Fritert mat kan ha negativ innvirkning på vår mentale helse, ifølge en ny studie publisert i det prestisjetunge og fagfellevurderte vitenskapelige tidsskriftet PNAS.
Forskere i Hangzhou i Kina har funnet ut at hyppig inntak av frityrmat - og særlig pommes frites - blir forbundet med økt risiko for både depresjon og angst.
Funnene viser at risikoen for depresjon økte med tolv prosent, mens risikoen for angst økte med sju prosent, da forskerne sammenliknet «storspiserne» med de som ikke spiste frityrmat i det hele tatt.

Voldsomt raseri: - Fryktelig!
En gruppe skiller seg ut
I den omfattende studien fulgte forskerne 140 728 personer over elleve år.
Etter å ha tatt ut deltakerne som ble diagnostisert med depresjon i løpet av de to første åra, fant de totalt 8294 tilfeller av angst og 12 735 tilfeller av depresjon hos de som spiste frityrstekt mat.
Forskerne fant også ut at risikoen for å utvikle depresjon var to prosent større om man spiste pommes frites, sammenliknet med fritert kjøtt.
Resultatene er imidlertid foreløpige, og ekspertene understreker at det er uvisst om det er frityrmat som fører til psykiske problemer, eller om det skyldes at folk som opplever angst og depresjon oftere spiser denne type mat.
Studien fant også ut at deltakerne som spiste mer enn én porsjon frityrstekt mat regelmessig, som oftest var yngre menn.

Smør-sjokk: - Angrer ekstremt
- Kan være motsatt
Forskerne får støtte av David Katz. Han er spesialist i livsstilsmedisin og har ikke vært involvert i studien.
Han mener at funnene kan vise at stort inntak av frityrstekt mat kan øke risikoen for angst og depresjon.
- Men det kan like gjerne være motsatt: At mennesker med angst og depresjon oftere tyr til «kosemat» som trøst og selvmedisinering, sier han til CNN.
Den nye studien viser også til tidligere forskning som har konkludert med at usunn mat og dårlig kosthold kan påvirke humør og psykisk helse i negativ retning.
Forskerne bak den nye studien tror også at de kan ha funnet svaret på hvorfor akkurat frityrstekt mat er en «versting».
I studien skriver de at det kan skyldes kjemikaliet akrylamid, som oppstår i stekeprosessen.

- Satans drittsvin!
Forskerne brukte sebrafrisk til å undersøke dette nærmere.
De utsatte fiskene for det samme kjemikalet. Lang eksponering av akrylamid fikk fiskene til å trekke til de mørkeste sonene av fisketanken, noe som skal være et tegn på høyere angstnivå hos fisken.
Sebrafiskene - som svømmer i stim - trakk seg også mer tilbake under forsøkene.
Professor er kritisk
Professor i epidemiologi og ernæring ved Harvard University, Walter Willett, sier at de nye funnene er foreløpige og må tolkes deretter.
- Helseeffektene av frityrstekt mat vil i stor grad avhenge av hva slags mat man har stekt, og hvilket fett som er brukt, sier han til CNN.

Pizzafyllet skaper ramaskrik
Willett er også kritisk til den mulige sammenhengen mellom frityrmat og akrylamid.
Han mener dataene fra sebrafisk-forsøket er vanskelige å tolke fordi menneskets fysiologi er en helt annen enn fiskenes.