Julemat og drikke:

Tomt for gløgg? Lag selv!

Flere butikker skal være tom for Tomte-gløgg, men fortvil ikke. Det er nesten like enkelt å lage selv.

JULEDRIKKEN: Ingen grunn til panikk om butikken din er tom for gløgg. Det er nesten like enkelt, og veldig mye bedre, å lage selv. Illustrasjonsfoto: Columbus Leth / Aller Media DK
JULEDRIKKEN: Ingen grunn til panikk om butikken din er tom for gløgg. Det er nesten like enkelt, og veldig mye bedre, å lage selv. Illustrasjonsfoto: Columbus Leth / Aller Media DK Vis mer
Publisert

Flere butikker i Bergen er nå tomme for gløgg og ferdige pepperkaker. Også Oda og Meny.no er utsolgt for den originale Tomte-gløggen, men har noe igjen av den nye uten sukker. Sistnevnte er også utsolgt for Jacobs Utvalgte gløgg, men har mer av den rimeligere Eldorado-gløggen.

Men hvorfor kjøpe gløgg når du kan lage selv?

Det tar litt lengre tid, men når du først lager, kan du lage en stor porsjon og spare til seinere. Da får også kryddersmaken bedre tid til å sette seg.

Det finnes en rekke ulike oppskrifter, her er noen av våre favoritter:

Og som en bonus? For å lage gløggsirup selv, må du koke vann (eller saft, om du går for Andreas Viestads versjon), sukker og krydder. Det gir en nydelig juleduft i huset mens det står på.

Ikke bare saft og rødvin

Når du først skal lage, kan du jo også vurdere om du vil gå for klassisk gløgg, eller kanskje prøve noe nytt. Det finnes mange ulike varianter av gløgg.

Gløgg er opprinnelig en alkoholholdig drikk, som ble kalt «ypocras» eller «hipocras», etter Hippocrates, han med eden, du vet. Det var en krydret, alkoholholdig drikk som ble drukket av de gamle grekerne etter måltidet, fordi det skulle være godt for fordøyelsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer