Julemat og drikke:

Tomt for gløgg? Lag selv!

Flere butikker skal være tom for Tomte-gløgg, men fortvil ikke. Det er nesten like enkelt å lage selv.

JULEDRIKKEN: Ingen grunn til panikk om butikken din er tom for gløgg. Det er nesten like enkelt, og veldig mye bedre, å lage selv. Illustrasjonsfoto: Columbus Leth / Aller Media DK
JULEDRIKKEN: Ingen grunn til panikk om butikken din er tom for gløgg. Det er nesten like enkelt, og veldig mye bedre, å lage selv. Illustrasjonsfoto: Columbus Leth / Aller Media DK Vis mer
Publisert

Flere butikker i Bergen er nå tomme for gløgg og ferdige pepperkaker. Også Oda og Meny.no er utsolgt for den originale Tomte-gløggen, men har noe igjen av den nye uten sukker. Sistnevnte er også utsolgt for Jacobs Utvalgte gløgg, men har mer av den rimeligere Eldorado-gløggen.

Men hvorfor kjøpe gløgg når du kan lage selv?

Det tar litt lengre tid, men når du først lager, kan du lage en stor porsjon og spare til seinere. Da får også kryddersmaken bedre tid til å sette seg.

Det finnes en rekke ulike oppskrifter, her er noen av våre favoritter:

Og som en bonus? For å lage gløggsirup selv, må du koke vann (eller saft, om du går for Andreas Viestads versjon), sukker og krydder. Det gir en nydelig juleduft i huset mens det står på.

Ikke bare saft og rødvin

Når du først skal lage, kan du jo også vurdere om du vil gå for klassisk gløgg, eller kanskje prøve noe nytt. Det finnes mange ulike varianter av gløgg.

Gløgg er opprinnelig en alkoholholdig drikk, som ble kalt «ypocras» eller «hipocras», etter Hippocrates, han med eden, du vet. Det var en krydret, alkoholholdig drikk som ble drukket av de gamle grekerne etter måltidet, fordi det skulle være godt for fordøyelsen.

Ordet gløgg stammer fra det svenske uttrykket «glödgat», eller oppvarmet vin. Her i Norge drikker vi stort sett gløgg i forbindelse med jula, men er du på skiferie i Europa, er ulike varianter av gluhwine, vin chaud eller mulled wine vanlig å servere etter en dag i skibakken.

(Nerde-alarm): For dem som har lest bøkene som Game of Thrones-serien er basert på, får man også en omtrentlig oppskrift på varm, krydret vin, slik The Old Bear, Jeor Mormont, likte den: Med kanel, muskat og honning, og hakkede rosiner, nøtter og tørkede bær.

Det vi i dag kaller gløgg i Norge er en variant av bisp - en varm, krydret rødvinsdrikk med smak av julekrydder og appelsin. En oppskrift finnes i Henriette Schønberg Erkens legendariske store kokebok.

Vår favoritt inneholder verken rødvin eller saft, men lages på eplesider eller eplemost. Har vi dårlig tid, hopper vi over å koke sirup først, vi varmer bare opp litt eplejuice eller sider med krydder og litt appelsinskall, og lar det koke så lenge vi orker å vente, minst et kvarter, før vi har i resten av drikken. Jo dårligere tid, jo rausere er vi med krydderne. Server i gløgg-glass med en kanelstang som rørepinne. Lager du på eplemost, kan du ha i en klunk rom, gjerne en krydret rom, for litt ekstra kick.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer