Bålforbud

Trygg bruk av engangsgrill og stormkjøkken

Det er generelt bålforbud, men du kan likevel lage deg varmmat i det fri, så lenge du tar noen forholdsregler.

FYRES OPP: Engangsgrill, stormkjøkken og bål blir brukt til å lage mat ute, men du må overholde reglene for trygg bruk. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
FYRES OPP: Engangsgrill, stormkjøkken og bål blir brukt til å lage mat ute, men du må overholde reglene for trygg bruk. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Fra 15. april ble det innført generelt bålforbud i skog og utmark, som vanlig. Dette forbudet varer fram til 15. september, og innebærer at hovedregelen er at båltenning ikke er lov.

Det er, derimot, noen unntak fra regelen. Du kan for eksempel tenne bål på godkjente bålplasser i mange kommuner.

Brannvesenet kan videre innføre totalforbud mot bålbrenning dersom det oppstår stor skogbrannfare i løpet av sommerhalvåret. Da skal det ikke mer enn én gnist til for å sette fyr på store området, til fare for folk og fe.

Klare regler for engangsgrill også

Men, hva om du tar med deg en engangsgrill eller bøttegrill i skogen eller til stranda - hvilke regler gjelder da?

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) skriver at de som bruker engangsgrill må huske å vurdere brannfaren mot underlaget.

Under engangsgrillen blir det varmt og underlaget kan fort ta fyr eller bli skadet av varmen. Sett derfor aldri grillen direkte på bakken, understreker DSB.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer