:
- Jeg har tenkt til å få den ut på vannet igjen, sier han ut av det blå en onsdag kveld. Den skal ligge og duppe rett under overflaten, presiserer han.
- Er det trygt da? spør Dagbladet.
- Kommer an på hva en anser som trygt, svarer 65-åringen, og ønsker oss en god sommer.