Soler seg etter UV-indeksen

- Usmakelig

Hudleger går kraftig ut mot soltrend - og får støtte av Kreftforeningen.

Det viktigste man gjør når det kommer til føflekker, er å følge med på dem sier hudlege Reza Sohrabi. Video: Helena Ringheim. Reporter: Anabelle Bruun/Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stadig flere nordmenn får hudkreft. Ifølge Kreftforeningen var det nærmere 3000 mennesker som fikk melanom (føflekkreft) i fjor. Det er en økning på rundt 20 prosent fra året før.

Deles på TikTok

Skoleferien er i gang for ungdommer landet rundt, og etter en lang vinter er det mange som utnytter det fine været vi har hatt den siste tida for å jobbe med brunfargen.

De siste par åra har det imidlertid blitt en trend blant unge å sole seg når UV-indeksen er på sin sterkeste.

Dagbladet omtalte fenomenet i fjor.

På TikTok har emneknaggen #UVindex blitt populær. Du får lastet ned UV-apper til smartmobilen hvor du kan følge med på strålingsnivået.

- Usmakelig

UV-varsler er laget for å advare om når sola er på sitt sterkeste. Når UV-indeksen er tre eller høyere, er det anbefalt å bruke solkrem. Er den på elleve, bør man unngå sola.

DinSide har vært i kontakt med flere hudleger som reagerer på at unge fristes til å sole seg når UV-strålingen er høy.

KRITISK: Reza Sohrabi er medisinsk ansvarlig hudlege i Dr.Dropin Hud synes det er usmakelig at noen bruker UV-indeksen motsatt av slikt den er ment å brukes. Foto: Dr.Dropin
KRITISK: Reza Sohrabi er medisinsk ansvarlig hudlege i Dr.Dropin Hud synes det er usmakelig at noen bruker UV-indeksen motsatt av slikt den er ment å brukes. Foto: Dr.Dropin Vis mer

- Dette er en trend som vi tar kraftig avstand fra. Jeg synes det er usmakelig at informasjon som bør brukes til å holde oss vekk fra sola under de verste periodene med høy UV-indeks brukes motsatt, sier medisinsk ansvarlig hudlege i Dr. Dropin, Reza Sohrabi til DinSide.

I ei tid da vi i år har sett 20 prosent økt forekomst av føflekkreft i Norge, er det ekstra bekymringsfullt å se slike trender som kan bidra til at det fortsetter med høy forekomst av melanom i Norge, mener Sohrabi.

- Når UV-indeksen er på sitt høyeste, vil potensielle skader på hud være høyest, det vil i sin tur forårsake DNA-skade og i verste fall øke risiko for hudkreft, påpeker han.

Han får støtte av hudlege Miray Al-Mustafa ved A-Medi Spesialistklinikk.

- Dette føyer seg inn i rekken over skadelige TikTok-trender som vi har sett en del av de siste par åra, sier hun til DinSide.

Da er risikoen størst

Hudlegen ved A-Medi Spesialistklinikk sier det er vanlig solvett å unngå direkte solstråler når sola er på sitt høyeste på himmelen, det vil si vanligvis mellom klokka tolv og tre.

Om sommeren i Norge er dette rundt klokka ett.

- Dette skyldes at risikoen for solforbrenning er størst da. Vi vet at solforbrenninger i yngre alder øker risikoen for den mest aggressive formen for hudkreft, føflekkreft, forteller Al-Mustafa til DinSide.

SOLRÅD: Miray Al-Mustafa er hudlege ved A-Medi Spesialistklinikk sier det er lettere å forebygge enn å behandle. Hennes tips er: Unngå direkte sollys mellom klokken tolv og tre, blir det vanskelig, ha på deg klær, hatt, solbriller og prøv å oppholde deg i skyggen, og bruk solkrem - men husk at solkrem ikke er en supermanndrakt. Foto: Privat
SOLRÅD: Miray Al-Mustafa er hudlege ved A-Medi Spesialistklinikk sier det er lettere å forebygge enn å behandle. Hennes tips er: Unngå direkte sollys mellom klokken tolv og tre, blir det vanskelig, ha på deg klær, hatt, solbriller og prøv å oppholde deg i skyggen, og bruk solkrem - men husk at solkrem ikke er en supermanndrakt. Foto: Privat Vis mer

- Føflekkreft er dessverre en økende kreftform i Norge, og av en eller annen grunn, er dødeligheten i Norge blant pasienter med føflekkreft, høyest i verden, bare slått av New Zealand, sier hun.

Rammer også unge

Begge hudlegene har klare råd til dem som hiver seg på denne soltrenden:

- Stopp med dette og bruk hodet selv. En trend på TikTok er ikke alltid smart å følge, dette er beviset på at kan være direkte helsefarlig, advarer Sohrabi.

Ungdommer Nidaros har snakket med, sier de passer på å bruke solkrem selv om de bruker UV-indeksen til å finne de beste tidene å sole seg på.

- Det er lett å tenke at man er udødelig når man er ung og utfører disse TikTok-trendene, man tror at man har hele livet foran seg, forteller Al-Mustafa.

Hun sier det er viktig å være klar over at føflekkreft ikke bare er noe som rammer eldre pasienter. Den kan også ramme yngre individer.

Det viktigste man gjør når det kommer til føflekker, er å følge med på dem sier hudlege Reza Sohrabi. Video: Helena Ringheim. Reporter: Anabelle Bruun/Dagbladet TV Vis mer

- Den yngste pasienten jeg har hatt med føflekkreft, var under 25 år, forteller hun.

- Ta siesta

Melanom er ifølge Kreftforeningen den mest alvorlige hudkreften. Ni av ti hudkrefttilfeller skyldes overdrevent bruk av solarium og soling.

Også Kreftforeningen reagerer kraftig på soltrenden.

TREKK INN: Generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, sier man skal trekke inn i skyggen nå UV-indeksen er for høy. - Man blir bruk selv om man bruker solkrem og tar pause når solen er på sitt sterkeste midt på dagen. Ingen brunfarge er verdt å få hudkreft for. Foto: Kreftforeningen
TREKK INN: Generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, sier man skal trekke inn i skyggen nå UV-indeksen er for høy. - Man blir bruk selv om man bruker solkrem og tar pause når solen er på sitt sterkeste midt på dagen. Ingen brunfarge er verdt å få hudkreft for. Foto: Kreftforeningen Vis mer

- Dette er en trend som bekymrer oss! Vi nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder føflekkreft, og mye av grunnen til at vi har en UV-indeks er nettopp for at folk skal forstå hva de må gjøre for å unngå denne kreftformen, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross.

Generalsekretæren påpeker det er bra at ungdommen bruker solkrem, men sier det kan gi en falsk beskyttelse.

- Ingen solkrem beskytter 100 prosent, og vi vet at mange bruker for lite solkrem. Det beste du kan gjøre for å unngå hudkreft, er å begrense tida i sterk sol. Vi bør lære av mer solvante mennesker lenger sør i Europa. De holder seg unna de sterkeste strålene midt på dagen. De tar siesta, går innendørs og tar en pause.

Hudlege Miray Al-Mustafa mener det er mye tryggere å heller bruke selvbruning hvis man ønsker å bli brun.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer