Test av ullundertøy 2020

Ulla som gjør seg best under de harde treningsøktene

Det er detaljer som skiller settene fra hverandre.

SJU SETT: Dinside-journalistene har gått grundig til verks for å finne en vinner blant sju ullundertøy for hardtrening der vi jevnt over opplever god kvalitet. Fra venstre ser du Dæhlie, Helly Hansen, Norheim, Pierre Robert, Ullvang, Swix og Devold. Foto: Berit B. Njarga
SJU SETT: Dinside-journalistene har gått grundig til verks for å finne en vinner blant sju ullundertøy for hardtrening der vi jevnt over opplever god kvalitet. Fra venstre ser du Dæhlie, Helly Hansen, Norheim, Pierre Robert, Ullvang, Swix og Devold. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når du skal trene ute om vinteren, er ofte ullundertøy innerst en selvfølge. Høy intersitet og svette i vinterkulda, stiller imidlertid krav til ulla, for at du skal få en behagelig og optimal treningsøkt.

Derfor har Dinside testet sju ullundertøy ment for nettopp hard trening ute om vinteren, for å hjelpe deg å velge riktig ull i butikken.

Selv om det er to kvinnelige journalister som har testet, finnes samtlige ullsett i tilsvarende herre-modell.

▼ Slik har vi testet

Helly Hansen Merino Graphic

 • Veiledende pris trøye/longs: 749,- / 699,-
 • Materiale: 100 % merinoull kombinert med H/Hs tekniske Lifa-materiale
STIVT: Dette ullsettet kjennes ikke mykt mot kroppen, men minner heller om strie. Det ble dessverre ikke toppscore til Helly Hansen. Foto: Berit B. Njarga
STIVT: Dette ullsettet kjennes ikke mykt mot kroppen, men minner heller om strie. Det ble dessverre ikke toppscore til Helly Hansen. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Dette er på ingen måte testens mest behagelige ullsett. Ulla oppleves «stikkete og kløete», og det er flere sømmer som kjennes irriterende under treningsøktene.

Passformen på trøya er noe slapp, ermene er ganske vide og korte. Du kan velge mellom høy og rund hals på trøya. Trøya med høy hals kunne gjerne vært litt høyere for bedre isolasjon. Benlengden på longsen er også litt snau, samt lav bak. Til gjengjeld er det er god, bred strikk som holder longsen greit på plass.

Ullsettet er passe varmt under trening, men oppleves litt klamt. Ellers tåler det vask bra, mens lufting ikke får bukt med all svettelukta.

Det holder dessverre ikke til mer enn terningkast tre, og Helly Hansen blir dermed test-taper.

Norheim Rondane 2.0

 • Veiledende pris: 449,- pr. del
 • Materiale: Ytterlag 70 % merinoull, 30 % polyester, innerlag 100 % polyester
LØST OG LEDIG: Norheim-settet har løsere passform enn mange av de andre testproduktene, og passer for dem som ikke liker det så tettsittende. Foto: Berit B. Njarga
LØST OG LEDIG: Norheim-settet har løsere passform enn mange av de andre testproduktene, og passer for dem som ikke liker det så tettsittende. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Ett av testens billigste ullsett er ganske behagelig, men også ganske varmt (det er to-lags). Dette er derfor et sett som passer bedre til de rolige søndagsturene framfor hard trening, i alle fall når det ikke er veldig kaldt ute.

Longsen er litt lav bak, men har god strikk og ellers god passform. Ulltrøya er litt stor og «bumsete», og passer nesten bedre som kose-trøye enn trening-trøye. Den er, derimot, god for de som ikke liker at trøya sitter for tett inntil kroppen. Trøya finnes både med rund og høy hals, der sistnevnte er litt vel høy og må brettes ned.

Ullsettet oppleved noe klamt ved høy intensitetstrening, men holder likevel varmen. Terningkast 4 og slett ikke et dårlig kjøp.

Swix Endure

 • Veiledende pris trøye/longs: 499,- / 599,-
 • Materiale: 70 % ull, 30 % polyester
SUPERULL: Ulla til Swix kjennes mest ut som superundertøy, og det klør ikke. Foto: Eilin Lindvoll
SUPERULL: Ulla til Swix kjennes mest ut som superundertøy, og det klør ikke. Foto: Eilin Lindvoll Vis mer

Ullsettet som føles mest som superundertøy av testproduktene. Her er det noe ulike meninger mellom testpersonene: Den ene mener det passer godt til de raskeste ski- og løpeturene, mens den andre føler det blir for tett og lite pustende, samt kaldt når svetten melder sin ankomst.

Passformen, på den andre siden, er god både på longs og trøye. Spesielt fint er det at trøya har halvhøy hals.

Det tåler vask bra, men det er dog lite effekt på svettelukt ved lufting. Terningkast 4.

Dæhlie Training Wool

 • Veiledende pris trøye/longs: 649,- / 599,-
 • Materiale: 60 % merinoull, 40 % polyester
TYNT: Dæhlie-settet har det tynneste stoffet i testen, så her må du virkelig gi gass på treningsturen. Foto: Berit B. Njarga
TYNT: Dæhlie-settet har det tynneste stoffet i testen, så her må du virkelig gi gass på treningsturen. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Testens desidert tynneste ullsett, det kjennes ut som silke. Dette er dermed et ullsett som krever høy intensitet for å være varmt nok, og kan derfor komme til kort på de kaldeste dagene. Settet holder likevel varmen under treningsøktene uten å bli klamt og vått.

Det føles mykt, lett og behagelig på kroppen, nesten umerkelig. Longsen har, derimot, veldig stram strikk i midjen, som er litt ubehagelig, og den er litt lav bak. God lengde på ben og ermer. Trøya kan kjøpes både med rund og høy hals.

Passformen holder seg bra både før og etter vask, men det henger litt svettelukt igjen etter lufting. Klør ikke. Terningkast 4.

Vask av ull

- Ullvettregel nummer én er å henge plagget opp til lufting ute eller inne, og bruke det igjen uten vask, sier Ingun Grimstad Klepp i Sifo. Ull er nemlig selvrensende.

Hvis du vaske ull i maskin, gjør du det slik:

 • Bruk vaskemiddel beregnet for ull, for eksempel Milo.
 • Sett maskinen på ullprogram eller håndvaskprogram, og sentrifugér det på lavt antall omdreininger.
 • Når ulla er vasket, strekker du plagget tilbake i ønsket fasong før du henger det til tørk. Er plagget tungt, kan du tørke det flatt, men ikke tørk ullplagg i solen.

Les med om «selvrensende» plagg i denne Dinside-saken.

Ulvang Training

 • Veiledende pris trøye/longs: 999,- / 799,-
 • Materiale: 98 % merinoull, 2 % lycra (mesh 84 % merinoull, 3 % lycra, 6 % polyester)
SØMMER: Ulvang-settet preges av mange sømmer på kryss og tvers, som kan oppleves sjenerende, men godt og varmt er det. Foto: Eilin Lindvoll
SØMMER: Ulvang-settet preges av mange sømmer på kryss og tvers, som kan oppleves sjenerende, men godt og varmt er det. Foto: Eilin Lindvoll Vis mer

Veldig behagelig passform på både trøye og longs. Trøya har også en praktisk detalj med halvhansker på ermene, for å hindre de i å gli opp, og som fungerer greit hvis du dropper votter på skituren og vil unngå gnagsår fra stavene. Du kan få trøye med rund og høy hals, men førstnevnte har ikke halvhansker på ermene.

HANSKEERMER: Praktisk detalj. Foto: Eilin Lindvoll
HANSKEERMER: Praktisk detalj. Foto: Eilin Lindvoll Vis mer
NUPPER: Etter bare ett vask er det nupper på ryggstykket. Foto: Eilin Lindvoll
NUPPER: Etter bare ett vask er det nupper på ryggstykket. Foto: Eilin Lindvoll Vis mer

Det er flere pustende partier på trøye og longs som skal hindre følelsen av klamhet, men dette lykkes ikke ullsettet helt med. Varmen holder det, derimot, godt.

Eneste ulempen med ullsettet er at det har sømmer, spesielt mange i overdelen, som stikker og klør en del. Det blir også litt nuppete etter ett vask, men til gjengjeld opplever vi god effekt av lufting. Terningkast 5.

Pierre Robert Sport Collection Wool

 • Veiledende pris trøye/longs: 225,- / 245,-
 • Materiale: 70 % merinoull, 30 % polyester
BILLIG OG BRA: Pierre Robert leverer ull i toppsjiktet til en lavere pris enn de fleste andre produsentene. Foto: Berit B. Njarga
BILLIG OG BRA: Pierre Robert leverer ull i toppsjiktet til en lavere pris enn de fleste andre produsentene. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Ett av de billigste settene i testen, men helt på høyde med de dyrere. Pierre Robert-ulla er rett og slett en positiv overraskelse blant topplasseringene.

NUPPER OGSÅ: Litt nupper etter én vask av Pierre Robert. Foto: Berit B. Njarga
NUPPER OGSÅ: Litt nupper etter én vask av Pierre Robert. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Ullsettet er mykt, behagelig og pent. Det passer både til treningsøkter og som hverdagsull. Vi opplever det ikke klamt ved trening, og det holder varmen ei stund etter at økta er over.

Passformen er god med lange nok ermer og bein, men strikken i livet kunne vært litt bredere.

Dessverre blir settet litt nuppete etter ett vask, men passformen står seg. Svettelukt fjernes etter lufting i to til tre timer. Bra kjøp, rett og slett, og terningkast 5.

Devold Wool Mesh

 • Veiledende pris trøye/longs: 949,- / 799,-
 • Materiale: 100 % merinoull
TESTVINNER: Devold leverer i samtlige testkriterier, og blir årets testvinner. Foto: Berit B. Njarga
TESTVINNER: Devold leverer i samtlige testkriterier, og blir årets testvinner. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Dette ullsettet består både av tette og netting-partier, som gir både god puste- og varmeeffekt. Myk og behagelig ull, i passe tykkelse, til skigåing og løping i varierende temperatur.

BEGGE VEIER: Glidelåsen på halsen til Devold-trøya kan både åpnes oven- og nedenfra, som er veldig praktisk. Foto: Berit B. Njarga
BEGGE VEIER: Glidelåsen på halsen til Devold-trøya kan både åpnes oven- og nedenfra, som er veldig praktisk. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Passformen er fin, men kan være litt snau lengde på armer og bein for enkelte.

MEDALJEVINNER: Devold får Dinsides best-i-test-stempel på sitt ullsett.
MEDALJEVINNER: Devold får Dinsides best-i-test-stempel på sitt ullsett. Vis mer

En praktisk detalj er glidelåsen i halsen på trøya som både kan åpnes oven- og nedenfra. Det gjør det mulig å lufte brystet uten at det blir kaldt på halsen - helt genialt. Trøya finnes for øvrig med høy og rund hals.

Klør litt i starten, men det forsvinner etter hvert. Ullsettet holder passformen bra etter vask, og det er god effekt på fjerning av svettelukt ved lufting. Terningkast 5 og testvinner.

Testresultat

Devold Wool Mesh

Myk og behagelig ull, i passe tykkelse, til skigåing og løping i varierende vintertemperatur.

God passform, behagelig, smart glidelås

Høy pris

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer