Hurtigtest corona

Unngå hurtigtest-bom

- Hvis du tar en test i nesa og den er negativ, og du vil være helt sikker på at du ikke er et smitteproblem, kan du ta en til i halsen, sier immunolog Anne Spurkland.

HURTIGTEST: Dagens hurtigtester skal tas i nesa, ifølge pakningsvedlegget. Men fordi viruset kan være i halsen, diskuteres det nå om det kan være hensiktsmessig å også teste seg i svelget. Foto: A-photographyy / Shutterstock / NTB
HURTIGTEST: Dagens hurtigtester skal tas i nesa, ifølge pakningsvedlegget. Men fordi viruset kan være i halsen, diskuteres det nå om det kan være hensiktsmessig å også teste seg i svelget. Foto: A-photographyy / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du brukt en hurtigtest noen gang, så vet du at du skal gni den medfølgende bomullspinnen opp i nesa i noen sekunder.

Men det kan hende at det finnes en annen måte å ta testen på, som kan kan være nyttig å kjenne til.

Det er immunolog Anne Spurkland som deler teorien på Twitter. Her skriver hun: «Viruset kan være i halsen og ikke i nesen. Løsning: Først ta prøve fra halsen, deretter med samme pinne i nesen».

Da Dagbladet ringer Spurkland, understreker hun at dette ikke står i pakningsvedlegget, og at det således ikke er et råd fra henne.

- Det er altså ikke prøvd ut, og man har ikke fra produsenten sin side forskning som sier at denne framgangsmåten er standard, sier hun.

- Test halsen din også!

Hun henviser til en twittertråd der nettopp denne teorien diskuteres. En bruker har lagt ut et bilde av to hurtigtester - én positiv og én negativ:

- Til folk som stoler på hurtigtester ... test halsen din også! Nesa mi var negativ, men jeg testet halsen min også - og den var positiv!, skriver vedkommende.

Dette har ennå ikke blitt testet ut formelt, men Spurkland synes det høres fornuftig ut.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.