Vond lukt på treningstøy

Trikset som kan fjerne lukt fra treningstøyet

Det syntetiske stoffet på treningsklærne kan fort sette seg med dårlig lukt. Vi har et par triks som kan hjelpe.

SUR LUKT: Lite er verre enn å føle at man lukter surt før man har rukket å begynne å trene. Foto: Krakenimages.com / Shutterstock / NTB
SUR LUKT: Lite er verre enn å føle at man lukter surt før man har rukket å begynne å trene. Foto: Krakenimages.com / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lukter treningstøyet ditt surt selv om det er helt nyvasket?

Det er ikke et helt ukjent problem, men forhåpentligvis kan denne metoden hjelpe deg.

Malin Katrine Skaar, seniorsjef for kundeservice i Orkla forklarer at det første budet er å vaske treningsklærne så raskt som mulig etter bruk.

- Om man ikke får til det, er det lurt å henge opp det svette eller våte tøyet istedenfor å krølle det sammen i skittentøyskurven, sier hun til DinSide.

Professor i klær og bærekraft ved SIFO, Ingun Grimstad Klepp, forteller først og fremst om det du absolutt ikke bør gjøre:

  • Ikke ha klær i plastposer eller andre tette ting - og særlig selvsagt når de er brukt.
  • Ikke bruk skyllemiddel – og særlig om de inneholder syntetiske materialer. Det kan forårsake vond lukt som ikke går bort i neste vask.

- Har du problemer med lukt - tren i ull eller ullblandinger, forteller Klepp til DinSide.

Hun forteller videre at vaskemiddel må tilpasses fiber. Bare ullvaskemiddel til ull, og så videre. I tillegg på temperaturen tilpasses vaskeanvisningen.

- Om du vasker på lave temperaturer, kan du ha mer glede av enzymer – som da ikke er så enkelt med ull.

Dersom lukten er konsentrert til ett sted, for eksempel under ermet, forteller Klepp at det også kan fjernes som en flekk.

Kan lukte verre

Først og fremst bør du unngå å vaske treningsklær med hverdagsklær. Da kan lukten fort smitte over, i tillegg til at man unngår misfarging.

- Vasker man treningstøyet på feil måte, kan det føre til at vaskingen ikke fjerner lukten, og i mange tilfeller kan de lukte verre enn tidligere. Uavhengig om treningstøyet er dyrt eller billig, skal ikke svettelukten sitte igjen i stoffet, og det handler bare om å vaske tøyet på riktig måte, skriver Helene Bennett hos Famme som selger treningsklær på nett.

Det kan være veldig irriterende å oppdage at den fine hvite t-skjorta har gulnet i armhulen. Men, dette kan du enkelt fikse, og det med noe du kanskje allerede har hjemme! Vis mer

Skyll treningstøyet i kaldt vann

De anbefaler å ikke bruke vaskepulver på treningstøyet ettersom du risikerer at pulveret ikke kan bli vasket godt nok ut, som igjen sliter på stoffet.

- Det kan være lurt å skylle treningstøyet i kaldt vann før man vasker det, for å fjerne salt og andre reststoffer som har samlet seg, skriver hun videre.

Du bør først og fremst bruke sport-programmet på vaskemaskinen dersom den har det. Om ikke er det anbefalt å bruke «syntetisk»-syklusen.

For svak varme

- En av grunnene til at treningstøyet fremdeles lukter surt etter vask, er fordi det som regel er vasket på for svak varme. Det anbefales alltid å sjekke merkelappen og følge vaskeanvisningen på treningstøyet, skriver Bennett.

Skaar forklarer at varmen aktiverer lukten igjen.

- Ofte er det slik at den sure lukten først oppstår i det du tar på nyvasket tøy og starter trening. Da blir plagget varmt og den sure lukten kan bli ganske intens. Grunnen til denne lukten, er at plagget ikke har blitt vasket på høy nok temperatur. Man kan forhindre dette ved å vaske treningstøyet på 60 grader, sier hun.

- Når det er sagt, er det veldig mye treningstøy som ikke kan vaskes på høyere enn 30-40 grader. I disse tilfellene kan man istedenfor å ta sjansen på 60 grader, velge et egnet vaskemiddel. Omo Aktiv & Sport fjerner vond lukt helt fra 30 grader, sier Skaar i Orkla.

På nettsida til Famme skriver de:

«Tettsittende plagg som undertøy og tights bør egentlig vaskes på 60 grader for en hygienisk vask. Problemet er at dette kan skade stoffet og en del treningsklær er merket med lavere temperatur. Du vil ofte finne at det står 40 grader på tightsen, hvorav noen modeller bare tåler 30 grader. Til tross for det, vil det tryggeste alltid være å velge sport-programmet på 40 grader eller et syntetisk program på 30 grader med et vaskemiddel som er spesifikt utvalgt for treningstøy.»

De anbefaler også å vaske treningstightsen etter hvert bruk for å forminske bakterier og fjerne lukt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer