Trekker Nuby barneskje

Nuby barneskje trekkes fra markedet etter funn av hormonforstyrrende stoff.

FUNN AV UØNSKET STOFF: Coop trekker Nuby barneskjeer solgt i 3-pk. etter at det er oppdaget et hormonforstyrrende stoff i skjeene. Det er forbud mot bruk av stoffet i tåteflasker, men for øvrig er det grenseverdier produsentene må forholde seg til. Foto: Coop Norge
FUNN AV UØNSKET STOFF: Coop trekker Nuby barneskjeer solgt i 3-pk. etter at det er oppdaget et hormonforstyrrende stoff i skjeene. Det er forbud mot bruk av stoffet i tåteflasker, men for øvrig er det grenseverdier produsentene må forholde seg til. Foto: Coop Norge Vis mer
Publisert

Coop Norge trekker tilbake produktet «Nuby Skje 3 pk. varmesensitiv».

Årsaken er at det er påvist et stoff i skjeene som kan være hormonforstyrrende.

Varen er importert til Norge av Coop og distribuert til Coop OBS-butikker over hele landet. Det er til sammen solgt 1.469 enheter før produktet ble tilbaketrukket, heter det i en melding på Matportalen.

Produktene som blir tilbakekalt, er solgt i perioden 7. januar til 27. mai 2020.

Hormonforstyrrende stoff

Årsaken til at produkt nå trekkes fra markedet, er at det er påvist migrasjon av bisfenol A (BPA), som kan forårsake hormonforstyrrelser.

Stoffet er mistenkt å ha helseskadelige effekter på atferd, reproduksjon og nervesystemet.

BPA, som brukes til å lage en hard, klar plasttype, har siden 2011 vært forbudt å bruke i tåteflasker i EU/EØS som et føre-var-tiltak.

Coop ber forbrukere som har kjøpt produktet, kaste det eller levere det tilbake til butikken.

Omstridt bruk av BPA

Bruk av BPA har lenge vært omstridt, også etter at stoffet ble forbudt i tåteflasker.

Ifølge et høringsnotat fra Regjeringen i 2018, ble reglene for bruk av BPA i produkter for barn ytterligere skjerpet.

Det kom en ny bestemmelse, som inkluderer et forbud mot migrasjon av BPA fra lakk eller belegg som brukes på matkontaktmaterialer til spedbarn og småbarn:

«Bisfenol A er i dag forbudt i tåteflasker av polykarbonatplast ut i fra et føre var-prinsipp. Siden det er vitenskapelige usikkerheter på mulige effekter av BPA på immunsystemet er det nå også satt ned et forbud mot migrasjon av BPA fra lakk eller belegg som brukes på matkontaktmaterialer som skal i kontakt med mat til barn. Det gjelder morsmelkerstatninger, tilskuddsblandinger, bearbeidede kornbaserte næringsmidler og barnemat, næringsmidler til spesielle medisinske formål som er utviklet for å oppfylle spedbarns og småbarns ernæringsmessige behov eller melkebaserte drikkevarer og liknede produkter som er bestemt til småbarn, jf. forordning (EU) nr. 609/2013.»

Hvor farlig er bisfenol A?

Bisfenol A er et stoff som brukes til å lage polykarbonat (PC), som er en hard, klar plasttype. Siden 2011 har det vært forbud mot Bisfenol A i plast til bruk i tåteflasker i EU/EØS, som et føre-var-tiltak.

Ifølge Folkehelseinstituttet er Bisfenol A er et såkalt hormonhermende stoff.

Det betyr at det kan ha samme effekt som hormoner i mennesker og dyr, men BPA vil først kunne ha hormoneffekt hvis stoffet kommer inn i kroppen i høye konsentrasjoner.

Bisfenol A har vært mistenkt for å ha helseskadelige effekter på blant annet nervesystemet, reproduksjon (fruktbarhet og svangerskap) og adferd. I tillegg er det mulig at stoffet har effekter på overvekt og regulering av blodsukkeret.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer