Turutstyret du kan ta med på flyet

Men pass på hva du pakker i håndbagasjen.

Sjekk hva som er tillatt av turutstyr i håndbagasjen før du går gjennom sikkerhetskontrollen. Foto: OSL
Sjekk hva som er tillatt av turutstyr i håndbagasjen før du går gjennom sikkerhetskontrollen. Foto: OSL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høsten er en populær turtid, med det som måtte følge med av turutstyr i bagasjen.

Skal du reise med fly før du ankommer turområdet, er det greit å sjekke bagasjereglene før du pakker sekken. Det er nemlig ikke alt du kan ha med deg, verken i håndbagasjen eller som innsjekket bagasje.

>> Aldri mer tørre brødskiver på tur?

Se hva du kan pakke med deg

Det er overraskende mange ting som er tillatt å legge i håndbagasjen, selv om det er snakk om skarpe gjenstander.

Både lommekniver og multiverktøy kan du legge i håndbagasjen, så lenge knivbladet eller de andre verktøyene ikke måler mer enn seks centimeter i lengde.

Kniver med lengre knivblad enn dette, må legges i den innsjekkede bagasjen.

Også telt kan du ha med enten i håndbagasjen eller som innsjekket bagasje. Fiskestenger regnes vanligvis som spesialutstyr av flyselskapene, og må sjekkes inn deretter.

Har du vært på fisketur og vil ha med fisken hjem, er også denne tillatt i håndbagasjen, men da anbefales det å vakuumpakke fisken. Har du med fisk som innsjekket bagasje er det ditt ansvar å sikre at det ikke oppstår lekkasje eller lukt.

Les også: Ha med frysetørret turmat til fjells? Da bør du lese vår test først

Lighter og primus?

Både tradisjonelle fyrstikker eller en vanlig lighter er tillatt medbrakt inni flyet, men her krever reglene at du skal bære den deg, for eksempel i en bukselomme, og ikke i håndbagasjen. Dessuten er det tillat med kun én lighter per passasjer.

Primus eller stormkjøkken, er det langt strengere regler for. Ifølge Luftfartstilsynet er disse tillatt i håndbagasjen kun hvis de er ubrukte, og aldri har inneholdt brannfarlig væske. Har de vært i bruk, kan de sendes som innsjekket bagasje hvis flyselskapet tillater det.

Du bør altså sjekke med flyselskapet først, før du pakker det i bagasjen.

Husk å bestille plass til hund og gevær

Under jakten er det mange som reiser med gevær. Våpen må vanligvis registreres i bestillingen hos flyselskapet, dessuten må de pakkes etter flyselskapets regler.

Ammunisjon er ikke tillatt i håndbagasjen, men kan sendes i den innsjekkede bagasjen. Husk at våpen og ammunisjon skal plasseres i hvert sitt kolli.

Husk også å bestille plass til hunden om den skal være med på jakt - og vær obs på at dette vanligvis må bestilles per telefon hos flyselskapene.

Generelt kan det lønne seg å være ute i god tid ved avreise, da det gjerne er større pågang på spesialbagasjen i forbindelse med nettopp jakta og høstferien.

Tog-regler

Også om du skal reise med tog til jakta, gjelder egne regler for frakt av gevær hos NSB.

Les også: Her er de letteste tursekkene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer