Uklare regler

Uklare regler for el-sparkesykler

Det er sykkelreglene som gjelder, men de passer ikke alltid like godt. Kan man for eksempel være to på én sparkesykkel?

DETTE ER EN «BLEMME»: Det skal bare være lov med en person på en sparkesykkel, men en utilsiktet uklarhet gjør at du neppe vil få forelegg for «ulovligheten». Enn så lenge. Foto: Pål Joakim Pollen
DETTE ER EN «BLEMME»: Det skal bare være lov med en person på en sparkesykkel, men en utilsiktet uklarhet gjør at du neppe vil få forelegg for «ulovligheten». Enn så lenge. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Det er mange elektriske sparkesykler i bygatene i Oslo og andre norske byer om dagen, og sparkesyklistene har blitt kritisert for uvettig kjøring og hensetting av sparkesykler på fortau. Og det er faktisk en god del regler du må forholde deg til om du kjører en elektrisk sparkesykkel.

Men hvor mange kan egentlig kjøre sammen på en elektrisk sparkesykkel?

Er det de samme reglene som gjelder for en syklist? Kan kan man være to på én sparkesykkel?

(Og ja, om du skulle lure om det er så farlig å bryte reglene: Du kan risikere å bli straffet med bøter, i form av forenklet forelegg.)

Det er definert som «sykkel»

Det første å huske på er at en elektrisk sparkesykkel er definert som en sykkel.

Det betyr at det i hovedsak er de samme kjørereglene som gjelder for kjøring med elektrisk sparkesykkel som ved sykling.

Og det betyr også at det er de samme satsene for brudd på trafikkreglene, som ved sykling.

Men det er likevel noen særegne regler for denne gruppen med kjøretøy som omfatter sparkesykkel, hoverboard, «Segway»-liknende kjøretøy eller andre kjøretøy som defineres som «små, elektriske kjøretøy».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer