App for sykling:

Tre gode sykkel-apper

En app er selve kongen, mens de to andre har alt en vanlig syklist trenger.

GODE SYKKELAPPER: Bruker du en app til å følge med på hastighet, tid og kaloriforbruk, setter du en ekstra spiss på sykkelturen. Foto: Tore Neset
GODE SYKKELAPPER: Bruker du en app til å følge med på hastighet, tid og kaloriforbruk, setter du en ekstra spiss på sykkelturen. Foto: Tore Neset Vis mer
Publisert

Å sykle er både sunt og gøy. Enda morsommere blir det dersom du kan følge med på prestasjon, geografi og formkurve underveis via mobilen.

Det kan en av de mange sykkel-appene for mobilen hjelpe deg med.

Det finnes svært mye å velge i. Noen viser bare tid, distanse og kaloriforbruk. Andre er superavanserte trenings- og kommunikasjonssentraler som gjør nærmest alt.

- Sjekk hva som er viktigst

- Det viktigste er å sjekke om appen har de funksjonene du trenger. Er poenget å måle treningseffekten, bør du velge en som er bra på dette. Om hensikten først og fremst er å finne veien, velger du en app med godt kartverk, sier sykkelentusiast og testansvarlig hos Syklistenes Landsforening Morten Karlsen til Dinside.

Selv sverger Karlsen til Strava. Den er selve kongen på haugen når det gjelder sykkel-apper, og fungerer også med jogging og svømming.

TRENINGSDATA: I likhet med mange andre sykkelentusiaster bruker Morten Karlsen Strava, selve kongen av sykkel-appene. Foto: Privat
TRENINGSDATA: I likhet med mange andre sykkelentusiaster bruker Morten Karlsen Strava, selve kongen av sykkel-appene. Foto: Privat Vis mer

- Den er svært god når det gjelder trening. I tillegg bruker jeg Polars treningsapp, siden jeg også ellers er en del av Polar-universet, sier Karlsen.

Og her er vi kanskje ved det viktigste skillet. Med noen apper kan du bare sjekke hvor langt og fort du sykler og i noen tilfeller også hvordan dette påvirker helsen din.

Med andre, mer avanserte apper er noe av poenget å kunne dele syklingen din med andre. Noen vil kanskje kalle det skryt, andre inspirasjon for å komme videre og bli bedre.

Helt enkel

Bike Computer (Android, iOS) har akkurat det en vanlig mosjonist på sykkel trenger: Avstand, tid, gjennopmsnittshastighet, makshastighet, stigning og kart.

STRIPPET: Bike Computer gir deg akkurat det du trenger, gratis og uten annonser. Foto: Tore Neset
STRIPPET: Bike Computer gir deg akkurat det du trenger, gratis og uten annonser. Foto: Tore Neset Vis mer

Det eneste vi savner, er kaloriteller. Men siden appen samarbeider med et stort antall gratis helse-apper som gjør nettopp dette, er det kanskje ikke noe must.

I likhet med Strava (se under) kan du her også varsle slekt og venner om hvor du er. Her skjer det med en SMS. Men da må du ha Premium-versjonen, som koster voksne 55 kroner i måneden eller 419 kroner for et helt år.

Appen fungerer likevel helt utmerket uten. Og best av alt: Ingen annonser forstyrrer det pene og ryddige skjermbildet.

Gratis og avansert

Runtastic har apper både for to typer sykling (landevei og terreng) , jogging, gåturer og kosthold.

Vi har prøvd gratisversjonen av landeveisappen, Road Bike (Android, iOS).

MER: I Road Bike er også kaloritelleren på plass. Gull for de som sykler for å gå ned i vekt. Foto: Tore Neset
MER: I Road Bike er også kaloritelleren på plass. Gull for de som sykler for å gå ned i vekt. Foto: Tore Neset Vis mer

Appen viser total avstand og tid, gjennomsnittshastighet, stigning i terrenget, forbrente kalorier og hvor lang tid du gjennomsnittlig bruker pwe kilometer. I tillegg lagres værinformasjon for turene.

Du har også detaljerte kart ombord. men disse kan bare brukes via nettet dersom du nøyer deg med gratisversjonen. Skal du bruke kartet uten nett, må du kjøpe Pro-versjonen til 44 kroner.

Det er også den eneste ulempen vi kan se med gratisversjonen, bortsett fra at du må leve med noen relativt diskrete annonser på skjermen.

Litt irriterende er damestemmen som hele tiden maser om at du skal kjøpe Pro, men hun kan heldigvis skrus av.

Selve sjefen - om du trenger den

Strava er en klar markedsleder som treningssyklister flest kjenner til.

Nesten alle produsenter av aktivetsarmbånd , smartklokker og GPS-navigatorer støtter appen, enten gjennom å kunne kommunisere direkte eller bruke data som kommer fra den.

Det er også tilfellet med begge appene vi omtaler over, akkurat som med de fleste andre helse-, aktivitets og treningsapper.

SKINNET BEDRER: Under panseret på Strava befinner det seg en rekke funksjoner som avanserte treningssyklister vil ha stor glede av. Foto: Tore Neset
SKINNET BEDRER: Under panseret på Strava befinner det seg en rekke funksjoner som avanserte treningssyklister vil ha stor glede av. Foto: Tore Neset Vis mer

Dette er verktøyet for de som virkelig vil fordype seg i treningen på sykkelen. Det er nesten ikke grenser for hva appen kan gjøre og hvordan du kan se og dele data.

Hovedpoenget er likevel konkurranseaspektet, samt den sosiale delen. Strava gir svært gode muligheter til å sammenligne og konkurrere. Appen er nesten et sosialt medium i seg selv, som en slags Facebook for raske syklister.

Sikkerheten er også ivaretatt. Du kan gi inntil tre venner sanntids-informasjon om hvor du er, i tilfelle du skulle sykle deg bort eller bli utsatt for en ulykke.

Ulempen er at alt dette kan blir for overveldende for en vanlig mosjonist. Og så koster det penger.

Selve appen er gratis og fungerer med det mest grunnleggende, men for å kunne utnytte absolutt alle funksjonene permanent må du ut med 649 kroner i året. Du kan også tegne månedabonnementer på 65, 75 eller 85 kroner.

Få data uten mobil

Før smarttelefonen kom, pleide syklistene å montere en liten sensor på hjulet, med ledning til en liten skjerm på styret. Senere ble det trådløst.

GAMLEMÅTEN: Sykkelcomputeren lever fortsatt, selv om appene for en stor del har overtatt. Foto: XXL
GAMLEMÅTEN: Sykkelcomputeren lever fortsatt, selv om appene for en stor del har overtatt. Foto: XXL Vis mer

- Sykkelcomputerne vi brukte i gamle dager er nå nesten ikke å se lenger. Du kan få tak i dem, men salget er nok beskjedent. Apper på smarttelefon har så å si tatt helt over, sier Morten Karlsen.

Men helt borte er likevel ikke den gode, gamle sykkelcomputeren. Landets største sportskjede XXL har faktisk hele 18 av dem på lager. Mange med GPS og kartfunksjon, forbindelse til pulsmåler og det meste annet en seriøs trening- og tursyklist kan ønske seg.

Hos Intersport finner vi derimot bare seks, mens G-Sport har fattige tre.

AVANSERT: Elsykkelmotor-produsenten Bosch selger displayer som gir deg mye av de samme som de avanserte appene. Fordelen er at skjermen synes bedre i solskinn og tåler vann. Foto: Tore Neset
AVANSERT: Elsykkelmotor-produsenten Bosch selger displayer som gir deg mye av de samme som de avanserte appene. Fordelen er at skjermen synes bedre i solskinn og tåler vann. Foto: Tore Neset Vis mer

Lever videre på elsykkelen

Med elsykkelen har derimot egen skjerm på styret fått en ny vår. Så godt som alle elsykler leveres nemlig med slikt utstyr, koblet opp mot motor og batteri for å vise hastighet, lengde og batteriforbruk. Mer avanserte typer kan vise både treningsdata og kart og overføre data til og fra mobil.

Den store fordelen både med elsykkel-computere og sykkelcomputere for vanlige sykler er at de ikke tærer på mobilens strømreserver.

Dessuten tåler de vær og vind bedre enn mobiltelefonen, og du trenger ingen veske med plastvindu for å beskytte dem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer