- Trodde det var en pinne

Gøril Irene Wærang og Tor Åkermoen fikk seg en overraskelse da de gikk tur første påskedag.

HALVMETER: Første påskedag møtte et par fra Jessheim på denne da de var ute og gikk tur. Foto: Privat
HALVMETER: Første påskedag møtte et par fra Jessheim på denne da de var ute og gikk tur. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Akkurat nå virker det kanskje ikke sånn, men våren er faktisk i anmarsj. Snøen smelter, bygatene feies og snart titter hestehoven fram.

Noe annet som også har våknet fra vinterdvale er hoggormen.

I fjor fikk Giftinformasjonen inn 479 henvendelser om hoggormbit. De fleste kom i sommermånedene juni, juli og august, men allerede fra mars og april begynte kurven å peke oppover.

Hittil i år har de mottatt tre henvendelser, sier Mari Tosterud, avdelingsdirektør ved Giftinformasjonen, til DinSide.

«Pinnen» begynte å røre på seg

Gøril Irene Wærang og Tor Åkermoen fra Jessheim var trolig blant de første i landet som får oppleve hoggormen på nært hold i år.

Første påskedag gikk samboerparet tur i Gystadmarka. De ante fred og ingen fare da de gikk langs stien og kom til en skiløype som hadde begynt å smelte.

- Tor gikk litt foran meg, men så stopper han plutselig opp. Vi trodde først det bare var en pinne, helt til den plutselig rørte på seg og krøllet seg sammen, forteller Wærang til DinSide.

Gøril Irene Wærang og samboer Tor Åkermoen går mye på tur, her er de på Nordbytjernet i påsken. Foto: Privat
Gøril Irene Wærang og samboer Tor Åkermoen går mye på tur, her er de på Nordbytjernet i påsken. Foto: Privat Vis mer

«Pinnen» var en hoggorm på anslagsvis 50 centimeter.

Det var Eidvoll Ullensaker Blad som omtalte saken først.

Da det turglade paret skjønte hva som lå framfor dem, tok de opp mobilen og knipset et bilde. Deretter delte de det i en lokalgruppe på Facebook for å advare andre. Her fikk de mye respons.

- Vi møtte flere hundeeiere etterpå og advarte dem. En av dem hadde en hund i et langt bånd, og hun ble engstelig, forteller hun.

- Ble dere redde?

- Nei, men jeg gikk i en liten bue rundt hoggormen, for jeg visste ikke hvor kjapp den ville være. Jeg var veldig glad for at vi akkurat hadde kommet ut av skogen, sier Wærang, og legger til:

- Det er ikke sikkert vi går tur igjen her med det første.

- Vanligvis ufarlig

Hoggormen er Norges eneste giftige slange, og mange frykter den når de ute og går tur i skogen.

Et hoggormbitt trenger ikke nødvendigvis være farlig, men du skal uansett ringe 113 dersom du har symptomer som oppkast, svimmelhet, besvimelse, pusteproblemer eller raskt utviklende hevelse.

- For friske voksne er et hoggormbitt vanligvis ufarlig, men du skal alltid ta kontakt med lege eller Giftinformasjonen så snart som mulig, og helst innen en halv time etter at du har blitt bitt, har Folkehelseinstituttet tidligere uttalt til DinSide.

For barn under 12 år, eldre, gravide, de som er allergiske, personer med nedsatt allmenntilstand, eller de som er bitt andre steder enn i armer og ben, er det viktig å komme seg på sykehus øyeblikkelig.

Dødelig for hunder

For hunder og andre kjæledyr det imidlertid en annen sak. For disse kan et hoggormbitt i verste fall være dødelig. Hvert år behandles mange hunder med hoggormbitt.

- Det er veldig varierende hvor syke hundene blir, vi mistet to hunder for få år siden til tross for intensiv behandling inkludert motgift. Dette var store og, i utgangspunktet, friske hunder som vi forventet skulle bli friske av behandlingen, sier Tor Kvinge, veterinær og daglig leder ved AniCura Dyresykehus i Bergen, i en pressemelding fra Tryg Forsikring.

HAR VÅKNET: Hoggormen har våknet fra vinterdvalen. Dette gjør du hvis den biter. Video: NTB. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Dersom hunden blir bitt, er det et par ting du skal se etter. Hunden kan plutselig begynne å halte, hyle eller ha smerter.

- Etter et alvorlig hoggormbitt oppstår en kraftig, øm hevelse som øker i størrelse time for time, og sterk smerte følger inntil et par dager etter bittet. Normalt blir hunden trøtt innen en time etter bittet, sier Kvinge.

Ifølge veterinæren er det ytterst sjelden at det oppstår hevelser i hundens luftrør med pusteproblemer som følge.

Giften kan forårsake skader på blodkar, blodtrykksfall, svimmelhet, sløvhet, forstyrrelser i hjerte- og karsystemet og bevisstløshet. Hunden kan også gå i sjokk.

Dette bør du gjøre

Lars Moe ved Veterinærhøgskolen sier til Nationen at man bør seg holde unna områder man vet det vanligvis finnes hoggorm. Et annet tips for å beskytte seg er å bruke høye støvler når du er ute og går.

Skulle du treffe på en hoggorm, er det viktig å beholde roen. La hoggormen være i fred, slik at den ikke blir skremt.

Petter Bøckman, zoolog ved Naturhistorisk museum, sier til Drammens Tidende at hoggormen er veldig sky, og stikker som regel av med én gang det oppdager mennesker.

- Er du av typen som synes hoggorm er ekle, kan du trampe litt med føttene - så stikker ormen. Hoggormen er nemlig døv, men oppfatter vibrasjoner, sier Bøckman til Drammens Tidende.

Et hoggormbitt ser som oftest ut som to punktformede prikker med tre til ni millimeters avstand, ifølge FHI. Hvor mye gift som er sprøytet inn, avhenger blant annet av ormens alder.

Du finner mer informasjon om hoggormbitt på Giftinformasjonens hjemmesider.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer