Stadig flere nordmenn får hudkreft. Ifølge Kreftforeningen var det nærmere 3000 mennesker som fikk melanom (føflekkreft) i fjor. Det er en økning på rundt 20 prosent fra året før.

Karianne (33) advarer etter skrekkopplevelse
Deles på TikTok
Skoleferien er i gang for ungdommer landet rundt, og etter en lang vinter er det mange som utnytter det fine været vi har hatt den siste tida for å jobbe med brunfargen.
De siste par åra har det imidlertid blitt en trend blant unge å sole seg når UV-indeksen er på sin sterkeste.
Dagbladet omtalte fenomenet i fjor.
På TikTok har emneknaggen #UVindex blitt populær. Du får lastet ned UV-apper til smartmobilen hvor du kan følge med på strålingsnivået.
- Usmakelig
UV-varsler er laget for å advare om når sola er på sitt sterkeste. Når UV-indeksen er tre eller høyere, er det anbefalt å bruke solkrem. Er den på elleve, bør man unngå sola.
DinSide har vært i kontakt med flere hudleger som reagerer på at unge fristes til å sole seg når UV-strålingen er høy.

- Dette er en trend som vi tar kraftig avstand fra. Jeg synes det er usmakelig at informasjon som bør brukes til å holde oss vekk fra sola under de verste periodene med høy UV-indeks brukes motsatt, sier medisinsk ansvarlig hudlege i Dr. Dropin, Reza Sohrabi til DinSide.
I ei tid da vi i år har sett 20 prosent økt forekomst av føflekkreft i Norge, er det ekstra bekymringsfullt å se slike trender som kan bidra til at det fortsetter med høy forekomst av melanom i Norge, mener Sohrabi.
- Når UV-indeksen er på sitt høyeste, vil potensielle skader på hud være høyest, det vil i sin tur forårsake DNA-skade og i verste fall øke risiko for hudkreft, påpeker han.
Han får støtte av hudlege Miray Al-Mustafa ved A-Medi Spesialistklinikk.

Får stryk
- Dette føyer seg inn i rekken over skadelige TikTok-trender som vi har sett en del av de siste par åra, sier hun til DinSide.
Da er risikoen størst
Hudlegen ved A-Medi Spesialistklinikk sier det er vanlig solvett å unngå direkte solstråler når sola er på sitt høyeste på himmelen, det vil si vanligvis mellom klokka tolv og tre.
Om sommeren i Norge er dette rundt klokka ett.
- Dette skyldes at risikoen for solforbrenning er størst da. Vi vet at solforbrenninger i yngre alder øker risikoen for den mest aggressive formen for hudkreft, føflekkreft, forteller Al-Mustafa til DinSide.

- Føflekkreft er dessverre en økende kreftform i Norge, og av en eller annen grunn, er dødeligheten i Norge blant pasienter med føflekkreft, høyest i verden, bare slått av New Zealand, sier hun.
Rammer også unge
Begge hudlegene har klare råd til dem som hiver seg på denne soltrenden:
- Stopp med dette og bruk hodet selv. En trend på TikTok er ikke alltid smart å følge, dette er beviset på at kan være direkte helsefarlig, advarer Sohrabi.
Ungdommer Nidaros har snakket med, sier de passer på å bruke solkrem selv om de bruker UV-indeksen til å finne de beste tidene å sole seg på.
- Det er lett å tenke at man er udødelig når man er ung og utfører disse TikTok-trendene, man tror at man har hele livet foran seg, forteller Al-Mustafa.
Hun sier det er viktig å være klar over at føflekkreft ikke bare er noe som rammer eldre pasienter. Den kan også ramme yngre individer.

Avkrefter solkrem-myte
- Den yngste pasienten jeg har hatt med føflekkreft, var under 25 år, forteller hun.
- Ta siesta
Melanom er ifølge Kreftforeningen den mest alvorlige hudkreften. Ni av ti hudkrefttilfeller skyldes overdrevent bruk av solarium og soling.
Også Kreftforeningen reagerer kraftig på soltrenden.

- Dette er en trend som bekymrer oss! Vi nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder føflekkreft, og mye av grunnen til at vi har en UV-indeks er nettopp for at folk skal forstå hva de må gjøre for å unngå denne kreftformen, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross.
Generalsekretæren påpeker det er bra at ungdommen bruker solkrem, men sier det kan gi en falsk beskyttelse.
- Ingen solkrem beskytter 100 prosent, og vi vet at mange bruker for lite solkrem. Det beste du kan gjøre for å unngå hudkreft, er å begrense tida i sterk sol. Vi bør lære av mer solvante mennesker lenger sør i Europa. De holder seg unna de sterkeste strålene midt på dagen. De tar siesta, går innendørs og tar en pause.
Hudlege Miray Al-Mustafa mener det er mye tryggere å heller bruke selvbruning hvis man ønsker å bli brun.