Nå som grillsesongen har gjort sitt inntog flere steder i landet, kan det friste biff, pølse, burger eller fisk på grillen. Men med grilling følger det ansvar og det er flere tabber man må unngå.
Vi kan starte med en av de mest åpenbare tabbene man må unngå: Svidd grillmat.
- Det kan dannes helseskadelige stoffer i maten når den utsettes for sterk varme som under grilling, står det på Matportalens nettsider.
Dropp dette
Man bør også unngå å pakke inn syreholdige matvarer som sitroner, sylteagurk og rødbeter i aluminiumsfolie, viser en amerikansk studie.
Aluminiumet fra rullen kan nemlig bli oppløst ved å komme i kontakt med syren, og dermed kan det komme aluminium inn i selve matvaren.

Mattilsynet advarer
- Forsking viser at ganske små mengder syre sammen med aluminiumsfolie og mat er uheldig. Syren gjør at aluminium trekker inn i maten, har professor Per Einar Granum tidligere fortalt til Dagbladet.
Han uttalte også at bruk av aluminiumsfolie er helt ufarlig når man ikke tilsetter sure eller salte produkter.
Det danske forbrukerorganet Tænk Kemi har også advart mot å pakke enkelte typer mat inn i aluminiumsfolie.
- Aluminiumsfolie er oftest ikke egnet til kontakt med sure og salte næringsmidler. Sure matvarer som syltede rødbeter og agurker kan oppløse aluminium, skriver Matportalen.
La kjøttet hvile
Nylig skrev DinSide om TV-kokken Tareq Taylor, som advarte mot å legge grillet kjøtt i folie.
- Pakker du kjøttet inn i folie vil den fortsatt bli stekt på ganske høy temperatur etter grilling. Overflaten på kjøttet blir veldig varm og da vil kjøttet fortsette å steke.
Videre forklarte han at kjøttet skal hvile i ti minutter i romtemperatur eller ute.
- Blir den kald legger du den raskt på grillen før servering, griller i 30 sekunder på hver side og kjøttet blir som nygrillet. La alltid kjøttet hvile, men aldri tildekket.