Alfa Impact

Turstøvelen som skal «vare livet ut»

Norske Alfa lanserer en turstøvel hvor alle delene kan erstattes med nye.

ALFA IMPACT: På denne turstøvelen er alle delene mulig å bytte ut. Foto: Alfa
ALFA IMPACT: På denne turstøvelen er alle delene mulig å bytte ut. Foto: Alfa Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppdatert 28. juni med nye sitater fra Framtiden i våre hender.

Den norske turskoprodusenten Alfa kaster seg på bærekraftsbølgen med lanseringen av det de omtaler som «turskoen som kan vare hele livet».

Alfa Impact hevdes å være den første fjellstøvelen der man kan bytte ut alle delene når de blir slitte, i stedet for at du kjøper nye støvler.

Det betyr at du kan få byttet både ytter- og mellomsåle, Gore-Tex-membran, hemper, kroker og sømmer.

– Det å utvikle en sko som er helt reparerbar har ført med seg noen utfordringer underveis. På flere deler av skoen har vi stått ovenfor valget mellom holdbarhet og funksjon opp imot resirkulerbarhet til materialet brukt i skoens ulike deler.

– Her har vi valgt å prioritere holdbarhet og funksjon for å kunne skape en solid kvalitetssko som vil vare lenge. I utviklingen av skoen har vi jobbet tett med skomakere slik at vi har kommet frem til en konstruksjon som forenkler reparasjonsarbeidet, forteller Ingrid Brandth, produktdesigner hos Alfa, i en pressemelding.

Reagerer på bruk av plastmembran

Da vi snakket med Anja Bakken Risse, leder for Framtiden i våre hender, var hun positiv til Alfas produktnyhet, men etter å ha lest mer om turstøvelen er hun litt mer tilbakeholden.

Det Framtiden reagerer på er bruk av en plastmembran, som også kan byttes, i skoene som kan bidra til utslipp av miljøavgifter og helsefarlige fluorkarboner under produksjon.

Anja Bakken Riise, leder i Framtiden, heier på Alfas nye turstøvel med utskiftbare deler. Foto: Mariam Butt/NTB Scanpix
Anja Bakken Riise, leder i Framtiden, heier på Alfas nye turstøvel med utskiftbare deler. Foto: Mariam Butt/NTB Scanpix Vis mer

- Vi er veldig positive til produsenter som tilrettelegger for reparasjon av produktene sine. For å få slutt på bruk- og kast-samfunnet er det helt avgjørende at man kan reparere ting når de går i stykker. Men akkurat i disse skoa har Alfa brukt en plastmembran som kan bidra til utslipp av miljøgifter og helsefarlige fluorkarboner under produksjon. Det er veldig synd når vi endelig får produkter som lett kan repareres at de går på bekostning av miljøet.

- Vi synes det er positivt at produsenten går inn for at det alltid skal være billigere å reparere turstøvelen fremfor å kjøpe ny. Men det er viktig at kunden blir informert om at garantien kun gjelder om varen repareres hos produsenten. Samt at det burde hatt tydeligere miljøinformasjon om de skadelige fluorkarbonene sier Anja Bakken Riise, leder for Framtiden i våre hender.

Få reparerer skoene

Sammen med lansering av Alfa Impact viser skoprodusenten til en undersøkelse utført av YouGov, på vegne av Alfa, at kun én av fire reparerer skoene sine dersom de er slitt eller ødelagte. Samtidig mener åtte av ti at gjenbruk og reparasjon av produkter er viktig.

– Dette er noe vi ønsker å bidra til å endre, og noe av hovedgrunnen til at vi har utviklet den nye skoen. Denne typen sko er bra både for miljøet og brukeren, som får beholde og oppgradert favorittskoen sin resten av livet, sier Pål Olimb, administrerende direktør i Alfa, i pressemeldingen.

Alfa er tydelige på at det alltid skal være rimeligere å reparere skoene i stedet for å kjøpe et nytt, tilsvarende produkt. Bakken Riise mener regjeringen bør legge til rette for mer reparasjon ved å kutte momsen.

Du kan bytte eller reparere alle delene på Alfa Impact. Foto: Alfa
Du kan bytte eller reparere alle delene på Alfa Impact. Foto: Alfa Vis mer

Framtiden-lederen viser til en fersk undersøkelse publisert av Forbrukerrådet som viser at 91 prosent av nordmenn mener det er viktig å være miljøvennlig og 84 prosent ønsker mer informasjon om hvor lett det er å reparere et produkt.

– Dessverre sier cirka halvparten at de har latt være å reparere et produkt fordi det ble for dyrt. Det er absurd at det skal være billigere å kjøpe nytt enn å reparere. Når nordmenn ønsker å gjøre miljøvennlig tiltak i hverdagen sin, bør regjeringen legge til rette for det ved å kutte i momsen på reparasjon og utleie. Et sånt tiltak vil også kunne bidra til flere grønne jobber i reparasjonsbransjen.

Alle deler kan repareres eller byttes

Alfa Impact kommer med et fullnarvet lær med Gore-Tex-membran og med en PU mellomsåle og Vibram Grip AMG yttersåle. Vekten per støvel i størrelse 42 er på 750 gram. Støvelen har en veiledende pris på 5995 kroner, og kommer med minst fem års garanti. Prisen på reparasjoner er følgende:

  • Bytte såler (mellom- og yttersåle) for to sko: 1200 kroner
  • Bytte hemper/kroker: 85 kroner + 40 kroner per hempe
  • Reparasjon av søm: 450 kroner.
  • Bytte av Gore-Tex-membran: 600 kroner.

Alfa er ikke alene blant norske selskaper å satse på gjenbruk. Klesprodusenten Bergans startet i 2017 opp utsalg av reparerte klær og tilbud om utleie av klær og utstyr. I tillegg tilbyr de reparasjon og reservedeler til en rekke produkter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer