Sikkerhet til sjøs

- Urovekkende

34 prosent av de spurte i en undersøkelse klarer ikke svømme lengre enn 200 meter. Menn oppgir å være best til å svømme, men drukner langt oftere enn kvinner.

DRUKNING: De aller fleste som drukner er menn. Likevel oppgir de å være bedre til å svømme enn kvinner. Foto: Annika Byrde/NTB
DRUKNING: De aller fleste som drukner er menn. Likevel oppgir de å være bedre til å svømme enn kvinner. Foto: Annika Byrde/NTB Vis mer
Publisert

- At én av tre ikke klarer å svømme mer enn 200 meter, er urovekkende. Vi ser altfor mange drukningsulykker hvert eneste år, sier rådgivende lege i Frende Forsikring, Helge Skjerven.

Undersøkelsen som Norstat har gjennomført, viser at 21 prosent ikke klarer å svømme mer enn 200 meter og at 13 prosent kan svømme, men ikke så langt som 200 meter. 3 prosent sier at de ikke kan svømme.

Flest over 60

I fjor døde 75 mennesker i drukningsulykker her til lands. 87 prosent av disse var menn, til tross for at de oppgir at de er bedre svømmere enn kvinner.

- Det kan se ut som om menn overvurderer egne svømmeferdigheter, sier Skjerven.

De fleste som druknet i 2021 var over 60 år.

- Undersøkelsen bekrefter dette. Halvparten av de over 60 sier at de ikke klarer å svømme mer enn 200 meter, sier han.

Han maner til å unngå unødvendige sjanser i vannet.

- Ikke overvurder egne svømmeferdigheter. Og hvis du skal ut i båt må du alltid huske nødvendig sikkerhetsutstyr, sier Skjerven.

- Regjeringens ansvar

SV mener det er regjeringens ansvar å sikre at alle kommuner har god nok økonomi til å sikre god nok svømmeundervisning for barn.

FÅ DET KJØLIG: Synes du det er veldig varmt og klamt om dagen? Da kan det være lurt å få med seg dette tipset! Video: Storyblocks / Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Barna våre skal lære å svømme på skolen. Det er et soleklart offentlig ansvar, og det handler om å sette barna våre i stand til å kunne være trygge i og ved vannet, sier stortingsrepresentant Mona Fagerås.

Hun oppfordrer kunnskapsminister Tonje Brenna til å blant annet etablere en nasjonal oversikt over antall undervisningstimer i svømming som tilbys elevene og gjenopplive rentekompensasjonsordningen for skoleanlegg.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer