Sikkerhet til sjøs

- Urovekkende

34 prosent av de spurte i en undersøkelse klarer ikke svømme lengre enn 200 meter. Menn oppgir å være best til å svømme, men drukner langt oftere enn kvinner.

DRUKNING: De aller fleste som drukner er menn. Likevel oppgir de å være bedre til å svømme enn kvinner. Foto: Annika Byrde/NTB
DRUKNING: De aller fleste som drukner er menn. Likevel oppgir de å være bedre til å svømme enn kvinner. Foto: Annika Byrde/NTB Vis mer
Publisert

- At én av tre ikke klarer å svømme mer enn 200 meter, er urovekkende. Vi ser altfor mange drukningsulykker hvert eneste år, sier rådgivende lege i Frende Forsikring, Helge Skjerven.

Undersøkelsen som Norstat har gjennomført, viser at 21 prosent ikke klarer å svømme mer enn 200 meter og at 13 prosent kan svømme, men ikke så langt som 200 meter. 3 prosent sier at de ikke kan svømme.

Flest over 60

I fjor døde 75 mennesker i drukningsulykker her til lands. 87 prosent av disse var menn, til tross for at de oppgir at de er bedre svømmere enn kvinner.

- Det kan se ut som om menn overvurderer egne svømmeferdigheter, sier Skjerven.

De fleste som druknet i 2021 var over 60 år.

- Undersøkelsen bekrefter dette. Halvparten av de over 60 sier at de ikke klarer å svømme mer enn 200 meter, sier han.

Han maner til å unngå unødvendige sjanser i vannet.

- Ikke overvurder egne svømmeferdigheter. Og hvis du skal ut i båt må du alltid huske nødvendig sikkerhetsutstyr, sier Skjerven.

- Regjeringens ansvar

SV mener det er regjeringens ansvar å sikre at alle kommuner har god nok økonomi til å sikre god nok svømmeundervisning for barn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.