Hurtigtest corona

Unngå hurtigtest-bom

- Hvis du tar en test i nesa og den er negativ, og du vil være helt sikker på at du ikke er et smitteproblem, kan du ta en til i halsen, sier immunolog Anne Spurkland.

HURTIGTEST: Dagens hurtigtester skal tas i nesa, ifølge pakningsvedlegget. Men fordi viruset kan være i halsen, diskuteres det nå om det kan være hensiktsmessig å også teste seg i svelget. Foto: A-photographyy / Shutterstock / NTB
HURTIGTEST: Dagens hurtigtester skal tas i nesa, ifølge pakningsvedlegget. Men fordi viruset kan være i halsen, diskuteres det nå om det kan være hensiktsmessig å også teste seg i svelget. Foto: A-photographyy / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du brukt en hurtigtest noen gang, så vet du at du skal gni den medfølgende bomullspinnen opp i nesa i noen sekunder.

Men det kan hende at det finnes en annen måte å ta testen på, som kan kan være nyttig å kjenne til.

Det er immunolog Anne Spurkland som deler teorien på Twitter. Her skriver hun: «Viruset kan være i halsen og ikke i nesen. Løsning: Først ta prøve fra halsen, deretter med samme pinne i nesen».

Da Dagbladet ringer Spurkland, understreker hun at dette ikke står i pakningsvedlegget, og at det således ikke er et råd fra henne.

- Det er altså ikke prøvd ut, og man har ikke fra produsenten sin side forskning som sier at denne framgangsmåten er standard, sier hun.

- Test halsen din også!

Hun henviser til en twittertråd der nettopp denne teorien diskuteres. En bruker har lagt ut et bilde av to hurtigtester - én positiv og én negativ:

- Til folk som stoler på hurtigtester ... test halsen din også! Nesa mi var negativ, men jeg testet halsen min også - og den var positiv!, skriver vedkommende.

Dette har ennå ikke blitt testet ut formelt, men Spurkland synes det høres fornuftig ut.

Mens PCR-testene plukker opp signaler før viruset er blitt ferdig produsert i kroppen og «klart til bruk», vil det ta litt tid fra du blir smittet fram til det vil synes på en hurtigtest. Det er fordi hurtigtestene påviser hele viruspartikler.

- Skal du ta hurtigtest, så må du ta den rett før du trenger svaret - altså rett før du skal på fest, forklarer hun.

- For lenge

Spurkland viser til julebordutbruddet i Oslo, der alle deltakerne var bedt om å ta en hurtigtest før de møtte opp på festen.

Alle rapporterte at de hadde hatt et negativt resultat (PCR eller hurtigtest) én til tre dager før julebordet, ifølge FHIs foreløpige rapport.

POSITIVT: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier det har kommet flere gode pandeminyheter den siste tiden. Vis mer

- Det er for lenge i forhold til den biologien jeg snakker om. Det kan være bare timer fra du er ikke-smittsom til du blir smittsom.

Det er ikke offentlig kjent om den - eller de - som sto bak smitteutbruddet på julebordet hadde tatt PCR-test eller hurtigtest - eller når denne testen ble tatt.

- Men det går an å tenke seg at den som hadde negativ hurtigtest i nesa kanskje kunne hatt en positiv hurtigtest i svelget, hvis man hadde tatt prøve der, sier Spurkland.

Ta to hurtigtester

I andre land, der de kan bruke ubegrenset med hurtigtester fordi de får det gratis fra myndighetene, er det nå flere som har prøvd nettopp dette trikset med å ta to tester.

Dagbladet får også opplyst at i England har mange av hurtigtestene instruksjoner som sier at du skal ta prøve fra halsen først. På flere tester sier instruksjonene at man ikke skal spise eller drikke 30 minutter før testen.

I Norge koster det penger, så å ta flere tester vil bli en større utgift. Men hvis du har noen tester liggende, så kan du prøve dette selv:

- Man kan jo selv prøve, én test i halsen og én test i nesa. Hvis du tar en test i nesa og den er negativ, og du vil være helt sikker på at du ikke er et smitteproblem, kan du ta en til i halsen, sier Spurkland.

De som retter kritikk i twittertråden mot teorien om å teste i svelget, mener at det kan øke risikoen for falsk positiv på grunn av en reaksjon med matvarer eller drikke med lavere pH-verdi.

- Må prøves formelt

Til det svarer Spurkland at pH i munnen stort sett er fysiologisk pH, og at det bare er rett etter at man har spist eller drukket at pH vil være lavere.

- Og den væsken man dypper pinnen i inneholder ganske sikkert en buffer. Så jeg tror ikke det er så stort problem, påpeker hun i tråden.

FHI’s avdelingsdirektør for smittevern og beredskap, Line Vold, forteller at det trolig blir lavere smittetall i jula. Vis mer

Hvis hun skulle gjort det selv, skriver Spurkland at hun tenker det ville være nok å stryke med pinnen bakerst i svelget, omtrent ved mandlene, før hun fortsatte med nesa.

Men, hun understreker overfor Dagbladet at dette strengt tatt må prøves ut formelt først.

- Jeg kommer ikke med noe råd om dette. Jeg plukket det opp på Twitter og synes det er en god idé. Jeg tenker at hurtigtester er svaret på en god del av problemene vi har nå, sier hun og utdyper:

- De kan bidra til å bremse smittespredning samtidig som vi har frihet til å bevege oss rundt. Hvis folk tok i bruk hurtigtestene, ville man kunne luke ut en del av de som er smittsomme.

- Følg bruksanvisningen

Med hurtigtester blir ikke svaret hundre prosent sikkert, da det kan være falske negative svar. Men Spurkland kaller det et kompromiss mellom ulike hensyn.

- Da blir det ekstra poenget mitt at folk rapporterer, og har fått erfaring med, at de kan være positive i halsen og negative i nesa.

JULA: Jonas Gahr Støre forteller om jula og de nye corona-tiltakene. Video: NTB. Vis mer

Line Vold, som er avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttets avdeling for smittevern og beredskap, sier til Dagbladet at FHI ikke har gitt noen nye råd når det gjelder hurtigtester og bruk av disse.

- Så per nå er rådet å teste sånn som det står i bruksanvisningen, og det som ligger ute på våre nettsider, sier Vold.

Hun sier at FHI vil gjøre vurderinger for om det er grunnlag for å endre rådene.

- Hvis vi faller ned på at det er grunnlag for å endre rådene, så skal vi komme ut med informasjon om det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer