Elsparkesykkel

- Tyvenes favoritt

Derfor bør du passe ekstra godt på denne.

ELSPARKESYKKEL: Pass ekstra godt på elsparkesykkelen din i sommer. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
ELSPARKESYKKEL: Pass ekstra godt på elsparkesykkelen din i sommer. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Både vanlige sykler og elsykler har i lang tid vært et populært mål for tyver, og årlig meldes det inn over 10 000 stjålne sykler til forsikringsselskapene, ifølge tall fra Finans Norge.

Nå har tyvene også fått øynene opp for elsparkesykler, som ifølge forsikringsselskapet If er tyvenes nye favoritt i sommer. Ukentlig mottar If rundt 15 meldinger om tyverier av elsparkesykler.

LETT FOR SYKKELTYVEN: Denne sykkellåsen ser i utgangpunktet ut som en god idé. Den veier bare 140 gram, tar nesten ikke plass i sekken og skal være sikrere enn andre små låser. Men prisen er høy, og i praksis viser det seg at den er svært lett å kutte. Video: "Praktiske Per" Ervland, Tore Neset (Dinside.no) Vis mer

En utfordring, men fullt mulig

- Mange elsparkesykler blir stjålet utenfor kjøpesentre og butikker. Når skolene er åpne, får vi meldinger om tyverier i herfra. I tillegg forsvinner elsparkesykler ved innbrudd hjemme og når de står parkert utenfor boligen eller jobben, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If i en pressemelding.

Derfor er det ekstra viktig at du passer godt på elsparkesykkelen din, men en av utfordringene er at det ikke er like enkelt å låse fast en elsparkesykkel som en sykkel.

Overfor DinSide forteller Clementz at det kan være en utfordring, men at det er fullt mulig. Han anbefaler å droppe vaierlåsene - «det er som å bruke kokt spagetti» - og heller kjøpe en bøyelås.

- Det å feste elsparkesykkelen til noe, er vesentlig. Det gjelder egentlig alle type sykler ved at du har en fast gjenstand som sykkellåsen kan festes til, sier han.

Det kan være en gjerdestolpe, lysmast eller et sykkelstativ, så lenge sykkelen er sikret til noe som er ankret i bakken.

- Det er regel nummer én.

Anbefaler bøylelås

- Utfordringen med elsparkesykler er at den ikke har en ramme eller flere punkter å feste en sykkellås til, som en sykkel. Den er litt annerledes konstruert, forteller Clementz.

Han anbefaler alle som skal kjøpe en elsykkel om å sjekke den fysisk og tenke på hvordan de kan sikre den slik at den ikke blir stjålet.

- Fordelen med en bøylelås er at den ikke er fleksibel. Og kjøper du en med riktig diameter, kan du for eksempel feste den rundt den delen du står på.

For som elsparkesyklist må du være litt kreativ.

- Det kan også være muligheter å feste ved stolpen som går ned til hjulet, for da må tyven demontere hjulet. Dette skaper stress for tyven og øker risikoen for å bli oppdaget.

Dette er to låsemuligheter for elsparkesykkelen din, men låsen kan ikke være for vid. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Dette er to låsemuligheter for elsparkesykkelen din, men låsen kan ikke være for vid. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Tenk på hvor du parkerer

I tillegg til å finne egnede låsepunkter og god nok lås, må du også tenke på hvor du parkerer elsparkesykkelen.

Clementz anbefaler å låse den fast et sted der hvor mange folk ferdes og å unngå avsidesliggende steder. Det senker risikoen for at elsparkesykkelen, eller sykkelen for den saks skyld, blir stjålet, men du er aldri helt sikker.

- Selv i et bymiljø med masse folk rundt, opererer de frekkeste sykkeltyvene. Dette fordi vaierlåsene er så dårlige og verktøyene de bruker er så små at de går i en liten sekk. Smarte tyver kan faktisk operere mens folk faktisk står og ser på dem.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer