Smakstest frossenpizza:

- Tror det nesten ikke

Så god at vi ikke klarte å slutte å smile.

PÅ TESTBENKEN: Vi har smakt oss gjennom årets nye frossenpizza, og her er det bare å ta av seg hatten. Foto: Elisabeth Dalesg
PÅ TESTBENKEN: Vi har smakt oss gjennom årets nye frossenpizza, og her er det bare å ta av seg hatten. Foto: Elisabeth Dalesg Vis mer
Publisert

Det er noe magisk med de øyeblikkene alt klaffer. Når noe smaker så godt at du ikke kan tro det, og du ikke kan gjøre annet enn å le. Ta en bit til, og le litt til.

Jeg har vært heldig, og hatt utrolig mange slike opplevelser, så mange at de etter hvert glir litt inn i hverandre, men noen av dem sitter brent fast i arkivet.

Som første gang jeg smakte vitello tonnato, kalv med tunfisksaus på en liten restaurant i de italienske alper, sjokolademoussen de serverer på Itsu i London, amatriciana-pastaen på Roscioli i Roma og omeletten på the Alchemist i København. Nesten alle de innledende munnfullene på the Alchemist, når vi tenker etter.

Det må ikke være mat på en Michelin-restaurant. Som du ser av listen over, er det med både enkle- og kjederestauranter. Det er også mye som skal treffe, og overraskelsesmomentet, at akkurat dette skulle smake så godt, er nok en stor del av det, men aldri hadde jeg trodd det skulle skje med en frossenpizza. Jeg tok feil.

Spol en time tilbake.

- Jeg tror ikke noen er så glad i frossenpizza som nordmenn, sier Elio Corsi. - Utvalget er enormt! Men hvorfor har det ikke blitt bedre?

Italienske Corsi er kjøkkensjef på Eataly pizzeria på Aker Brygge, og kan skilte med gull i både NM og EM i pizza, samt sølv og bronse i pizza-VM - og nå hjelper han oss å teste nye frossenpizza. Vi er omtrent halvveis i smakingen, og pizzakokken er ikke spesielt imponert.

- Det er jo bare det samme om igjen og om igjen, sukker Corsi.

PIZZAEKSPERTEN: Elio Corsi fra Eataly er blant verdens beste pizzaioli - eller pizzakokker.
PIZZAEKSPERTEN: Elio Corsi fra Eataly er blant verdens beste pizzaioli - eller pizzakokker. Vis mer

Og på papiret er det det. Noen har skiftet form, men toppingen har vi stort sett sett før: Fire oster, skinke og champignon, pizzakjøtt og paprika, mozzarella og pesto - og ulike varianter av salami eller pepperoni.

Stemningen skulle heldigvis bli bedre. Atskillig bedre.

Testvinner er en nykommer som nesten gjør vår ekspert målløs. Etter første bit smiler han, etter andre bit blir smilet til en latter, og små smiler og ler han seg gjennom hele stykket.

- Jeg tror det nesten ikke. Dette er den beste frossenpizzaen jeg har spist! Noensinne.

Vi kan ikke gjøre annet enn å være enig. Le litt. Og ta en bit til.

GENIALT: Er du lei av å steke pizza i to omganger fordi du ikke får plass til to frossenpizzaer på et stekebrettet? Da bør du prøve dette! Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Vis mer

God på bunn

Selv om de aller fleste tenker på toppingen når de velger pizza, er bunnen noe av det første pizzaekspertene kommenterer.

Det også her.

Dr. Oetker har blitt firkantet, og har en jevnt tynn bunn, noe Corsi kan like, og det er også antydninger til luftbobler, sammenliknet med den mer kompakte Grandiosaen.

BUNN: Dr. Oetker (øverst) har tynn bunn med noen store luftbobler, mens Grandiosa Hjertepizza (under) har en konsistens som minner mer om et brød.
BUNN: Dr. Oetker (øverst) har tynn bunn med noen store luftbobler, mens Grandiosa Hjertepizza (under) har en konsistens som minner mer om et brød. Vis mer

De nye snackpizzaene fra Dr. Oetker har en bunn som minner mer om Polarbrød, mens BigOne står for testens tjukkeste pizza. Også denne minner mer om et brød i konsistens, men den er som lovet luftig - og sprø under.

VAKKERT: Slik skal en klassisk pizza se ut: Tynn bunn, med god og luftig skorpe.
VAKKERT: Slik skal en klassisk pizza se ut: Tynn bunn, med god og luftig skorpe. Vis mer

Bunnen på Peppes Pizza er også ganske tjukk, men her er det bedre luftbobler - men det er ikke før nykommerne fra Ask kommer på bordet at pizzakokken nikker anerkjennende.

- Se på dette! Det er jo sånn pizza burde se ut.

Slik testet vi:

  • Vi har testet 11 nye frossenpizzaer som kommer på markedet i februar.
  • Vi har fått hjelp av Elio Corsi, fra Eataly pizzeria i Oslo, som er tidligere norgesmester, europamester, og har fått sølv- og bronsemedalje i pizza-VM.
  • Pizzaene er vurdert etter utseende, duft, konsistens, sammensetning og smak - og hvor godt de møter forventningene fra pakken.
  • Pizzaene er tilberedt av Corsi på Eataly, i vanlig ovn.
  • Siden det er en nyhetssmaking, og et av kriteriene er hvor godt pizzaen møter forventningene fra pakken, er testen ikke gjennomført blindt.
  • Noen av nyhetene er allerede i butikk, og alle skal komme i butikk i løpet av uke 8.
  • Pizzaene er testet i Oslo i uke 6, 2024.

Vi gjør oppmerksom på at Eataly er eid av Dely, som også eier Peppes. Vi har derfor også testet Peppes-pizzaen og Dr. Oetker i etterkant.

BigOne XL: Spicy meat

- Tror det nesten ikke

Vekt: 850 gram

Denne pakken ser ut som om den er hentet rett ut av 80-tallet, og jommen gjør ikke pizzaen det også. Dette er en skikkelig tjukk bunn. Den er luftig, og sprø under, men likevel ganske lite spennende.

Og pølsa?

- Mamma mia, dette ser ikke bra ut, du kan se at dette ikke er en kvalitetspølse, den er jo helt tørr!

Pølsebitene leverer på løftet om å være spicy, men det er ikke spesielt behagelig spicy - den sparker litt i alle retninger, og det er milevis unna å være en viralstyrke på den. Den er også altfor salt, og det er kjøttdeigen også.

Sausen er søt, men tar ikke like mye plass som på flere av de andre pizzaene, og en slags rømmedressing gir litt syrlighet, men det holder ikke til å redde denne.

Dr Oetker Ristorante Grandissima: Pizza quattro formaggi

- Tror det nesten ikke

560 gram, 2 porsjoner

Dr. Oetkers har tre nye pizzaer i testen, alle med lik bunn. Den er firkantet, tynn, og ganske sprø, med noen fine, om enn ganske små, luftbobler i skorpa.

Denne er toppet med fire oster, mozzarella, edamer, emmenthaler og blåskimmelost. Vi kan se den sistnevnte tydelig, resten er revet i ørsmå biter, som har smeltet inn i hverandre. Det har også smaken gjort.

Pizzaen smaker greit, den har en fin ostesmak, og det eneste som skiller bitene fra hverandre, er at noen har et ørlite hint av blåskimmelost i bunn, men den smaker skuffende lite. De tre andre ostene er for like i smak, og glir inn i hverandre.

Det som dominerer er imidlertid tomatsausen. Den er ganske søt, og får for mye plass.

- Når du har tomatsaus, så kaster du bort ostesmaken. Og ostene er for like, dette er en bortkastet mulighet.

Dr Oetker: Pizza ristorante Grandissima: Pizza salame

- Tror det nesten ikke

Vekt: 540 gram, 2 personer

Denne pizzaen har lik bunn som de andre Dr. Oetkerpizzaene. Det er brukt litt for mye mel i utbakingen, som ikke bare gir fingre fulle av melstøv, det gir også en litt ubehagelig tørr følelse i munn.

Pølsa er helt standard, ingenting å rope hurra for, men den er et knepp over BigOne-pølsa, selv om den er mye mildere på smak.

Også her får en søt saus for mye plass, og det er også brukt litt i overkant mye oregano.

En helt grei pizza som ikke fornærmer noen, men heller ikke så mye mer.

Dr Oetker: My pizza slice

- Tror det nesten ikke

Vekt: 140 gram

Dr. Oetker har også tre små nyheter, når du trenger en liten snacks. Disse kan du varme på tre måter: I mikro, i ovn og i airfryer, vi prøvde to av dem.

Den første var en total katastrofe, her måtte vi spytte ut. Å varme opp denne i mikro, ga en slimete, seig og meget ubehagelig opplevelse.

- Ikke gjør dette hjemme!

Oppvarming i vanlig ovn, ga et mye bedre resultat.

Selve pizzabunnene minner om polarbrød, men de er heldigvis ikke like søte. Pizzaene er også toppet med en for raus porsjon tomatsaus.

Toppingene er greie, den beste er med ørsmå biter av pepperoni laget på storfekjøtt, så kommer vegetarvarianten med mozzarella og en helt standard ferdigpesto - den siste med små biter av skinke og paprika.

Selv om ingen av disse er spesielt spennende, har vi troen på at dette kan bli en hit. En liten bit varm pizza, perfekt mellom skole og trening - og at porsjonen er tilpasset airfryere som går fort å varme opp, er genialt.

- Dette blir nok en hit, denne har jeg troen på!

Terningkastene vil sprike fra en til fire, ettersom hvordan du tilbereder dem (og om vi ikke var klar: hold dem langt unna mikrobølgeovnen) og hvilken topping du velger, men uavhengig vil vi nesten sette penger på at dette blir en suksess.

Grandiosa: Hjertepizza

- Tror det nesten ikke

Vekt: 485 gram

- Å nei! Jeg skar feil!

Begynner du å dele denne i fire, så ender du fort opp med mange halve hjerter. Formen sjarmerer likevel pizzakokken, og smaken imponerer litt.

- Dette er bedre enn jeg husker Grandiosa var!

- Men det er jo ikke pizza.

Bunnen på den norske pizzafavoritten får gjennomgå av sin andre italienske pizzaiolo på to uker. Dette er, for å være snill, mer som amerikansk stil, men aller mest, som et brød. Ikke en eneste ordentlig luftboble.

Selv om det meste er feil sett med en pizzakokks øyne (tomatsausen er for søt, «kjøttet» lite spennende, og det er Jarlsberg, ikke mozzarella), er det likevel noe sjarmerende med den lille pizzaen du kan dele i hjerter.

- Dette er jo ikke pizza. Men det fungerer likevel.

Da vi testet denne mot original-Grandiosa forrige uke, holdt det til terningkast fem - på Grandiosa-skalaen. I dette selskapet lander vi på en firer. En litt svak en.

Dr Oetker Ristorante Grandissima: Pizza prosciutto funghi

- Tror det nesten ikke

580 gram, to porsjoner

Denne pizzaen har den samme bunnen som de to andre, helt grei, men det er litt mye mel under.

Det er også sausen, som også her har i overkant mye oregano. Her har de vært litt mer gnien på osten, slik at sausen får enda mer plass. Skinka smaker lite, og er klassisk industriskinke av det pressete slaget, det er ikke noe renskåret over dette.

Heldigvis har soppen en god og tydelig smak, redder dette fra å bli en eneste hjemme-alene-fest for tomatsausen.

Peppes Pizza: Triple meat, skinke, pepperoni og kjøttboller

- Tror det nesten ikke

Vekt: 570 gram

Peppes Pizza har ingen revolusjonerende nyheter i år, men frossenpizzaene har fått litt mer ost, så vi tar en ny smaking av bestselgeren Triple Meat.

Bunnen er blant de luftigste og tykkeste i testen, sprø under og myk på toppen, og det smaker akkurat som forventet: Peppes, det vil si: Peppes tomatsaus.

Men vær forberedt på at sausen tar over hele smaksbildet. Det er kanskje ikke så ille, når vi tenker på det, for ingen av de tre kjøttypene er spesielt spennende eller smaksrike.

Denne gjør nesten alt den sier på pakken, det er umiskjennelig Peppes, den har både sprø og luftig bunn, men kjøttet drukner litt.

ASK: Jåla

- Tror det nesten ikke

Vekt: 375 gram

Spekematprodusenten Ask har tatt en god jafs av markedet med sine sjarmerende pølser, og vi lar oss også sjarmere av deres første frossenpizzaer. Boksen er leken, men gir ikke mye hint om hva som er inni, annet enn navnene som er de samme som pølsene de selger, men pizzaen som kommer på bordet begeistrer.

Dette ser ut som en pizza! Jåla-pizzaen ser skikkelig fristende ut, bare den andre ASK-pizzaen er penere, kanskje fordi denne har hvit saus. Pølsa er skåret i løvtynne skiver, og har mistet litt farge, men ellers ser dette virkelig innbydende ut.

I tillegg til pølse, er det også noen skiver rødløk på toppen.

Dette er en klassisk napoli-pizza, med tynn bunn og luftig skorpe. Dessverre er det litt for mye topping, både ost og hvit saus, så bunnen blir litt fuktig, men skorpa er luftig og fin, sprø utenpå, myk inni.

Det lukter meget mildt av trøfler, og smaker enda mildere, som om noe av smaken har forsvunnet i ovnen. Det er likevel blant de bedre pizzaene vi har smakt.

En liten hack kan være å ta av pølsa før du steker pizzaen, og så legge den på mot slutten av steketida - kanskje den vil få litt mer smak da?

ASK: Slegge

- Tror det nesten ikke

Vekt: 375 gram

Denne pizzaen imponerer fra første stund. Vi har aldri sett en så pen frossenpizza før! Her kunne vi latt oss lure til å tro at noen hadde bestilt pizza på døra fra en av byens bedre pizzeriaer.

Bunnen er som på den andre, klassisk napoli-pizza, med syltynn bunn og luftig skorpe. Også her er det i overkant mye topping, slik at bunnen blir litt myk, men det er detaljer.

For det er her det lille magiske øyeblikket oppstår. Kokken smiler, og så ler han. Så ler vi, og vi ler litt til.

- Dette er den beste frossenpizzaen jeg har smakt. noensinne.

Dette er skikkelig godt.

Sleggepølsa smaker også noe mindre enn når vi spiser den rett fra pakka, og den slår ikke like godt fra seg som pølsa på BigOne-pizzaen, men den har en behagelig hete som sitter igjen på tunga. i

Disse pizzaene er de klart dyreste i testen, til over 100 kroner stykket. Det er de likevel verdt.