Ufrivillig vegetarianer etter flåttbitt

En mann fra New Jersey fikk livet snudd på hodet etter at han ble bitt av en flått.

STJERNEFLÅTT: Det var denne flåttypen, en såkalt enslig stjerneflått, som forårsaket allergien til 62-åringen fra New Jersey. Foto: Shutterstock
STJERNEFLÅTT: Det var denne flåttypen, en såkalt enslig stjerneflått, som forårsaket allergien til 62-åringen fra New Jersey. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Det NJ.com, ei avis basert i delstaten New Jersey i USA, som omtaler historien til 62 år gamle Craig Smith.

Etter å ha blitt bitt av en flått våren 2022, fikk Smith påvist en sjelden, allergisk reaksjon få har hørt om.

Flåtten var av typen Lone Star, eller enslig stjerneflått, som hovedsakelig finnes i det østlige og sørøstlige USA.

- Det endret alt. Livet mitt ble snudd helt opp ned, sier Smith til NJ.

- Alt på en gang

Flåttbittet gjorde nemlig at han utviklet alfa-gal allergi - også kalt kjøttallergi. Det innebærer at man blir allergisk mot biff, svine- og lammekjøtt, samt melkeprodukter.

NJ skriver at Smith ble dypt deprimert av å måtte legge om matvanene sine. Det påvirket også relasjonen til kona, forteller han til avisa.

- Maten, medisinene. Alt kom på én gang, og så påvirket det ekteskapet mitt i tillegg, sier han.

Det var elveblest-utslett på armer, bein og ryggen som førte til at Smith innså at noe var galt, skriver NJ. Huden ble hoven, kløende og varm. Han sto lenge uten et svar på hva som forårsaket symptomene.

FLÅTT: April markerer starten på flåttsesongen, og det kan være lurt å gjøre noen forebyggede grep mot å bli bitt. Video: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB Vis mer

Bekreftet mistanken

Først to måneder seinere kom han på at noe kunne ha skjedd da han hjalp datteren med å felle et tre. Han la det sammen med en samtale han hadde hatt med en bekjent, som hadde fått elveblest før han fikk påvist kjøttallergi.

Blodprøver fra legen bekreftet mistanken.

Alfa-gal-allergi er den eneste karbohydratmedierte matallergien vi kjenner til, forklarer Guro Waage i Norges Astma- og Allergiforbund i en artikkel på forbundets nettsider.

- Ved annen matallergi er det som regel proteiner som er utslagsgivende, og symptomene oppstår vanligvis i løpet av få minutter. Kjøttallergi gir ofte forsinkede allergiske reaksjoner, ofte fra to til sju timer etter inntak.

Har du fått påvist kjøttallergi, eller kjenner noen som har det? Ta kontakt med oss her.

Ingen norsk oversikt

Flått er små parasitter som suger blod fra mennesker og dyr, og som kan overføre flåttbårne sykdommer, deriblant borreliose, ifølge Lommelegen.

Astma- og Allergiforbundet skriver at flåtten kan overføre alfa-gal fra et dyr den tidligere har sugd blod av.

Det finnes ifølge forbundet ingen offisielle tall på hvor mange som har kjøttallergi i Norge.

I Norsk legemiddelhåndbok står det at tilstanden er lite kjent og derfor antakeligvis underdiagnostisert, skriver de videre.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer