Bålforbud

Trygg bruk av engangsgrill og stormkjøkken

Det er generelt bålforbud, men du kan likevel lage deg varmmat i det fri, så lenge du tar noen forholdsregler.

FYRES OPP: Engangsgrill, stormkjøkken og bål blir brukt til å lage mat ute, men du må overholde reglene for trygg bruk. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
FYRES OPP: Engangsgrill, stormkjøkken og bål blir brukt til å lage mat ute, men du må overholde reglene for trygg bruk. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Fra 15. april ble det innført generelt bålforbud i skog og utmark, som vanlig. Dette forbudet varer fram til 15. september, og innebærer at hovedregelen er at båltenning ikke er lov.

Det er, derimot, noen unntak fra regelen. Du kan for eksempel tenne bål på godkjente bålplasser i mange kommuner.

Brannvesenet kan videre innføre totalforbud mot bålbrenning dersom det oppstår stor skogbrannfare i løpet av sommerhalvåret. Da skal det ikke mer enn én gnist til for å sette fyr på store området, til fare for folk og fe.

Klare regler for engangsgrill også

Men, hva om du tar med deg en engangsgrill eller bøttegrill i skogen eller til stranda - hvilke regler gjelder da?

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) skriver at de som bruker engangsgrill må huske å vurdere brannfaren mot underlaget.

Under engangsgrillen blir det varmt og underlaget kan fort ta fyr eller bli skadet av varmen. Sett derfor aldri grillen direkte på bakken, understreker DSB.

Oslo kommune opplyser på sin nettside at det er lov å bruke engangsgrill i marka og parkene også mellom 15. april og 15. september, men at de som vil grille må passe på følgende:

  • Sett grillen på et brannsikkert underlag, aldri grillen rett på bakken.
  • Sikre god avstand til annet brennbart materiale.
  • Hold oppsyn med grillen til enhver tid.
  • Slokk grillen med rikelig med vann.
  • Kast grillen i egnet grillcontainer, og ikke i en avfallsbeholder. Engangsgrillen kan inneholde glør og varme i opptil 24 timer etter bruk, selv om du har forsøkt å slokke den med vann. Det er slike grillcontainere flere steder i hovedstaden og andre norske byer.

Skal du slukke engangsgrillen med vann, kreves det mye:

- På en enkel engangsgrill ville jeg brukt minst ti liter vann. Ta med deg vann på flaske, eller hent vann i sjøen, og dynk hele grillen, har brannmester Ole Petter Hansen ved Sarpsborg brannvesen tidligere sagt til NRK.

DIGG TURMAT: Slik lager du muffins bakt i appelsinskall på bålet. Video: DInside. Vis mer

Sikker stormkjøkkenbruk

Skal du på telttur, tar du kanskje med deg primus, stormkjøkken eller annet kokeapparat. Dette kan du fint bruke i bålforbudsperioden, såfremt du passer på sikkerheten.

Bruk av primus og kokeapparater kan benyttes i de tilfeller hvor det åpenbart ikke er fare for at det kan oppstå brann. Du selv er ansvarlig for å vurdere om det er forsvarlig å bruke primus og kokeapparater, skriver Oslo kommune.

Det er imidlertid noe annet enn selve bruken av stormkjøkkenet du bør tenke på, i alle fall hvis du har en gassdrevet variant:

Små gassbeholdere inneholder brannfarlige gasser som propan, butan og liknende. Hvis det blir lekkasje, vil gassen sive ut og kan gjøre lufta eksplosjonsfarlig, advarer DSB.

Verken store eller små gassbeholdere skal oppbevares i kjeller eller under bakkenivå, siden gass er tyngre enn luft. Hvis gass lekker ut under bakkenivå eller på et sted uten skikkelig lufting, vil den samle seg langs gulvet. Da skal det bare en liten gnist til før gassen tar fyr og eksploderer.

En utvendig bod, skap eller garasje over bakkenivå kan være et egnet sted for oppbevaring av små gassbeholdere, ifølge DSB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer