Hövding 3

Unik og blant de beste på markedet

Den svenske «sykkelhjelmen» imponerer stort i tester.

HÖVDING: Den svenske sykkelhjelmen Hövding har et unikt system med en kollisjonspute som blåses ut og beskytter hodet ved en ulykke. Foto: Hövding
HÖVDING: Den svenske sykkelhjelmen Hövding har et unikt system med en kollisjonspute som blåses ut og beskytter hodet ved en ulykke. Foto: Hövding Vis mer
Publisert

– Verdens tryggeste sykkelhjelm er ikke en hjelm, hevder det svenske selskapet Hövding som står bak en unik sykkelhjelm.

I motsetning til tradisjonelle sykkelhjelmer, har Hövding 3.0 en innebygd kollisjonspute som blåses ut når «hjelmen» registrerer en ulykke og former seg rundt hodet for beskyttelse.

Selve innretningen består av en krage du fester rundt halsen. Inne i den sitter det sensorer som registrerer bevegelsesmønsteret til syklisten 200 ganger i sekundet. Ved en ulykke blåses den ut på 0,1 sekunder.

– Med avanserte sensorer og unike algoritmer, registrer Hövding syklistens bevegelsesmønster og reagerer ved å blåse ut en kollisjonspute i løpet av 0,1 sekunder ved en ulykke, og gir verdens beste støtdemping og og rotasjonsbeskyttelse, sier selskapet selv om produktet.

Skårer høyt

Det ser også ut til at Hövding leverer med sin unike utforming. I en test av sykkelhjelmer utført av svenske Folksam i fjor var Hövding 3.0 den modellen som kom best ut.

Ifølge testresultatene er den overlegent best når det kommer til støtabsorbering og skrå slag mot hodet.

Og i en fersk sykkelhjelmtest utført av det franske testinstituttet, Certimoov, kom Hövding 3.0 best ut av de 47 modellene som ble testet, og var den eneste som fikk en score på 4,5 poeng.

– Det er tydelig at Hövdings beskyttelse betydelig reduserer risikoen for hjerneskade uansett sammenstøt, og når det gjelder skrå sammenstøt, reduseres risikoen dramatisk, konkluderte Certimoov.

Bare å husk å aktivere hjelmen når du skal sykle, for så å skru den av når turen er omme.

Her kan du forresten se hvordan det gikk da svenske IDG krasjtestet Hövding.

Hövding-app

Som seg hør og bør for en høyteknologisk sykkelhjelm, kan Hövding også pares med en tilhørende mobilapp. Der du for eksempel se distanse syklet, tid på sykkel, antall turer og legge til såkalte ICE-kontakter (In Case of Emergency) som kan bli automatisk varslet når kollisjonsputen utløses.

I appen ser du også strømstatusen til Hövding, som har en batteritid på rundt 15 timer.

Høy pris, men

Det som kan virke litt avskrekkende med «sykkelkragen», er prisen. I Norge finner vi den til rundt 2800 kroner på det billigste – det kan for mange virke litt mye å betale for en hjelm, spesielt når man ser at Biltemas hjelm, som også imponerte stort i Folksams test, koster 499 kroner.

En annen ting er at Hövding er «engangs». Når kollisjonsputen er blåst ut, kan du ikke pakke den sammen og benytte hjelmen igjen. Det er ikke mulig.

Det siste er kanskje ikke unikt for Hövding. Du frarådes å bruke sykkelhjelmer videre etter å ha vært utsatt for støt eller ulykke, anbefaler Trygg Trafikk.

Sykkelhjelmer er også forbruksvare og du anbefales å bytte den vært femte år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer