Kjøpe fyrverkeri i Sverige:

Ulovlig å ta med

Du kan ryke på en smell ved å handle fyrverkeri i Sverige.

FYRVERKERI: Å ta med seg fyrverkerier på vei hjem fra grensehandel kan være ulovlig. Foto: Annika Byrde / NTB
FYRVERKERI: Å ta med seg fyrverkerier på vei hjem fra grensehandel kan være ulovlig. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av dem som skal på handletur til Sverige i løpet av romjula og tenker at det kanskje hadde vært en idé å kjøpe med seg hjem noe fyrverkeri?

Da bør du tenke deg nøye om. Det er nemlig ulovlig å ta med seg fyrverkeri fra utlandet, foruten om noen få unntak.

- Innførsel av fyrverkeri til Norge krever tillatelse, sier seksjonssjef Brit Skadberg i Direktorat for sikkerhet og beredskap (DSB).

Det gjelder også ved bestilling fra utlandet, på lik linje som ved import over grensen.

- Alle som ønsker å innføre fyrverkeri til Norge, må ha gjennomført obligatorisk kurs og inneha et særskilt kompetansebevis. Det er Norsk brannvernforening som gjennomfører kurs og utsteder på vegne av DSB, forklarer Skadberg.

Må på rød sone

Dersom du har kjøpt fyrverkeri over grensa er det er par ting du bør huske på.

- Du skal alltid kontakte Tolletaten på rød sone dersom du har med deg fyrverkeri over grensa. Der må du vise fram gyldig tillatelse fra DSB, sier Skadberg.

Hun påpeker at Tolletaten beslaglegger fyrverkeri som avdekkes i kontroll på grønn sone - uavhengig av om du har et gyldig løyve fra DSB og om det du betalte for fyrverkeriet er innenfor toll- og avgiftsfri kvote.

Dette er ulovlig

Å selge fyrverkeri til forbrukere er bare lov mellom 27. desember til 31. desember. Salg av fyrverkeri er lov for butikker og forhandlere som har tillatelse fra brannvesenet, disse kan ikke selge inne på et kjøpesenter.

Sikkerhverdag.no skriver følgende på sin nettside:

«Privatpersoner har ikke lov til å bruke pinneraketter. Det er heller ikke lov til å selge pinneraketter til privatpersoner. Fyrverkeri som likner på leker, for eksempel små tanks, er også forbudt å selge og skal ikke finnes på utsalgsstedene. Kinaputter er også forbudt.»

Dagbladet-kokk Christopher Sjuve viser deg et genialt triks for å svoren ekstra sprø. Foto/klipp: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

18-årsgrense

Det er 18-årsgrense for å både kjøpe og bruke fyrverkeri her til lands.

Små stjerneskudd har 12 år som aldersgrense, så lenge det er voksne til stede som passer på.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer